Madeleine Bråthen Bjaaland foran Grettes lokaler på Filipstad Brygge i Oslo.

– Man må finne sin x-faktor i advokatrollen

– Ledelsen og ansatte må spille hverandre gode og forsøke å utnytte potensialet til hver enkelt, sier Madeleine Bråthen Bjaaland. Etter ti år som advokat i Grette, har hun nå blitt markeds- og kommunikasjonsleder i samme firma.

Publisert

Hun jobbet som VG-journalist under jusstudiet, og har gjennom hele karrieren oppsøkt krysningspunktet mellom juss og media. Etter mange års erfaring som advokat i bygg- og anleggsbransjen, har Bjaaland fått anledning til å satse på interessen for kommunikasjon og formidling.

– Da markedsrollen dukket opp så var det egentlig full klaff. Her møttes interessen og kompetansen. Sammen med styret og managing partner hadde jeg over lengre tid en dialog om hvordan vi kunne få til en stillingsbeskrivelse som gagnet oss alle på best mulig måte, forteller hun.

Bjaaland i nyoppussede kontorlokaler i Oslo sentrum.

Bjaaland har stor tro på at det lønner seg for arbeidsgivere å utvide horisonten, og legge til rette for at ansattes personlige interesser skal kunne brukes som et verktøy for å optimalisere advokatrollen til hver enkelt.

– Jeg har ikke lagt advokatrollen på hylla – advokat er det jeg er. Fordelen jeg har i den nye rollen som markedsansvarlig er at jeg har en forståelse for bransjen, klientene, kollegaene mine og hvordan vi bør profilere oss. Det er første gang vi har hatt en slik type intern rekruttering til denne rollen, og vi opplever at det har fungert veldig bra, sier hun.

Mindre gjennomtrekk

Hun tror at en åpenhet for individuelle tilpasninger kan være en viktig nøkkel for å beholde ansatte innad i advokatfirmaet.

– Alternativet for mange kan jo være at de søker seg ut av firmaet hvis de ikke får utfoldet seg nok. Hvis jeg hadde hatt ambisjoner om å utforske mer innen kringkasting, så kunne jeg for eksempel søkt en stilling som advokat i et av mediehusene. Da kan det være nyttig å tenke litt alternativt, og bli mer bevisst på hvordan interessene man har kan komme til nytte i andre roller der man er, påpeker Bjaaland.

Selv om hun er klar over at ikke alle arbeidsgivere nødvendigvis har kapasitet eller mulighet til personlig tilrettelegging for hver enkelt ansatt, tror hun samtidig at lista for hva som er mulig ikke henger spesielt høyt.

– Ansatte bør kunne si «jeg spiller i band på fritiden, hva med at jeg spiller en fredags-jam hver fredag på kontoret?». Jeg har veldig tro på at man kan få veldig mye ut av slike kvaliteter, og at det kan være en stor fordel for begge parter. Det skal ikke nødvendigvis så veldig mye til for å skape en vinn-vinn-situasjon på arbeidsplassen, sier hun.

Bjaaland tror at en større grad av personlig tilrettelegging også vil kunne bidra til at flere kvinner ønsker seg inn i lederposisjoner. Her sammen med Solfrid Aga, som fikk opprykk til partner i Grette før sommeren.

Tosidig løsning

Bjaaland mener prosessen må være tosidig, og at ansvaret for å optimalisere rollen til de ansatte både ligger hos arbeidsgiver og hos den ansatte selv.

– Advokater kan bli mer bevisste på sin x-faktor, bedriften må være åpen for nye forslag og ideer, og sammen kan man spille hverandre gode og få mest mulig ut av potensialet til hver enkelt. Kan man det grunnleggende håndverket som advokat, så er det nesten ingen grenser for hvilke roller man kan ha i et advokatfirma. Det elementære er jo at man skal ivareta klientenes interesser, men så lenge man har dette i bunn så tror jeg man kan få til hva som helst, understreker hun.

Powered by Labrador CMS