Mikal Brøndmo var blant flere norske foredragsholdere på IBA-konferansen i Seoul i slutten av september.

– Påtvungne underleverandører kan gi store utfordringer ved nye offshore-parker

Mens vindmøller på land har vekket stor debatt i Norge, var også offshore vindkraft et hett tema på IBA-konferansen. Den nye teknologien skaper juridiske utfordringer, ifølge Haavind-partner Mikal Brøndmo som holdt foredrag om temaet.

Publisert Sist oppdatert

SEOUL: Mikal Brøndmo er spesialisert innenfor prosedyre og tvisteløsning, med særlig fokus på tvister innen olje, offshore og entreprise.

På IBA-konferansen satt han i et panel som diskuterte problemstillinger ved offshore-vindmølleparker.

Bred erfaring

– Noe av det man trenger i en offshore vindmøllepark tar lang tid å lage. Da er det gjerne slik at de som skal bygge ut parken bestiller turbinene før de inngår kontraktene med de andre leverandørene. Spørsmålet da er hvordan man håndterer det å bli påtvunget en underleverandør som skal gjøre jobben, som man ikke har fått kvalitetssikret, sier Brøndmo til Advokatbladet.

Han har erfaring med å representere parter i internasjonale offshore-voldgifter, deriblant offshore vind-tvister underlagt voldgiftsreglene til verdens ledende voldgiftinstitusjon, ICC, og German Maritime Arbitration Association (GMAA).

– Vi vært så heldige og vært med på utviklingen av dette siden 2012, og det er nok derfor jeg ble spurt om å være med i panelet her. Her får vi sett nærmere på hva som skjer utenfor Norge, og bidra til å hjelpe både kundene vi har som er interessert i denne teknologien i Norge, men også de som vil gå utenfor landet, sier Brøndmo.

Dr. Marwan Musleh fra Qatar Free Zones Authority i Doha, Roberta Downey fra Hogan Lovells i London, Thomas Frad fra Karasek Wietrzyk Rechtsanwälte i Wien, Mikal Brøndmo fra Haavind i Oslo, Rony Vermeersch fra Stibbe i Brussel, Leendert van den Berg fra Severijn Hulshof Advocaten i Den Haag, Vincent Rowan fra Reed Smith i London, og Justin Mort fra QC Keating Chambers i London satt i panelet.

Snart til Norge

I slike avtaler er det en fare for tvister, og som regel blir da voldgift foretrukket fremfor ordinære domstoler fordi det oppfattes som mer nøytralt enn en domstol i ett av partenes land.

I oktober 2017 åpnet verdens første flytende vindmøllepark utenfor Skottland. Teknologien er nå på full fart på vei til norskekysten også.

– Nylig ga Enova Equinor en støtte på 2,3 milliarder til å bygge ut det første kommersielle feltet i Norge. De flytende parkene er mer komplisert teknisk sett enn det vi har sett i Norges naboland. I de landene man har sett slik teknologi foreløpig, som utenfor Danmark, Tyskland og UK, har man hatt det på grunnere vann, der man har kunnet sette vindmøllene på havbunnen, sier Brøndmo.

Utslippsreduksjonen ved den nye parken er ifølge nettstedet E24 estimert til å bli rundt 200.000 tonn CO₂ årlig.

Powered by Labrador CMS