Halstein Sjølie har lenge vært i Økokrims søkelys.
Halstein Sjølie har lenge vært i Økokrims søkelys.

Økokrim mener advokat underslo 100 millioner kroner

Ifølge Økokrim har en tidligere advokat urettmessig overført penger til sin egen driftskonto og forfalsket klientkontoutskrifter.

Publisert Sist oppdatert

I en pressemelding skriver Økokrim at den tidligere advokaten Halstein Sjølie fra Moss står tiltalt for å ha underslått rundt 100 millioner kroner, og svindlet til seg rundt 30 millioner kroner.

Etter en større razzia høsten 2019 mistet Sjølie både sin advokatbevilling og eiendomsmeglerbevilling.

Underslagene skal ha skjedd i forbindelse med oppgjør av eiendomstransaksjoner, skriver Dagens Næringsliv.

- En av de mest alvorlige tiltalene

Økokrim mener Sjølie over en periode på sju år blant annet skal ha overført penger urettmessig til sin egen driftskonto ved at han utarbeidet fiktive fakturaer og forfalsket klientkontoutskrifter.

Den uriktige bokføringen skal ha blitt gjort for å dekke over de pågående underslagene av klientene.

– Det er en alvorlig tiltale, en av de mest alvorlige vi har hatt for advokat-underslag. Med 130 millioner kroner er det snakk om betydelige beløp, og det er også alvorlige brudd på tilliten til ham som advokat, sier førstestatsadvokat Geir Kavlie i Økokrim til DN.

Mannen skal de siste årene ha satset på å kjøpe kulturhoteller, inkludert Morgedal hotell i Kviteseid, dit han ifølge DN meldte flytting til i 2019.

Ifølge Moss Dagblad ble driftsselskapet til Morgedal Hotell slått konkurs 6. januar 2020. I mars samme år vedtok Vest-Telemark tingrett at direktørboligen skulle tvangsselges.

- Komplisert å etterforske

- Dette har vært en komplisert sak å etterforske og samarbeidet med Tilsynsrådet for advokater og forvalter av advokatvirksomheten har bidratt til å avdekke omfanget av forholdene, sier Kavlie i en pressemelding fra Økokrim.

Mannen har allerede erkjent underslag av klientmidler for 30 millioner kroner.

– Han erkjenner de faktiske forhold, i hvert fall i det store og hele, sier Sjølies forsvarer Vegard Aaløkken i advokatfirmaet Andenæs, Aaløkken og Veum til Dagens Næringsliv.

Til avisen opplyser advokat Aaløkken at Sjølie har samarbeidet både med forvalteren av den tidligere advokatvirksomheten, med politiet og med Gjensidige.

Powered by Labrador CMS