Kjemper for at psykisk syke skal få fri rettshjelp
- Psykisk syke pasienter må få rett til advokatbistand når de klager på tvangsvedtak, sa advokatene Ruth Frøland og Monica Melgård i et møte med stortingsrepresentant Tone Trøen (H)
Monica Melgård, Tone Trøen og Ruth FrølandFoto: Maria Øyvindsdatter Robertsen
Tirsdag hadde advokatene Ruth Nying Frøland og Monica Melgård - henholdsvis hovedstyremedlem og leder av Romerike krets - et møte med Tone Trøen, som er leder for Stortingets helse- og omsorgskomité.
Advokatene hadde tatt initiativ til møtet for å rette søkelyset mot rettssikkerheten til alvorlig psykisk syke personer, og behovet for at disse sikres rettshjelp i forbindelse med klage på tvangsvedtak.
Annonse
- Som advokat som arbeider mye med psykisk helsevern, er det viktig for meg å formidle til lovgiver at det er hull i rettshjelpsloven som setter rettssikkerheten til de svakeste i samfunnet helt til side, sier Frøland.
- Noen tusen for mye i formue
Frøland og Melgård mener at det bør foretas endringer i rettshjelpsloven, slik at pasienter som utsettes for tvang tilkjennes fri rettshjelp, uavhengig av inntekt og formue. Dette er ikke tilfelle i dag.
Frøland har opplevd å ha klienter som er blitt nektet fri rettshjelp fordi inntekten deres så vidt har oversteget grensen i rettshjelpsloven.
- Ved et tilfelle hadde jeg en klient som var innlagt på tvang og ble utsatt for svært inngripende tiltak, som romundersøkelser og beslag. Vi klaget på disse tiltakene, og fikk medhold. Statsforvalteren avslo likevel søknaden om fri rettshjelp fordi min klient hadde en formue på sju tusen kroner for mye. Dette er hårreisende, sier Frøland.
Alvorlig inngripende tvangsvedtak bør av rettssikkerhetsmessige hensyn behandles likt
av lovgiver, uavhengig av om det er varetektsfengsling eller beltelegging, mener hun.
Må ofte jobbe gratis
Også ordningen med stykkpris i barnevernssaker var tema under møtet.
Advokatene forteller at deres erfaring er at advokater som arbeider med saker som faller innenfor stykkprisen i rettshjelpsloven, ofte utfører gratisarbeid.
- Vi opplever ofte at honoraret vårt kuttes vesentlige fordi barnevernsnemnda vurderer at det ikke er rimelig og nødvendig at vi har brukt så mye tid på saken. Dette til tross for at det ofte er omfattende saksdokumenter, og stort behov for oppfølging av klienter som står i fare for å miste omsorgen for sine barn.
I disse tilfellene blir det ofte vist til at tid utover den fastsatte stykkprisen verken er rimelig eller nødvendig, forklarer hun.
Ruth Nying Frøland er leder av Kontrollkommisjonen Øvre Buskerud. Her i møte med stortingsrepresentant Tone Trøen,Foto: Maria Øyvindsdatter Robertsen
- Forvaltningen må bære kostnadene av egne feil
Regjeringens forslag om å endre reglene i forvaltningsloven om saksomkostninger der klage over forvaltningsvedtak fører frem, ble også et tema under samtalen.
Frøland og Melgård pekte på at forslaget vil få særlig alvorlige konsekvenser for de som utsettes for tvangsvedtak.
- Det skal ikke være den private part som må ta en økonomisk risiko for å bære omkostningene ved feil fra forvaltningen, sier Frøland.
- Viktige innspill
Til Advokatbladet sier Tone Trøen at hun satte pris på møtet med Frøland og Melgård.
- Jeg er glad for at de tok kontakt og belyste en annen side av systemet enn det jeg jobber med ellers. Gitt at jeg ikke kjenner jussen så godt, mener jeg at det var viktige synspunkter knyttet til rettssikkerhet som ble belyst gjennom samtalen.