Advokatfullmektig Mathilde Rye Ramberg (t.v.), jusstudent Kristian Ulriksen, advokatfullmektig Faraz Ahmed Ali, partner Ellen Teresa Heyerdahl, jusstudent Elise Sivertsen, og advokatfullmektig Pernille Engstrøm Skaug under samlingen for ThommessenAkademiet.

Slik utvikler Thommessen fremtidens toppadvokater

Med trainee-opphold i premium-klassen satser advokatfirmaet Thommesen på å gjøre talentfulle jusstudenter bedre rustet for advokat-livet. Flere jusstudenter skriver under kontrakt halvannet år før de skal begynne som advokatfullmektig.

Publisert Sist oppdatert

For å være med i ThommessenAkademiet er en av forutsetningene at man ser for seg å jobbe i et forretningsadvokatfirma etter jusstudiene.

– Dette er premium-versjonen av et trainee-opphold, der vi følger studenten veldig tett gjennom to semestre, og investerer mye i dem. Å ha et engasjement og en interesse for forretningsjus er helt vesentlig. Og om kjemien stemmer fra begges side legger vi ikke skjul på at vi ønsker at studentene skal begynne hos oss etterpå, sier advokatfullmektig Mathilde Rye Ramberg ved Thommesens Bergens-kontor.

Studentene hentes inn fra både Tromsø Bergen og Oslo, og bor sammen på hotell under de tre fagsamlingene. Dermed blir de ekstra godt kjent med hverandre i løpet av året.

ThommessenAkademiet

· Tilbys hvert år til ti studenter. Hver student får en egen mentor.

· Tre faglige samlinger pr. år, og studentene tilbys skriveplass for masteroppgaven.

· Akademiet gir metodisk og praktisk tilnærming til det juridiske faget og advokatprofesjonen, samt klient – og forretningsforståelse.

· Kriterier for å delta er blant annet motivasjon, verv og engasjement, og karakterer.

· Av fjorårets ti deltagere på akademiet, arbeider i dag syv i Thommessen.

· I år har om lag førti studenter søkt om plass.

Større innsats

Ramberg er mentor for Elise Sivertsen, som allerede nå har signert kontrakt med Thommessen.

– Elise skriver for tiden masteroppgaven sin hos oss, hvilket gir oss anledning til å ha tett og løpende kontakt. Når hun nå har valgt å signere med oss, er det veldig stas. Da må Thommessen åpenbart ha gjort noe riktig, sier Ramberg og smiler.

For Sivertsen ble personkjemien viktig da hun skulle skrive under jobbavtale.

– Jeg likte godt det åpne og inkluderende miljøet hos Thommessen, og gledet meg til å gå på jobb.

Også jusstudent Kristian Ulriksen, som går fjerdeåret ved Universitetet i Bergen har skrevet under kontrakt med Thommessen.

Advokatfullmektigjobben starter han i først om halvannet år, høsten 2020.

– At jeg allerede har skrevet under nå, gjør at jeg kan fokusere på litt andre ting i studiet, og lese mer for å ha det gøy. Jeg føler jo at firmaet legger mer innsats i det over lengre tid når man samles over to semesteret på dette akademiet, enn hva som er tilfelle i et vanlig trainee-opphold, der man gjerne kun er innom én avdeling. Her får du se flere forskjellige, tillegger Ulriksen.

Mentorer og menteer samlet i forbindelse med oppstart av årets ThommessenAkademi. Fra venstre; Kristine Margaret Fagerlund, Sander Danielsen, Elise Sivertsen, Bendik Eckbo, Mathilde Rye Ramberg, Alexander Sæthern, Morten Emil Bergan, Anders Sundsdal, Amalie Bardseth, Hallvard Schulstad, Pernille Engstrøm Skaug, Kristian Græsli, Kristian Ulriksen, Mari Gjefsen, Henrik Fabian Torgrimsby, Marcus Wannerstedt, Kai Ståle Kristiansen. Foto: Espen Sturlason

Nysgjerrighet avgjørende

Advokatfullmektig Faraz Ahmed Ali var selv en del av ThommessenAkademiet fra 2014 til 2016. I år holdt han foredrag for de ni jusstudentene under en av samlingene på akademiet.

– I tillegg til opplæringen man får her ved å være med i ordningen, blir du kjent med hva de ulike avdelingene faktisk jobber med. Mange av de som deltar og spør: «Hva er det du egentlig jobber med?». På jussen lærer man jo ingenting om hva bank og finans, og M&A faktisk er, sier Ali, som synes det er viktig å prioritere slike arrangementer.

Han trekker frem viktigheten av å bli bedre kjent med fremtidige kolleger via ThommessenAkademiet.

– Hva er ditt beste råd til de som er på ThommessenAkademiet i år?
– Det er viktig å være nysgjerrig og prøve mye forskjellig i begynnelsen. Det fine med dette firmaet er at man ikke har låst seg til en avdeling, men kan, i tillegg til å ta imot oppdrag fra flere avdelinger, hospitere i en annen avdeling i seks måneder. Jeg sitter selv med restrukturering, shipping, bank og finans, og selskapsrett – en god kombinasjon, påpeker Ali.

Dropp spisse albuer

Partner Ellen Heyerdahl, som også bidro som foredragsholder, oppfordrer deltagerne til å gripe de mulighetene som kommer.

