Morten B. Tidemann, sjef for Legal i KPMG, ser monn i bachelorjuristen når han skal bygge opp et stort forretningsadvokatmiljø i KPMG.
– Utfordringen er ikke å finne jobb til bachelorjuristen. Utfordringen er å finne passende oppgaver til en del av fullmektigene, sier Tidemann som tror mange kommer til å tape på liberaliseringstrendene som har endret måten man organiserer advokatfirmaer på i store deler av Europa. Blant annet tror han at partnerskapsmodellen slik vi kjenner den i dag vil bli gjenstand for store endringer.
Tidemann var selv ansatt i Arthur Andersen sent på 90-tallet. Da jobbet man med å bygge opp et samarbeidende advokatfirma til revisjonsfirmaet, en prosess som Enron-skandalen satte en kraftig stopper på. Finansskandalen første til store innstramminger for hva revisjonsselskapene kunne tilby av andre tjenester enn revisjon. Nå er pendelen i ferd med å svinge tilbake, og revisjonsselskapene får igjen lov til å tilby et bredere spekter av advokattjenester gjennom sine samarbeidende advokatfirmaer. Fremdeles er det restriksjoner på hva de samarbeidende advokatfirmaene kan tilby revisjonsklientene, og det er nettopp disse klientene som er disse firmaenes konkurransefortrinn, i tillegg til det internasjonale nettverket Tidemann tror imidlertid på ytterligere liberalisering av reglene i løpet av få år, og forbereder seg på store endringer i advokatbransjen.
– Vi ser at advokatmarkedet i Europa har endret seg mye de siste årene. Mange av de store advokatfirmaene her i Norge tror at deres klienter også i fremtiden vil betale det de krever for all bistand fra advokater, og at deres jobb er for mye skreddersøm til at andre kan gjøre det. Det er ikke noe annet enn en fornektelsesprosess, og den eksisterende partnermodellen hindrer gode endringsprosesser i advokatbransjen. Derfor vil det være nye aktører, som revisjonsselskapene, som vil vinne markedsandeler fremover, sier Tidemann.
Revisjonsselskapene har allerede gått gjennom en liknende effektiviseringsprosess. Der man før utelukkende brukte erfarne advokater til å gi skatteråd, bruker man i dag en kombinasjon av jurister, økonomer, bachelor-utdannede og skatteetatsutdanning. Med bruk av riktig kompetanse på rett sted, tilbys kundene bedre løsninger og råd. Tidemann ser for seg at denne modellen også kan brukes på de øvrige advokatoppdragene. Bachelorjurister, kontorpersonale og smarte dataprogrammer gjør rutinearbeidet, slik at de erfarne advokatene tar seg av den tyngre rådgivningsbiten. For eksempel tror Tidemann at en partner kan gå inn og bistå i den første delen av en fusjon, mens resten av jobben kan gjøres av andre, med mindre erfaring. Dette vil gagne alle, også de ansatte, tror Tidemann.
– En bachelorjurist vil ikke være overkvalifisert til jobben, og antakelig vil jobben bli gjort bedre, enn om man lar en overkvalifisert advokat kjede seg over oppgaven. Dermed vil man også kunne beholde sine ansatte lengre, tror han.
Venter på klarsignal
Både PWC, Deloitte, E&Y og KPMG har samarbeidende advokatfirmaer Firmaene går i markedet under samme brand, men advokatfirmaet eies av advokatene KPMG har til og med utarbeidet en egen nettside for sin advokatvirksomhet; kpmglaw.no. Dette er en internasjonal trend, og KPMG har samarbeidende advokatfirmaer i flere europeiske land. Selv om det rir en liberaliseringsbølge på dette området over hele Europa, er det fremdeles land som er mer restriktive enn Norge, når det gjelder hva samarbeidene firmaer kan tilby revisjonskundene. Hovedtanken er fremdeles av revisjonen skal være upåvirket av andre typer inntekter, siden revisjon er en lovpålagt plikt.
– De store trendene i advokatmarkedet i Europa er at kundene krever mer for mindre penger. Vi ser en teknologiutvikling som vil kunne gjøre arbeidsprosessene mer effektive, og landene liberaliserer slik at andre enn advokater kan eie advokatfirmaer, og gi juridisk rådgivning. Årsaken er enkel. Mange har ikke råd til advokattjenester, fordi de er blitt for dyre. Samtidig er det mye god juridisk informasjon å finne på internett, noe oppegående kunder raskt oppdager. Kundene kommer ikke lengre til å akseptere at de må betale dyrt for at en overkvalifisert og overbetalt advokat skal gjøre administrativt arbeid, sier Tidemann.
Partnermodellens død
Tidemann tror at de advokatfirmaene som ikke endrer sin partnermodell, og satser mer teknologisk, og organiserer arbeidet sitt bedre, vil komme til å få store problemer. I Europa er det nettopp næringslivsklientene som har presset ned prisene. I Norge har man lenge vært forskånet for dette, men stadig flere anbudsprosesser viser at også disse er i ferd med å bli mer prisbevisste, tror Tidemann.
– Dersom en av nykommerne kommer i markedet med en annen prisstruktur og en bedre måte å jobbe på, så kommer de til å vinne mot de store firmaene. Partnerne i dag har en kortsiktig og egennyttig tidshorisont. Det ligger i partnermodellen – at det er partnernes interesser som hele tiden styrer. Dette hemmer virksomheten. En liberalisering der man får inn utenforstående som eiere, vil lede virksomheten på en mer dynamisk måte enn hva vi er vant til. De som virkelig kan tape i denne konkurransen, er enmannsfirmaene. De har klart seg lenge fordi de priser tjenestene sine lavere, men dersom også de presses på pris, er det ikke bare de store advokatfirmaene som vil få problemer, mener Tidemann.
Morten Tidemann ser etter nye teknologiske løsninger og rimeligere arbeidskraft når han nå skal bygge opp et stort forretningsadvokatmiljø i KPMG.