- Det er livet under vann vi er mest interessert i, forteller Anne Nesheim. Selv var hun fast bestemt på at hun ikke ville ha tradisjonelt svart dykkerutstyr. Foto: Privat/@nesheimanne

Stenger advokatkontoret
og flytter til Vanuatu

For seks år siden startet advokat Anne Nesheim å dykke. For første gang i livet fikk hun en lidenskap, og den lidenskapen skal nå snu opp ned på livet hennes.

Publisert Sist oppdatert

Etter tjue år som advokat på den vesle halvøya Nesodden like utenfor Oslo gir Anne Nesheim opp et tobeinsliv med egen praksis på land, til fordel for svømmehud og finner under vann.

Nå selger hun og ektemannen Petter alt de har, og drar til Vanuatu sørvest i Stillehavet.

– Helt på yttersiden av verden, slik Nesheim selv beskriver det.

For halvannet år siden kjøpte ekteparet en fire måls tomt med tretti meters strandlinje.

– Vi skal bygge en liten dykkeresort. De fineste dykkestedene ligger rett på utsiden. Hvis det ikke går, eller hvis vi ikke liker oss, reiser vi bare hjem igjen. Det verste som kan skje er at vi taper litt penger. Det føles ikke som om vi har noe annet alternativ enn å prøve dette, sier Nesheim med stor sikkerhet.

Anne Nesheims Vanuatu-eiendom sett fra havet. Foto: Privat/@nesheimanne

– MÅTTE BARE HANDLE

Vanuatu er en gruppe med 83 øyer som ser ut som støvkorn på kartet et godt stykke utenfor Australia, med drøye 272.000 mennesker totalt, og korallrev som nærmeste nabo. Når man entrer dørene til Nesheims kontor, forstår man umiddelbart at hun er en eventyrer. Langs hele høyreveggen har hun tapetsert et verdenskart hvor hun enkelt peker ut sitt framtidige hjem.

For to år siden besøkte hun Vanuatu for første gang.

– Vi har reist i store deler av det tropiske beltet for å finne akkurat «vårt» sted, så det er jo litt ironisk at det skal være akkurat så langt unna Norge som det går an å komme. Da vi kom til Vanuatu var reaksjonen bare «å»! Det var bare så deilig, mimrer hun.

Det er livet under vann ekteparet er mest interessert i.

– Vi oppdaget fort at flere av de gode dykkestedene lå på én stripe, og at det lå en del eiendommer like innenfor denne. To av dem var til salgs. Vi sjekket dykkemulighetene i nærheten, og det var virkelig verdensklasse. Det var som å spasere ut i et akvarium. Vi tenkte og ventet noen måneder, men plutselig ble den ene eiendommen solgt. Da måtte vi bare handle.

På Vanuatu får Anne Nesheim og ektemannen havet og eksotiske korallrev som nærmeste nabo. Foto: Privat/@nesheimanne

CORAL GARDEN GATEWAY

I 2015 ble Vanuatu rasert av syklonen Pam. Mediene meldte om «ufattelige ødeleggelser», «ni av ti hjem er rasert», «katastrofe». Rundt ti tusen mennesker ble hjemløse, minst 16 mennesker døde og fem hundre skoler ble ødelagt.

Port Vila omtales som den hovedstaden i verden som rammes av flest naturkatastrofer, og øyene blir hyppig hjemsøkt av jordskjelv. Men været bekymrer ikke Nesheim nevneverdig.

– Vi bygger i mur og betong for å gjøre det jordskjelv- og syklonsikkert, og vi har rømningsveier i tilfelle tsunami rett bak huset. Potensielle naturkatastrofer blir en del av livet det også, forsikrer Nesheim.

Resorten, som de vurderer å døpe Coral Garden Gateway, skal være for de som vil dykke, de som vil snorkle, de som vil svømme og de som bare vil gjøre noe litt annet ut av ferien.

– Jeg bestemte meg for noen år siden for at jeg hadde lyst på et skifte, og jobbe i et firma som driver med utendørsaktiviteter. Det slår meg som en herlig kontrast til advokatlivet. At man gjør noe som gjør folk glade, hvor man er ute og leker med hverandre og får energi. Jobben som advokat er ikke sånn. Selv om yrket er givende, og jeg har hatt veldig gode år i min praksis på Nesodden, er det også tappende. Det er viktig at man gjør andre ting i tillegg, og tilfører litt morsomheter.

