Antikorrupsjonsadvokaten Zuzana Caputova ble nylig valgt som president i Slovakia. Foto: WikiMedia

Denne advokaten kan gi grunn til optimisme i sentral-Europa

Den liberale antikorrupsjonsadvokaten Zuzana Caputova ble nylig valgt som ny president i Slovakia. Å bidra til bedre rettssikkerhet i landet blir, ifølge henne selv, en av hennes aller viktigste oppgaver fremover.

Publisert Sist oppdatert

For drøyt fire uker siden ble Zuzana Caputova (45) valgt som ny president i Slovakia med hele 58 prosent av stemmene. Caputova er EU-tilhenger, liberaler, og likestillingsforkjemper - og blir landets første kvinnelige president noensinne.

Nylig uttalte hun seg til Washington Post om hva som blir hennes viktigste oppgaver fremover.

- Mine tre øverste prioriteter er innen områdene rettsikkerhet og rettferdighet, sosialhjelp og miljøvern. Presidenten i vårt land har stor makt når det gjelder utnevning av dommere. Jeg ønsker å gjøre reelle systemendringer og komme med forslag til hvordan påtalemyndighet og politi kan organiseres bedre, sa Caputova i intervjuet med Washington Post.

Valget av den liberale Caputova står i kontrast til de høyrepopulistiske regjeringene i Slovakias naboland Ungarn og Polen.

Fersk politiker

Caputova har drevet egen advokatvirksomhet, og kjempet mot korrupsjon i en årrekke, og også vært del av et internasjonalt fellesskap for miljøadvokater. Hun startet sin politiske karrière først på slutten av 2017.

Hun har tidligere uttalt at drapet på den unge, undersøkende journalisten Jan Kuciak og hans forlovede var en av grunnene til at hun ønsket å stille i det slovakiske presidentvalget. Kuciak undersøkte koblinger mellom politikere og organisert kriminalitet da han ble skutt i sitt eget hjem i februar 2018.

Korrupsjonsherjet

Etter Kuciaks død ble en artikkel av ham, som avslørte omfattende korrupsjon i slovakisk politikk, publisert. Politiet i Slovakia har uttalt at saken han skrev, var årsaken til drapene.

I kjølvannet av journalistdrapet ble statsminister og innvandringskritiker Robert Fisco tvunget til å gå av.

Marian Lesko, en politisk analytiker, uttalte etter valget at mye arbeid gjenstår for å kunne gjenopprette tilliten til offentlige institusjoner i Slovakia, men at han er håpefull.

- Jeg kan ikke huske sist noen med en så god agenda har vunnet presidentvalget, sa han, ifølge New York Times.

På valgnatten takket Zusana Caputova for valgseieren på en rekke ulike språk. I intervjuet med Washington Post forklarer hun hvorfor.

- Å snakke til velgerne på en rekke ulike språk til de ulike minoritetene i landet vårt, var et symbol på at jeg ønsker å være en president for alle innbyggerne her. Mangfold gjør oss ikke svakere, men rikere, sa Caputova.

Den nye presidenten tar over jobben etter dagens president Andrej Kiska den 15. juni. Kiska stilte ikke til årets presidentvalg.

Powered by Labrador CMS