Illustrasjonfoto: iStock/LUNAMARINA
Illustrasjonfoto: iStock/LUNAMARINA

Det har aldri vært så populært
å studere jus i utlandet

Og det er ikke bare utenfor Norge at jus er et ettertraktet studium. Her er hjemme har 4778 søkt om å få plass på rettsvitenskap det kommende studieåret.

Publisert   Sist oppdatert

Det blir stadig mer og mer populært å studere jus utenfor Norges grenser, og i løpet av få år har antall norske jusstudenter i utlandet mer enn doblet seg, skriver Finansavisen JUS i siste utgave.

I fjor fikk 325 jusstudenter støtte fra Lånekassen for å studere utenlands, noe som er vekst på 13 prosent, eller 38 studenter, sammenliknet med året før.

De mest ettertraktede destinasjonene er Universitetene i Aarhus og København, og mens 25 studenter fikk støtte til å studere ved førstnevnte, søkte 20 om støtte for å studere i Danmarks flate hovedstad.

London lokker flest

Danske universiteter på topp til tross, er det Storbritannia som er det mest ettertraktede stedet for å studere jus utenfor Norge. I 2018 var det registrert 183 norske jusstudenter på de britiske øyer, mot 174 året før.

Skal man tro Finansavisen JUS har denne økning vært god over tid. I 2012 var det 78 norske jusstudenter i Storbritannia, mot 103 i 2013. Året etter steg tallet til 121, og videre til 144 i 2015. Nå nærmer det seg altså nesten 200.

I tillegg til Queen Mary, University of London, universitetene i Kingston, Middlesex og King's College i London, er det også en del nordmenn som velger å ta studiene til Skottland.

4778 vil studere rettsvitenskap

Det er ikke bare jussen i utlandet som er populært for norske studenter, det er nemlig jussen her hjemme også. Tall fra Samordna opptak viser at master i rettsvitenskap fremdeles er en favoritt blant studiesøkerne.

Flest vil studere jus i Bergen: UiBs juridiske fakultet har 1855 søkere, mens 566 søker Tromsø. Totalt er det 530 planlagte studieplasser på de to fakultetene.

I Oslo har 1534 personer søkt om å få en av de 224 studieplassene til høsten, mens 823 ønsker en av de 213 studieplassene fra våren 2020.

I Tromsø er drøye halvparten av søkerne kvinner, mot 67,6 prosent av søkerne til Bergen. I Oslo er andelen om lag 65 prosent.