NAV må endre sykepenge-praksis etter ny dom fra Høyesterett

NAV og Trygderetten avslo en kvinnes krav om sykepenger etter at hennes samlede arbeidstid ble redusert med 20 prosent som følge av sykemelding. Høyesterett kjenner avgjørelsen ugyldig, fordi praksisen bygger på uriktig lovtolkning.

Folketrygdloven § 8-13 første ledd setter som vilkår for å få sykepenger at «evnen til å utføre inntektsgivende arbeid er nedsatt med minst 20 prosent».

NAV og Trygderetten har oppfattet vilkåret som et krav om at det er selve inntektstapet som følge av sykemeldingen som må være nedsatt med 20 prosent. Praksisen har altså vært at det er inntektsreduksjonen som legges til grunn ved vurderingen av retten til sykepenger etter denne bestemmelsen.

Bakgrunnen for saken som onsdag ble behandlet i Høyesterett, var at en kvinne hadde fått avslag på sitt krav om sykepenger etter at hun ble sykemeldt fra den ene av sine to deltidsstillinger. Kvinnens samlede arbeidstid ble redusert med 20 prosent som følge av sykemeldingen, men avslaget ble begrunnet med at det var inntektstapet som måtte oppfylle prosent-grensa, og ikke arbeidstiden.

Kvinnen hadde lidt et inntektstap som var lavere enn 20 prosent, og fikk derfor ikke tilkjent sykepenger fra NAV.

Feiltolkning av vilkåret

Høyesterett mener dette er en uriktig tolkning av vilkåret.

«Jeg er kommet til at vilkåret i folketrygdloven § 8-13 første ledd om at «evnen til å utføre inntektsgivende arbeid er nedsatt med minst 20 prosent», skal avgjøres på grunnlag av reduksjon i arbeidstiden. Det er ikke et vilkår etter denne bestemmelsen at også inntekten fra inntektsgivende arbeid er redusert med minst 20 prosent», skriver førstvoterende dommer Ringnes i sin samlede vurdering.

Han påpeker at det er den naturlige forståelsen av ordlyden i bestemmelsen som er utslagsgivende for denne lovtolkningen.

NAV og Trygderettens praksis er derfor ikke forankret i lovteksten, og avgjørelsen om å avslå kvinnens krav på sykepenger ble kjent ugyldig.

Ordlyden avgjørende

Ifølge Høyesterett oppstår disse problemstillingene i tilfeller der arbeidstakeren har flere arbeidsforhold med forskjellig lønnsnivå, slik kvinnen i denne saken hadde.

Det er også dette som trekkes frem som noe av det problematiske ved Trygderettens forståelse av vilkåret.

«Med det standpunktet staten argumenterer for, kan det avgjørende for å få sykepenger bli fra hvilket arbeidsforhold arbeidstakeren er sykmeldt. En slik ordning skaper uforutsigbarhet og tilfeldige resultater.», skriver Høyesterett, og forklarer at ordlyden er viktig på trygderettens område.

Her kan du lese dommen fra Høyesterett.

Powered by Labrador CMS