Undersøkelsen viser at det er mange som sliter med de samme utfordringene, sa Thomas Hansen og Catrin Sagen.

Fersk undersøkelse fra Yngre Advokater: Mange har det tøft på hjemmekontoret

Lite kontakt med kolleger, samt frykt for at isolasjon påvirker evnen til å gjøre jobben med den kvaliteten og hurtigheten som trengs, er blant utfordringene. Mange tenker at de ikke er flinke nok i jobben.

Publisert

Det fortalte psykolog og parterapeut Catrin Sagen og leder for forretningsstøtte i Arntzen de Besche, Thomas Hansen, da de rett før jul holdt et digitalt kurs om advokaters psykiske helse i regi av Yngre Advokater.

Sagen, som er kjent fra ulike podkaster og TV-serien Gift ved første blikk, arbeider ved Institutt for psykologisk rådgivning i Oslo. Hansen har doktorgrad i psykologi, og har forsket spesielt på sosial påvirkning og gruppeprosesser.

Her er spørsmålene fra undersøkelsen:

  • Hvordan har Covid-19 / hjemmekontor påvirket dine relasjoner? For eksempel til kollegaer, venner og bekjente, familie?
  • Hvordan har Covid-19 / hjemmekontor påvirket hverdagen din ellers? For eksempel skjermtid, tilgjengelighet, arbeidstid, trening, helse, sosiale aktiviteter, opplæring og faglig vekst?
  • Føler du deg godt ivaretatt av din arbeidsgiver? Er det noe du savner?
  • Har du gode fysiske arbeidsforhold, for eksempel flere skjermer, godt tastatur, mikrofon, webkamera, kontorstol, hev- og senk-bord og så videre? (Ja / nei)
  • Hvis nei: Hva mangler du?
  • Prater du med kollegaer/venner uten at det er relatert til jobb?
  • Er du stresset over situasjonen? Hva gjør du for å eventuelt redusere stress?
  • Har du ellers betraktninger du vil dele, eller spørsmål til våre psykologer?

PS: Advokatbladet har ikke fått tilgang til svarene i undersøkelsen av personvernhensyn.

I forkant hadde YA sendt ut en spørreundersøkelse om hjemmekontor-tilværelsen og dens konsekvenser. Nærmere ett hundre advokater og fullmektiger svarte.

– Vi strever når vi ikke har kontakt med kolleger, og mister mye av det sosiale og av arbeidsplassen vår. I dette landskapet er det mange som mister motivasjon og faktisk blir stresset, innledet Sagen.

– Det er kommet mange svar på undersøkelsen som tilsier at her er det en stor gruppe mennesker som sliter med de samme utfordringene, fortsatte hun.

- Småprat er forankringskanal for utvikling

Mennesker er flokkdyr som ikke greier seg alene – ingen andre dyr har ungene sine i redet til de er 18-20 år, fortalte Sagen.

– I haugevis av studier dokumenteres behovet for flokk. Det er et grunnleggende behov å ha en flokk å lene seg mot; familien, venner, kolleger og arbeidsgiver; alle er med i flokken, og noen er viktigere enn andre.

Vi mennesker har behov for å bli sett, påpekte hun.

- Når du går inn i et lokale og nikker, og noen sier hei til deg, eller legger merke til at du har på deg et nytt plagg, så gir det en følelse av tilhørighet og annerkjennelse. Dette mangler vi på hjemmekontoret.

Thomas Hansen la til at småprat - som nå er mangelvare - binder folk sammen, og er verdifull på flere måter, ikke bare for den enkelte, men også for organisasjonen.

– Det er sagt veldig mye om småpraten ved kaffemaskin, og det varierer i hvor stor grad folk setter pris på den, men vi vet fra psykologisk forskning at den er viktig, fordi den bidrar til den sosiale tilknytningen. Men også fordi småpraten i organisasjoner - der folk prøver å få til noe sammen - er en forankringskanal der det innhentes informasjon. Småpraten er et svært viktig verktøy for å klare utviklingsprosesser. Nå skjer den spontane småpraten i mye mindre grad enn den vanligvis gjør, sa Hansen.

Småpraten er følelsesregulerende og bidrar til å holde stresset nede, mente Sagen.

– Den gir motivasjon, andres tempo smitter, og egen angst og stress går ned.

Tør ikke ta kontakt med lederen

Ifølge svarene fra Yngre Advokaters undersøkelse er det ikke nødvendigvis den manglende sosiale jobbkontakten som bekymrer unge advokater og fullmektiger mest.

– Svarene viser at folk er mer opptatt av hvilke konsekvenser isolasjonen får for selve yrkesutøvelsen, sa psykolog Sagen.

