Morten Tveten og Geir Frøholm.

Utenrettslig mekling: - Mye igjen for å oppnå et «mindshift» hos advokater

Morten Tveten og Geir Frøholm mener flere konflikter i kommunale byggeprosjekter bør løses gjennom utenrettslig mekling, men fremdeles er mekling lite kjent blant advokater. 

Publisert Sist oppdatert

- Det er et stort potensial for smidigere og raskere løsninger i konflikter i kommunale byggeprosjekter. 

Det mener Morten Tveten og Geir Frøholm. Begge er sertifiserte meklere med lang erfaring som advokater. Førstnevnte leder nå Norsk Meklingssenter, mens sistnevnte er internadvokat i konsernet Consto.

De to holdt nylig et webinar om utenrettslig konflikthåndtering i kommuner i regi av Advokatforeningen.

Bygg- og anleggsbransjen har lenge utpekt seg som en sektor hvor utenrettslig mekling egner seg godt.

- Kommunal sektor er en av de største byggherrene. Her snakker vi også samfunnsøkonomi og man kan spare store kostnader. I mange kommuner er man dessuten ofte bundet opp mot mange mindre lokale entreprenører, sier de to.

- Gjennom mekling er det mulig å beholde en god relasjon med tanke på fremtidig samarbeid. Dette oppnås sjelden i en rettssak hvor det er «krig» mellom partene.

- Kjappere prosess

Problemstillingene er de samme i kommunale byggeprosjekter som i privat sektor, ifølge Tveten og Frøholm. 

- Men beslutningsveiene er mer omstendelige i kommunal sektor. Målsettingen er jo raske og gode løsninger på tvistespørsmål. Ved utenrettslig mekling vil løsninger kunne diskuteres tidligere en om en skal gå igjennom rettsapparatet. Dessuten til en langt lavere kostnad, sier Tveten. 

Meklerne opplever at stadig flere kommuner og fylkeskommuner ønsker å mekle konflikter utenfor retten. 

- Dette gjelder alt fra middelstore kommuner til de store by-kommunene. Utenom bygg og anlegg vil kommunene også ha nytte av mekling innen arbeidsrett, energi, IT og kommersielle kontrakter, for å nevne noen områder. 

- Mekling lite kjent blant advokater

I dag finnes det om lag 130 sertifiserte meklere. 

Selv om mekling brukes stadig oftere som verktøy for konflikthåndtering, er det enda mye igjen for å oppnå et «mindshift» hos advokater, mener Tveten og Frøholm. 

- I tillegg er utenrettslig mekling lite kjent blant advokater. Man kjenner nok rettsmekling, men utenrettslig konfliktløsning har et helt annet perspektiv og til dels annen metodikk.

Raskere prosess. Lavere kostnader. Bedre relasjoner i ettertid. Det er noen av plussene ved å bruke mekling fremfor domstol for konflikthåndtering. 

- Utenrettslig mekling kan også ta hensyn til helt andre faktorer og løsningsmuligheter enn mekling i domstolene, sier Frøholm.

- Domstolene er bundet av partenes anførsler og påstander, mens man i utenrettslig mekling i prinsippet står helt fritt til å trekke inn alle mulige relevante forhold som kan skape enighet mellom partene, fortsetter han. 

- Vi ser ofte at det er et stort innslag av personlige følelser i disse konfliktene og de løses best gjennom utenrettslig mekling.

Powered by Labrador CMS