Nina Helleland hjelper klienter til å bli mer bevisste på hvordan de skal snakke tydeligere.

Slik høres du bedre ut i videomøter

Ekspert ber advokater legge vekk hjemme-stemmen, og huske å bruke nok kraft. Advokat Christian Røkke sier han har fått god effekt av ulike stemmeøvelser.

Publisert Sist oppdatert

SLogoped Nina Helleland er stemmecoach og har ofte advokater på klientlisten.

Hun mener de fleste har en del å gå på når de skal snakke og kommunisere i videomøter.

Tren stemmen

I videomøter er det særlig tydelig diksjon og et behagelig stemmeleie som er viktig.

På telefon og i videomøter er det mer behagelig for både mottaker og avsender om stemmen ikke er høyfrekvent, at den er tydelig å forstå og lytte til.

Da blir også stemmen mer utholdende for den som snakker.

Diksjonsøvelse:

· Dette trenger du: en vinkork og en tekst

· Sett vinkorken imellom tennene ca 1 cm inn i munnen på langs.

· Kjenn at du slapper av i kjeven og at du ikke biter hardt på korken.

· Les teksten din høyt for deg selv med hensikt om å artikulere så tydelig som mulig. Slapp av i kjeven mens du gjør øvelsen. Hold på i minst 3 min.

· Ta ut korken og les teksten høyt for deg selv. Har diksjonen blitt tydeligere?

Øvelse for å finne ditt riktige stemmeleie:

· Tenk at du skal bekrefte at noe stemmer og si: mmm

· Da er stemmen din i et relativt mørkt og avspent stemmeleie.

· Gjenta flere ganger og forsøk å snakk videre ut ifra dette toneleie.

Kilde: Nina Helleland

- Selv om advokater er vant til å arbeide digitalt, kan mange med fordel jobbe med å bruke mer kraft i stemmen, og bli mer bevisste på å snakke tydeligere. Det vil føre til at folk føler seg tryggere når de møter deg, sier Helleland til Advokatbladet.

Å trene på å bruke en god pusteteknikk, vil ifølge henne være til hjelp.

- Prøv hele tiden å snakke på utpust, sier Helleland.

Samtidig bør man også få stemmen inn i jobbmodus før møtene starter.

- Mange tenker at de skal være seg selv hele tiden, men når du er på jobb kan du godt være en litt annen enn den du er privat. På hjemmekontor blir du gjerne mer avslappet enn du ville vært i en møtesetting på kontoret. Når du skal formidle noe på en profesjonell måte er det ikke hjemme-stemmen som skal brukes, sier Helleland.

- Husk å formidle

Hun mener amerikanere generelt er flinkere enn nordmenn til å finne frem jobb-stemmen, og at de i større grad får trent inn presentasjonsteknikk på skolen sammenlignet med det vi nordmenn gjør.

Helleland har flere ganger holdt kurs for advokater via Juristenes Utdanningssenter (JUS).

- Advokater jeg har observert i retten bruker i liten grad stemmen som et verktøy. De bør huske at de er formidlere - og dermed har et publikum de skal snakke til, sier Helleland.

Nylig lanserte hun Stemmeportalen, en digital portal der kundene kan kjøpe tilgang til en rekke instruksjonsfilmer, og i tillegg få personlige 1-1 møter med stemmecoachen.

- Jeg har flere klienter som sier at pusteøvelsene hjelper på selvtilliten også. De merker at når stemmen er på plass gjør det også noe med det mentale.

Når man skal være en profesjonell kommunikator trenger man tyngde.

- Det er viktig å jobbe på en langsiktig måte med å få en naturlig stemme, sier Helleland.

Går ut over troverdigheten

- I tillegg til å prate høyt nok, er stemmeleie veldig viktig. Om man snakker høyt oppe kan det være slitsomt både for avsenderen og mottakeren, og gå ut over troverdigheten, og gi et inntrykk av at man er stresset. Dersom man merker at man prater lyst, bør man prøve å gå litt ned, sier Helleland, som erkjenner at en del advokater nok kan oppleve stemmetrening som noe utenfor komfortsonen.

Advokat Christian Angell Røkke som til daglig jobber med blant annet fast eiendom og forsikring i advokatfirmaet Oslo Legal, er blant dem som har benyttet stemme-coaching.

Advokat Christian Røkke har hatt omtrent femten timer stemmecoaching.

- Bakgrunnen for at jeg tok i bruk dette var at jeg har en tendens til å stramme stemmebåndene, og å få en lysere stemme når jeg skal lese noe fort i retten. Etter et lengre innledningsforedrag blir jeg sliten i stemmen på slutten av dagen. I tillegg er jeg en notorisk snøvler, særlig i telefonen. Jeg ønsket rett og slett å lære meg å bruke stemmen bedre, sier Røkke.

Kollegas tilbakemelding ble øyeåpner

Selv oppdaget han sine utfordringer etter at en kollega lyttet til prosedyren hans i retten.

- De fleste advokater har nok ikke et så bevisst forhold til dette, med mindre de stadig får beskjed om å gjenta det noen sier. Jeg prøver nå å bruke stemmen på en riktigere måte, og det fører automatisk til at jeg prater saktere, sier Røkke.

Han opplever at stemmetreningen har hatt god effekt.

- Men det er lett å glemme seg, særlig hvis jeg skal si noe som ikke er planlagt. Heldigvis har jeg fått gode verktøy som gjør at jeg vet hvordan jeg skal gjøre ting bedre, eksempelvis å hente pusten i magen fremfor å manipulere stemmebåndene, sier Røkke, som ofte prosederer saker i retten.

Ifølge ham er det stor variasjon på hvor flinke advokater er til å bruke stemmen.

- Mange advokater er kjempeflinke til å prate, og å bruke stemmen riktig, men det er utrolig mange som er dårlige også. Jeg ser eksempel på alle mulige uvaner folk har. Kremting er kanskje det mest vanlige, sier Røkke.

Roser Camilla Stoltenberg

Hvem er så forbildene på stemmebruk der ute? Nina Helleland mener Barack Obama er et prakteksempel på hvordan man kan bruke stemmen til å formidle.

- Han har masse kraft og dybde. Klangen gir en enorm trygghet, og han fremstår veldig naturlig. Her hjemme vil jeg trekke frem Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet. Hun bruker stemmen på en naturlig måte, og fremstår som en trygg formidler på pressekonferansene.

Se hvordan du selv kan trene stemmen din i filmen under.

Powered by Labrador CMS