Dette er spesielt utfordrende for unge advokater, mente Hansen.

Christine Taaje, leder i Yngre Advokater, innledet debatten.

– Litt av grunnen er at selve utviklingsløpet fra jurist til advokat - hvor man går i lære hos en med erfaring og belager seg på veiledning, diskusjon, og prøve og feile og få tilbakemelding - er en utviklingsprosess som blir veldig sårbar i den situasjonen vi er i nå.

Mange som svarte på undersøkelsen tilkjennega at de ikke tør å ta kontakt med lederne sine, fordi de ikke vil oppleves som uselvstendige.

– Det er ikke så mye annet å råde de unge til enn faktisk å våge å ta initiativet. Husk at lederne er deres mentorer og veiledere. Selv har de aldri måttet utvikle seg som unge advokater i den situasjonen dere er i dag. Hvis de opplever dere som uselvstendige, må de i tilfelle korrigeres, sa Hansen.

Motivasjonen går fyken

Mange rapporterte at arbeidet opplevdes monotont.

– Vi må kalibrere forventningene; livet er annerledes nå. Vi må huske på at vi er i en tidsbegrenset unntakstilstand. Og vår evne til å løse arbeidsoppgaver er til en viss grad avhengig av konteksten vi arbeider i.

– På hjemmekontor tenker mange at det går så tregt oppe i hodet, at advokattankene ikke trigges på soverommet eller på kjøkkenet, men at man må sitte på et kontor blant fagbøker i et fagmiljø. Og vi henter faktisk lettere frem ting når vi er i den konteksten der vi har hentet kunnskapen fra.

– Legg hånden din på brystet og stress ned, stryk deg selv på kinnet og si til deg selv at det er en grunn til at du har valgt dette her; du er god til det, rådet de to kurslederne.

PC'en avslører inaktivitet

Hjemmekontoret byr også på nye stresskilder, for eksempel å bli «gul» eller inaktiv på Skype eller andre digitale plattformer.

– Jeg har tatt meg selv i å være bekymret for hva mine kolleger tror jeg gjør på hjemmekontor, fortalte Hansen.

Vi er langt fra så viljestyrt som vi liker å tro, ifølge de to.

Yngre Advokater

  • Undergruppe i Advokatforeningen for advokater under 40 år.
  • Oslo, Vestland, Sør-Rogaland, Troms, Trøndelag, Midt-Hålogaland, Østfold og Follo, Buskerud, Vest-Agder, Hedmark og Romerike har egne underutvalg av YA.
  • YAs formål er å bidra til å skape et felles miljø blant advokatfullmektiger og yngre advokater i sin krets, samt ivareta deres interesser på tvers av bransje- og firmatilhørighet.
  • YA oppfordres til å være medlem av internasjonale organisasjoner for yngre advokater og utveksle erfaringer med andre likeartede foreninger.

Fra Felles retningslinjer for Yngre Advokater

– Vi spenner nakken og løfter skuldrene og glemmer å puste, hjernen vet det ikke helt, men kroppen tolker det som ekte faresignaler. Dette er en usunn modus som verken er bra for hjertet eller immunforsvaret. Vi trenger å være skarpe for å produsere bra, så å håndtere stress er veldig viktig.

Skriv gjerne ut hva som kverner rundt i hodet og skaper stress, anbefalte Sagen.

Vente på ånden

Men du kan ikke sitte og vente på at du skal få ånden over deg, sa de to.

– Aktivitet skaper engasjement. Hvis du sitter og venter på at du skal bli engasjert, så kommer det ikke til å skje noe. Henrik Ibsen sa at han hver eneste kveld, for å klare å motivere seg til å skrive, alltid avsluttet midt i en setning, for da var han raskt i gang igjen neste morgen, fortalte Sagen.

En av grunnene til at mange føler seg litt demotiverte, er at de ikke føler seg trygge på at de gjør en god nok jobb.

– Man kan være redd for at noen oppdager at man ikke fortjener å jobbe med de oppgavene man har, og tenke at man ikke kommer til å klare seg som advokat, at man ikke er bra nok. Jo viktigere noe er, jo større er fallhøyden. Man kan frykte at man avslører seg selv som ikke like god som de trodde.

Man må ha godhet for seg selv, anbefalte Sagen, og tenke at alle andre har det litt på samme måte.

– Kjenn etter hva du er redd for, og anerkjenn følelsene. Si de høyt og del dem med deg selv. Hvis du har en kollega du stoler på, så ta en kaffe digitalt og si du er stuck, du har prestasjonsangst, og så går du rett inn og gjør det du har utsatt, eller det du ikke gjorde bra nok på nytt, sa Sagen.

Powered by Labrador CMS