- Jeg er alvorlig bekymret for at feil folk blir tatt og at det kan ødelegge mennesker og familier, sier Arne Seland om #meetoo-kampanjen. Foto: advokat-huset.no

- Før het det luremus. Nå heter det sex-trakassering

Hemsedalsak-advokat Arne Seland vekker reaksjoner etter Twitter-tirade mot metoo-kampanjen. - Jeg kommer bare med ord, jeg har aldri trakassert noen. Jeg provoserer av og til i håp om at folk skal våkne opp, svarer advokaten.

Publisert Sist oppdatert

Lørdag ettermiddag kom advokat Arne Seland med flere Twitter-oppdateringer som skapte kontroverser.

Responsen lot ikke vente på seg, og flere mente advokatens oppdatering var over streken. Tidligere sosiale medier-sjef i VG, Øyvind Solstad, som nå jobber i Hurtigruten, var blant dem som sa klart fra. Også journalist Bente Bjørndal i Dagens Næringsliv reagerte.

Seland, som er en profilert advokat i Advokathuset Feydt & Hamborgstrøm, og blant annet har hatt oppdrag som forsvarer i Hemsedal-saken, og bistandsadvokat i 22.juli-saken, fulgte ikke oppfordringen, og kom i stedet med en ny oppdatering til sine drøyt 2800 følgere.

- Ikke lov å være litt usmakelig

Også denne oppdateringen vekket reaksjoner. Seland har i skrivende stund 2862 følgere og har twitret mer enn 19.000 ganger.

Arne Seland forklarer saken slik overfor Advokatbladet;

- Jeg mener ikke noe annet om seksuell trakassering enn det folk flest mener. Det er et onde som må bekjempes. Jeg ser imidlertid store risikomomenter med kampanjer som metoo. Rettssikkerheten kan komme i spill og uansett hva retten kommer til har sosiale media-domstolen en voldsom makt. Ytringsfriheten er også under press. Det er ikke lov å være uenig i main stream. Da er du idiot, psykopat, og du bør stenges ned. Det er ikke lov å være litt usmakelig for å få frem poeng. Videre tror jeg at mange mennesker ser på kjendisene og kaster seg med på metoo uten å vite konsekvensene for dem selv. Jeg tror vi vil se mange uheldige konsekvenser for de som er ute å deler opplevelser. Det er intet apparat til å plukke den opp. Jeg tror mange som hadde det vanskelig fra før vil angre. Vi bør ta tak i problemet på en helt annen og grundigere måte. Det vil koste penger, men vil ivareta de fornærmede og de grunnleggende menneskerettighetene rettssikkerhet og ytringsfrihet på en langt bedre måte.

- Folk som varsler om ukultur må få langt bedre beskyttelse enn de har i dag. De som opplever trakassering må ha et sted hvor de kan gå å få umiddelbar hjelp. Både med hvordan de skal få stoppet trakasseringen, hvilke rettigheter de har, om de trenger behandling eller annen hjelp. Det hele må ned på jorda.

- Trist

Flere tar tydelig til orde for at Twitter-meldingene er ugreie, og har valgt å av-følge Selands Twitter-konto.

- Hva synes du om tilbakemeldingene du har fått? Har folk misforstått deg?

- Jeg mener ikke noe spesielt om meldingene jeg får på Twitter. Generelt synes det er trist det har blitt mindre og mindre debatt på Twitter. Folk er så sikre på egen fortreffelighet at andre blir idioter og det som verre er. Jeg tåler at folk kaller meg det meste, men jeg tror mange er nervøse for lynsjemobben på Twitter. Det hemmer nok dem, og det betyr at viktige aspekter aldri kommer frem. Tidligere hadde man en helt annen respekt for andre menneskers meninger. Det ga langt bedre debatt, man kunne også lære noe, påpeker Seland.

- Det er ganske drøy kost du kommer med, forstår du at det du vekker reaksjoner?

- Jeg kommer bare med ord, jeg har aldri trakassert noen. Jeg provoserer av og til i håp om at folk skal våkne opp. Det er et problem i samfunnet at vi har alt for mye fokus på begreper og uttrykksmåter og alt for lite fokus på de virkelige menneskene som lider og på dem som skaper lidelsene, fastslår Seland.

Trenger en policy

Generalsekretær Merete Smith i Advokatforeningen kom før helgen med en oppdatering på sin blogg, der hun oppfordret advokatfirmaer til å innføre en policy for hva som er akseptabel opptreden på kontoret.

- Advokatforeningen oppfordrer alle advokatfirmaer til å diskutere problemstillingen med de ansatte. Firmaene bør innføre policy på hva som er akseptabel opptreden på kontoret – både i arbeidstiden og ved festlige anledninger. Men ikke minst må det lages en plan for hva man gjør hvis det kommer en varsling om seksuell trakassering eller overgrep. Dette må tas alvorlig også hos oss, skrev Smith.

Les hele bloggen på Adovkatforeningen.no!

Powered by Labrador CMS