Andreas Unneland ble nylig valgt som SVs nye justispolitiske talsperson.

- Virker som at Erna Solberg heller vil at folk skal jobbe på Aker Brygge enn å være offentlig forsvarer

SVs justispolitiske talsperson Andreas Unneland reagerer på nyheten om at salærsatsen blir stående på stedet hvil i regjeringens forslag til nytt statsbudsjett.

Publisert Sist oppdatert

SVs justispolitiske Andreas Unneland er blant dem som reagerer på at salærsatsen blir stående på stedet hvil i regjeringens forslag til statsbudsjett for 2022, slik Advokatbladet skrev om tirsdag.

- Svekket rettssikkerhet

- Arven etter Erna Solberg er svekket rettssikkerhet til dem som trenger det mest. Regjeringen sminker grisen når de later som de styrker fri rettshjelp med at de øker fri rettshjelpsgrensen. Realiteten er at flere kunne benytte seg av fri rettshjelp før Solberg kom til makten enn nå når hun forlater den. Samtidig er det sjokkerende at regjeringen kutter i bevilgningene til de frivillige rettshjelptiltakene, sier Unneland til Advokatbladet.

27-åringen er utdannet jurist, og ble valgt inn på Stortinget for Oslo etter høstens stortingsvalg.

- Betyr lønnsnedgang

- Når salærsatsen for forsvarere og bistandsadvokater står stille betyr det lønnsnedgang for forsvarere og bistandsadvokater. Det virker ikke som at regjeringen forstår at salærsatsen for en forsvarer er nøyaktig den samme om man bistår i avhør på en søndag eller en tirsdag, og at det skal dekkes gjennom satsen. Nå har det i lang tid vært et etterslep i salærsatsen, og det her er rett og slett ikke godt nok.

Han understreker at SV vil jobbe for å styrke fri rettshjelp fra sin rolle på Stortinget.

- Hva kan advokatene forvente av deres alternative budsjett?
- Jeg kan ikke love noe sum nå, men vi har lagt oss på en linje der vi konsekvent har bevilget mer enn det regjeringen har gjort. Vi må erkjenne og ha en forståelse for at hvis ikke satsen økes kan ikke advokatene gjøre jobben sin på best mulig måte.

Han skjønner godt de advokatene som er opprørte over tirsdagens nyhet.

- Vi ser at mange av dem som jobber på offentlig salær faller fra. Dette er en urovekkende utvikling. Det virker som at Erna Solberg heller vil at folk skal jobbe på Aker Brygge enn å være offentlig forsvarer, sier Unneland.

Høyres justispolitiske talsperson, Peter Chr. Frølich, har foreløpig ikke besvart Advokatbladets henvendelse i forbindelse med denne saken.

Powered by Labrador CMS