Presidenten i den tunisiske advokatforeningen, Mohamed Fadhel Mahfoudh fikk et sølvfat i gave fra Den norske advokatforeningen, som ble overrakt av Erik Keiserud og Merete Smith. Fatet var gravert med en gratulasjonshilsen på fransk. Til høyre nestleder Paal H. Berle og hovedstyremedlem Frode Sulland, som overvar seansen fra sidelinjen.

Advokatenes rolle: – En kilde til stolthet!

Drapet på advokaten Chokri Belaid (48) utenfor hans hjem i Tunisia i februar 2013 ble starten på den tunisiske advokatforeningens politiske rolle i landets demokratiprosess.

Publisert

Det fortalte fredsprisvinner Mohamed Fadhel Mahfoudh, presidenten i den tunisiske advokatforeningen, på en rundebordskonferanse med de fire tunisiske organisasjonene som utgjør Kvartetten for nasjonal dialog og deres norske søsterorganisasjoner.

Konferansen, som ble ledet av Advokatforeningens generalsekretær Merete Smith, ble avholdt dagen etter fredsprisutdelingen på Folkets hus i Oslo. Rundt bordet med de fire fredsprisvinnerne og deres nestledere satt Gerd Kristiansen fra LO, Kristin Skogen Lund fra NHO, Inga Bostad fra Norsk senter for menneskerettigheter, samt Erik Keiserud og Smith fra Advokatforeningen.

– I Tunisia har advokatforeningen et spesifikt mandat, men vi forholder oss også til menneskerettigheter, og snakker om rettssikkerhet og demokrati, og støtter den demokratiske prosessen. Vi har slåss mot den franske kolonimakten, vi kjempet mot det autoritære regimet, og under opprøret tok vi vår rolle og forsøkte å fylle tomrommet som oppstod, sa Mahfoudh.

Drapet på opposisjonslederen Mohamed Brahmi, som ble skutt utenfor sitt eget hjem foran sin kone og barn i juli 2013, samt drapet på advokat Chokri Belaid, satte den tunisiske advokatforeningen i en helt ny situasjon, fortalte han.

– En advokat ble drept, og advokatforeningen var ikke vant med å skulle forholde seg til en slik situasjon, sa Mahfoudh.

Advokat Belaid var en lederfigur i en samling venstreorienterte partier kalt Popular Front, og var sterkt kritisk til den islamist-ledede regjeringen. Drapet utløste spontane demonstrasjoner. Tusenvis av mennesker samlet seg utenfor Innenriksdepartementet, men ble drevet tilbake av tåregass og vannkanoner.

– Advokaten var den første politiske aktivisten som ble myrdet etter opprøret. Vi kom til å spille en nøkkelrolle, sammen med de tre andre organisasjonene. Vi hadde troverdighet og representerte sjelen til Tunisias folk. De fire organisasjonene sa fra om nødvendigheten av å skape varige institusjoner, og etterlyste et veikart for demokratiprosessen. Det var veldig vanskelige forhandlinger, men takket være den myke makten vi brukte, vi var i stand til å utøve den styrken som lå i sivilsamfunnet, sa Mahfoudh.

Tunisias sivilisasjon er flere tusen år gammel, understreket han.

– I moderne tid har vi alltid hatt et sterkt sivilsamfunn, og dets fundament var tilgjengelig for revolusjonen. På tross av polariseringen klarte vi å arbeide sammen for å komme videre, og hadde fruktbare forhandlinger.

[caption id="attachment_6505" align="alignright" width="777"] Fredsprisvinneren inviterte Advokatforeningen til å komme til Tunisia i februar.[/caption]

– Takket være vår innsats klarte vi å få en grunnlov som holder i hevd balansen mellom den lovgivende, den dømmende og den utøvende makt, samt lovfester at advokater og advokatforeninger skal være frie og uavhengige. Dette er en kilde til stolthet for alle advokater, og alle advokatforeninger. Den tunisiske advokatforeningen spilte en nøkkelrolle, og er svært stolte av at vi nå er blitt tildelt Nobels fredspris. Og tillatt meg å si det, men Norge får meg til å føle meg hjemme, og vi har svært mange likheter, sa Mahfoudh.

– Min oppfordring til alle menneskerettsaktivister, forretningsfolk og kvinner er at denne kvartettens arbeid gjenskapes over hele verden, avsluttet Mahfoudh.

Merete Smith sa at hun var glad for at Mahfoudh tok opp viktigheten av den dømmende makt og advokaters uavhengighet.

­– Jeg håper at dere om to hundre år kan feire Tunisias grunnlov, slik Norge nylig har feiret sin, sa Smith.

Erik Keiserud gratulerte Mahfoudh og tunisiske advokater med fredsprisen.

– Vi er glade for å se at en advokatforening har bidratt til demokratiprosessen og fremmet rettssikkerhet, og en grunnlov som garanterer grunnleggende rettigheter, uavhengig av kjønn, politisk ståsted og religion, sa Keiserud.

Den tunisiske advokatforeningens rolle illustrerer hvor viktig samarbeidet mellom uavhengige organisasjoner er, understreket han.

– En fri og demokratisk advokatforeningen spiller en viktig rolle i samfunnsdebatten. En av våre viktigste forpliktelser er å garantere for rettssikkerheten, sa Keiserud.

Det finnes mange likheter mellom den norske og tunisiske advokatforeningen, sa han.

– Vi jobber for rettssikkerhet, og vårt engasjement i politiske spørsmål er en viktig del av vårt arbeid. Den tunisiske advokatforeningen viser hvor viktig dette arbeidet er. Jeg beundrer dere for innsatsen dere har gjort, som har vært farlig. Tunisia er som en flamme som viser viktigheten av dialog. Vi i Den norske advokatforening vil med glede gi dere vår støtte, og ønsker å samarbeide med dere i fremtiden, om dere ønsker, avsluttet Keiserud.

Abdessattar Ben Moussa fra menneskerettsorganisasjonen LTDH oppfordret alle i forsamlingen til å bidra til å gjenreise Tunisias turistnæring, som ligger nede etter sommerens terroristangrep utenfor Sousse, der 38 turister ble drept.

– Vi har ørkenen, vi har Sahara, vi har umåtelig vakre landskaper, og dere er alle velkomne. Det tunisiske folk er et fredselskende folk, vi er tolerante. For å bekjempe terrorisme, må vi ta tak i terrorismens røtter, som er fattigdom. Mørke leder til mørke. Vi ønsker ikke å gå tilbake til mørket, men dersom demokratiet ikke støttes opp, kan det være sårbart og bli undergravd, sa Moussa.

Tunisias stabilitet avhenger av stabilitet i Libya og Syria, men freden starter i Palestina, understreket han.

LES OGSÅ: Utvalget for yngre advokater undertegnet samarbeidsavtale med unge, tunisiske advokater

I fakkeltog for fred

[caption id="attachment_6514" align="alignright" width="777"] Mohamed Fadhel Mahfoud følte seg hjemme i Norge, sa han.[/caption]

- Vi er ekstremt stolte av innsatsen til den tunisiske advokatforeningen, sa Merete Smith. Mahfoudh sees til høyre for Erik Keiserud.
Fredsprisvinneren inviterte Advokatforeningen til å komme til Tunisia i februar.
Mohamed Fadhel Mahfoud følte seg hjemme i Norge, sa han.
Powered by Labrador CMS