– Det er lurt å forsøke seg frem på ulike områder, og ikke være redd for å prøve noe man ikke har prøvd før. Vi ser etter unge mennesker som er nysgjerrige på det vi driver med, og er lagspillere. Jeg tror ikke spisse albuer er veien å komme frem her. Veien opp og frem her går via teamarbeid - ikke på bekostning av andre, påpeker Heyerdahl, som holdt foredrag for studentene under samlingen.

Ali kom inn i firmaet etter å ha vært med på ThommessenAkadmiet. Både han og Ramberg fikk muligheten til et opphold ved Thommesens London-kontor etter et drøyt år i firmaet.

– Å jobbe der er en veldig god mulighet til å oppleve en annen advokathverdag enn her hjemme. I London er det sterkt fokus på å pleie forretningsforbindelser, og særlig på at vi som unge knytter kontakter med andre unge i ulike firmaer, sier Ramberg.

Alle de store har egne programmer

Alle de store advokatfirmaene tilbyr utvidede talentordninger i tillegg til ordinære trainee-opphold.

Wikborg Rein inngikk nylig et samarbeid med MinoJur, en studentorganisasjon for studenter med minoritetsbakgrunn. Målet er å øke andelen ansatte fra dette miljøet.

Wikborg Rein tilbyr studenter flere ulike trainee-opphold og muligheter for studenter. Dette inkluderer vanlig traineeopphold i Oslo og Bergen, en sjømat-traineeordning, shipping trainee og nytt av året – et internasjonalt intenship i samarbeid med Yara og Innovasjon Norge.

–Vi lanserte nylig et internasjonalt trainee-program som går over ett år, der studenter tilbys opphold i Yara, Innovasjon Norge og hos Wikborg Rein for å jobbe med saker med et internasjonalt tilsnitt, sier rekrutteringsansvarlig og partner Ole Henrik Wille til Advokatbladet.

Om lag 80 prosent av fullmektigene Wikborg Rein ansetter har tidligere vært trainee i firmaet. Firmaet har kontorer i både London, Shanghai og Singapore ønsker å legge til rette for at flere jusstudenter får internasjonal erfaring.

– Vi ønsker å kartlegge hvorfor vi ikke får flere søkere med minoritetsbakgrunn, finne ut hva de er opptatt av, og hva som er viktig for dem når de velger karriere, sier rekrutteringsansvarlig Ole Henrik Wille i Wikborg Rein. Foto: Henrik Skjevestad

– Jusstudiet er fortsatt veldig orientert mot Norge, samtidig som jussen stadig blir mer internasjonal. Dette internshipet er et bidrag til å sikre den kompetansen Wikborg Rein har behov for fremover. Som ansatt i et advokatfirma vil det også være en stor fordel med kunnskap om og erfaring fra både offentlig virksomhet og et internasjonalt selskap – og vice versa, sier Wille.

Wikborg Rein er også i ferd med å lansere et nytt traineeprogram sammen med DNB knyttet til teknologi og digitalisering.

Nylig inngikk også firmaet et samarbeid med med MinoJur, en studentorganisajon for studenter med minoritetsbakgrunn. I samarbeid skal de nå tilby en mentorordning for studenter som vil lære mer om livet som forretningsadvokat.

– Vi ønsker å kartlegge hvorfor vi ikke får flere søkere med minoritetsbakgrunn, finne ut hva de er opptatt av, og hva som er viktig for dem når de velger karriere. Vi har veldig troen på denne mentorordningen, og håper dette vil gi flere studenter et innblikk i vår bransje, og hvor spennende det kan være å jobbe som forretningsadvokat, sier Wille til Advokatbladet.

Wiersholm Summer School skal i 2019 gå for tolvte år på rad, og gi studentene en forsmak på livet som forretningsadvokat, samt trening i eksamensrelevante temaer.

Programmet gir også deltakelse i fiktive caser med tøffe forhandlinger, samt trening i praktisk tvisteløsning, vitneavhør og prosedyre med veiledning av firmaets fremste advokater som dommere.

Schjødt tilbyr studenter deltakelse i Club Schjødt-kollokviet som skal være et ekstratilbud for dyktige og faglig engasjerte studenter.

Firmaet opplyser at det tilpasser opplegget sammen med de utvalgte studentene. Opplegget bygger på selvstendighet og aktivitet fra studentenes side.

Schjødt stiller med noen av sine beste advokater som veiledere, og tar sikte på om lag fire-fem samlinger i løpet av semesteret.

BAHRs talentprogram for studenter består i hovedsak av tre grunnpilarer:

· BAHR-trainee, Legal Tech Trainee og Corporate Legal Intern.

· BAHR-stipend, der studenter med interesse for forretningsjus får hjelp og veiledning i arbeidet med masteroppgaven, og samtidig blir kjent med firmaet.

· Ulike fagseminarer og kompetanseutvikling på BAHR-skolen hvor det er fokus på sentrale forretningsjuridiske fagdisipliner.

– I tillegg til vår ordinære traineeordning tilbyr vi studenter en mulighet for å kombinere et opphold i BAHR med opphold hos DNB og Aker Solutions. Denne ordningen går under navnet Corporate Legal Intern der studentene gjennomfører et praktikantopphold på seks uker hos hvert av firmaene i løpet av en periode på atten måneder, opplyser BAHRs HR-sjef Siw Aasrud Toussaint.

Powered by Labrador CMS