Lilli Marie Brimi forteller at kretsen på få dager fikk svært mange svar fra advokater om deres erfaringer med halvering av reisesalæret. Foto: Henrik Skjevestad

Kuttet i reisesalæret: - Verre enn fryktet

Lilli Marie Brimi representerer Trøndelag og Møre og Romsdal kretser i Advokatforeningens hovedstyre, og er rystet over rapportene som har strømmet inn om hvordan kuttene i reisesalæret slår inn.

Publisert Sist oppdatert

– Dette var verre enn vi hadde trodd på forhånd, sier hun.

– Advokatene stiller seg totalt uforstående til at staten legger til grunn at det skal være mulig å jobbe når man er på reise. På offentlige transportmidler som tog, fly, buss og båt er dette umulig på grunn av faren for innsyn, og hensynet til taushetsplikten. Og det er selvsagt umulig å jobbe mens man kjører bil, sier Brimi.

Hun er selv fast bistandsadvokat i Sør-Trøndelag tingrett og Frostating lagmannsrett, og er svært bekymret for følgene av kuttet i reisesalæret.

Hun forteller at mange av de faste forsvarerne og bistandsadvokatene i kretsene har mange timers reisevei mellom domstoler, fengsler og institusjoner.

– I hele midt-Norge finnes det bare ett Barnehus, og det ligger i Trondheim, sier Brimi.

Alene om utgiftene

Hun er ikke enig med Justisdepartementet, som i et brev til Advokatforeningen hevder at kontorkostnadene er lavere i distriktene enn i byene.

– Dette stemmer rett og slett ikke. Mange advokater driver alene, og har derfor høye kontorkostnader, forteller hun.

Frostating lagmannsrett er en av flere domstoler som har kuttet kraftig i reisebudsjettene sine de siste årene. I 2016 og 2017 trakk Frostating flere saker fra Møre og Romsdal lagsogn til Trondheim.

– Dette har gitt mange advokater og andre aktører flere døgn på reise, forteller Brimi.

Hun har allerede hatt et møte med Sør-Trøndelags representant i Justiskomiteen på Stortinget, Guro Angell Gimse (H) om saken, og kommer til å presentere erfaringene som nå er samlet inn for henne i et nytt møte, forteller hun.

Departementet: - Billigere kontorer i distriktene

Kopi av brevet fra Justisdepartementet til Advokatforeningen.

Advokater i distriktene har lavere kontorkostnader enn advokater i byene, påpeker Justisdepartementet i et brev til Advokatforeningen.

I et brev til Advokatforeningen om drøftingsmøte om salærsatsen, som ble sendt i midten av desember, skriver daværende statssekretær Vidar Brein-Karlsen at advokater i større grad enn tidligere har mulighet til inntektsgivende arbeid under reise.

«Dette argumentet mener vi fortsatt står seg», fortsetter han.

Han understreker at regjeringen vil evaluere ordningen med halvt reisesalær etter tre år, slik Stortinget har bedt om.

Men departementet er ikke enig i at halv fraværsgodtgjørelse gir lavere rettssikkerhet, skriver han.

«At advokatene håndterer taushetsbelagt informasjon betyr ikke at det ikke kan jobbes med andre type saker, administrasjon eller faglig oppdatering på reise. Vi har merket oss at halvert fraværsgodtgjørelse etter Advokatforeningens syn først og fremst rammer advokater i distriktene. Samtidig må det antas at distriktsadvokatene er de som har lavest kontorkostnader, hvilket ut fra Advokatforeningens beregninger legger beslag på en relativt stor del av advokatenes næringsinntekt», heter det i brevet.

– Jobber for å endre

Sveinung Rotevatn (V), som har etterfulgt Vidar Brein-Karlsen (Frp) som statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet, var svært kritisk til kuttet i advokatenes reisesalær da det ble innført i 2017.

– Vi i Venstre var som kjent veldig kritiske til dette kuttet, og jobbet for å få endret det, da vi var i budsjettforhandlinger. Først og fremst rammer kuttet mange landsens advokater, som er truffet ganske hardt av dette. Jeg har stor forståelse for deres situasjon, så vi må nesten se om vi kan finne rom for å gjøre en endring, men det blir en del av budsjettdiskusjonen, sier Rotevatn til Advokatbladet.

Powered by Labrador CMS