OPPSTART AV ADVOKATKONTOR:

– Tenk deg nøye om, det blir ikke tid til mye annet enn jobb og familie. Det er også en del praktiske ting, samtidig som at man må holde seg faglig oppdatert. Det blir mange baller i lufta, sier Olga Halvorsen og Gracja Skallerud.

Har startet advokatfirmaer for polske og russiskspråklige klienter i Norge

Olga Halvorsen og Gracja Skallerud jobber sammen, men i hvert sitt firma. For å lykkes som selvstendig advokat må man finne sin nisje og dyrke den, mener de to.

Publisert Sist oppdatert

STRØMMEN: Faglig spesialisering er en økende trend i advokatbransjen, en trend som også har truffet de to damene Advokatbladet nå skal møte.

Om lag tretti minutter med tog utenfor Oslo jobber Gracja Skallerud og Olga Halvorsen i Strømsveien på Strømmen. De driver begge egen advokatvirksomhet uten andre ansatte enn seg selv, men deler lokaler og nyter godt av fellesskapet med hverandre.

Begge er helt enige om hva som er det aller viktigste å ha på plass før man klipper snorene til sitt eget advokatfirma: Noe å selge.

– Det å ha en egen nisje var avgjørende for at vi turte å satse. Man må være sikker på at man har noe å selge og at det er et behov. Det må være noe spesielt ved tilbudet som gjør at klienten velger deg, sier Skallerud og Halvorsen.

– Man kommer heller ikke unna det praktiske og det økonomiske. Samtidig må man være trygg på at man får nok å gjøre. Vi er så heldige at vi har fordelen av både å ha spesialisert faglig kompetanse, og språket, sier Skallerud.

Frihet

Halvorsen er opprinnelig fra Ukraina og snakker russisk, mens Skallerud er polsk. Derfor er også de fleste av klientenes deres av utenlandsk opprinnelse, og de er godt etablerte navn i sine respektive markeder.

Mens Halvorsen har drevet for seg selv siden 2013, er Skalleruds firma såpass ferskt at det nettopp hadde sitt første årsjubileum.

– Jeg har hele tiden hatt lyst til å starte for meg selv, og til å ha større mulighet til å påvirke egen arbeidshverdag. Jeg ville bestemme selv, samtidig som jeg da kunne satse enda mer på spesialisering innen enkelte felt. I tillegg var det mange polakker, og også andre, som tok kontakt direkte med meg, og da skjønte jeg at det lå et marked der som jeg kunne ta del i, forteller Skallerud.

SEKS TIPS PÅ VEIEN:

  • Lag en plan og vit hva du skal selge. Hvem skal være kundekretsen, hva kan du tilby
  • Nødvendig kunnskap innen avgrensede felt er avgjørende. Hold deg faglig oppdatert.
  • Finn en god balanse mellom jobb og fritid, og bruk tid på det som gjør at du kobler helt ut.
  • Hvis man savner informasjon om hvordan man starter og driver egen virksomhet; les på Advokatforeningens nettsider eller ta en telefon dit.
  • Bruk tid på å etablere god struktur og gode rutiner.
  • Ta vare på deg selv og gjør en stor innsats når du er klar for det. Husk å ta pauser når du kan.

Kilde: Gracja Skallerud og Olga Halvorsen

Akkurat friheten som følger ved å være selvstendig næringsdrivende peker også Halvorsen på som et pluss.

– Jeg har aldri vært særlig begeistret for at andre bestemmer over meg, men man må være klar over at det følger mange ulemper ved å drive for seg selv. Det følger stort ansvar og frihet, men på en annen side er det ingen andre å skylde på hvis det skulle gå galt. Da er det deilig å ha en kollega som man kan rådføre seg med.

Faglig avgrensning

Både Skallerud og Halvorsen anbefaler at man setter en begrensning for hva man skal drive med, og sørger for at man har god kontroll på feltene man satser på.

– Størstedelen av min portefølje består av utlendingsrett, men det har også blitt en del barnevern og barnerett etter hvert. Jeg velger det bevisst, og sier nei til oppdrag som faller utenfor min spesialisering, sier Halvorsen.

– Det gjør jeg også. Jeg tar bare sakene jeg er mest komfortabel med, sier Skallerud.

– Det å klare å si nei til oppdrag var noe jeg lærte etter hvert. Usikkerheten ligger der hele tiden om hva som skjer hvis jeg siler saker; vil jeg ha nok å gjøre, har jeg nok økonomisk grunnlag til å fortsette og så videre. Å lære seg å sette grenser er superviktig uten å være redd for å miste klienter, fortsetter Halvorsen.

Olga Halvorsen er også leder for Advokatforeningens lovutvalg for asyl- og utlendingsrett.

Uavhengig fellesskap

Hverken Skallerud eller Halvorsen legger skjul på at det blir mye jobb. Derfor mener de det er essensielt å ha noen å dele arbeidshverdagen med, selvstendig advokat eller ei.

– For meg er det veldig viktig å ha en annen å prate med. Det som kan være virkelig tøft når man jobber på egenhånd, er at man sitter alene med alt. Da kan det ofte bli mye. Vi har ikke fullmektiger eller andre ansatte, så om vi trenger flere hender, ringer vi hverandre, sier Skallerud.

Halvorsen er enig.

– Som advokat får man utfordringer hele tiden, både faglig og utenom. Det er bra fordi man aldri står stille, men det er en fordel å ha noen å diskutere med. Det er fint å ha et uavhengig fellesskap hvor man ikke har ansvar for hverandre.

Skallerud legger til at det avgjørende at man tar godt vare på seg selv.

– Når man driver på egenhånd kan man ikke kjøre seg selv i grøfta. Da blir det krise. Man må koble ut en stund for å koble seg på igjen sterkere senere.

– Så dere tar sommerferie?

– Ja, selvsagt, sier Skallerud.

– To uker, svarer Halvorsen.

Powered by Labrador CMS