«Mamas Market» i Port Vila er alltid åpent. Kvinner fra alle øyene kommer i sine særegne, fargerike kjoler for å selge sesongens grønnsaker og frukt. Foto: Privat/@nesheimanne

OPPVÅKNINGEN

Omtrent samtidig med at Nesheim og ektemannen bestemte seg for at «det store skiftet» skulle skje, døde plutselig en veldig nær venn.

– Da fikk jeg en oppvåkning om at livet er så kort - og det skjer akkurat nå. Det er ikke noe vi kan få på kreditt til senere. Jeg gjorde meg veldig mange tanker over lang tid, men mest av alt tenkte jeg at jeg må lære meg å leve. Å gjøre de tingene som virkelig er viktig. Nå har vi dette livet og nå kjører vi på, sier hun, lett blank i øynene.

Den tanken smittet også over på bryllupsplanleggingen som fant sted like etterpå. De inviterte alle de er glade i hjem til seg selv, og holdt seremonien på et dykkesenter på Nesodden. Som en kuriositet kan Nesheim fortelle at brudeparet selv kom dykkende til bryllupet med filmmusikken fra syttitallets ikoniske kassasuksess «Haisommer» rungende i bakgrunnen.

Å stenge advokatkontoret og flytte ut, krever sitt, medgir hun.

– Det er et stort eventyr. Det er å vende livet helt opp ned, og det er ikke noe jeg er sprudlende glad for. Det er tøft og ukjent, og jeg kaster meg ikke enkelt inn i ukjente ting. Jeg grubler og tenker, men så dras jeg av noe likevel. Jeg synes ikke dette er enkelt, og det har vært vanskelig å ta disse avgjørelsene. Noen ganger skulle jeg ønske at jeg ikke kjente på en så sterk følelse av at jeg må.

– Det har vært en lang innvendig prosess, og da er det klart at det har stor betydningen at de rundt oss er enig i at dette er en god idé – selv om det gjør vondt i hjertet å være langt unna familien. De sier «Dette er bra. Gjør dette, men huffamei» og denne huffameien kan vi dele.

Hovednedslagsfeltet for Anne Nesheims dykkeresort blir Australia, New Zealand – og Nesodden selvfølgelig. Her forbereder hun dykkeutstyr på Vanuatu. Foto: Privat/@nesheimanne

JUSS-STUDIER

Det er i januar det skjer. Da flytter Anne og Petter, og da starter byggingen.

– Min tanke er at dette er for godt. Det første året, mens vi bygger, blir min jobb å lære om samfunnet, kartlegge markedsføringsmuligheter og bruk av sosiale medier. Flere stater i Stillehavet har et felles universitet, og på Vanuatu ligger økonomisk- og juridisk fakultet. Her skal jeg ta noen kurs og lære meg om samfunnet den veien. De har et lovsystem bygget opp av de tidligere koloniherrene Frankrike og England, blandet med en del lokalt, så det vil være juss jeg kan kjenne igjen. Jeg vil ikke ha en egen praksis der, men jeg kan godt tenke meg å yte fri rettshjelp til noen som trenger det.

På Vanuatu er det lite kriminalitet, en godt fungerende rettsstat, uavhengig presse og regjeringen jobber for å eliminere korrupsjon. I saker med habilitetsspørsmål henter de aktor fra New Zealand.

– Det er en ekstremt vennlig og imøtekommende befolkning, og det følges veldig trygt å dra dit, sier Nesheim.

Både hun og ektemannen er utdannet dykkeinstruktører, og de har egen instruktørutdanning for funksjonshemmede dykkere. Nå skal de altså bygge en resort med fire bungalower som er tilrettelagt også for rullestolbrukere, samt et hovedhus med kjøkken, spisested og dykkesenter – hvor de selv bor i andreetasje.

På klokka er det elleve timer mellom Vanuatu og Norge, og har du lyst til å ta turen må du regne med rundt 16.000 kroner i flybilletter tur/retur - hvis du velger ett av de rimeligste alternativene, vel og merke.

– Vi blir minnet om hvor skjørt og vanskelig livet er for alle sammen i den praksisen vi har. Alle opplever vanskelig ting, og ingen slipper unna. Vi må gjøre det gode vi kan for oss selv og eget liv. Det er så stort, men samtidig så lite, på en og samme gang.

Powered by Labrador CMS