Utbredelsen av koronaviruset Covid-19 fører til stor pågang til advokatkontorene.

- Private utenlandsreiser kan være i strid med lojalitetsplikten

Advokatfirmaer over hele landet setter inn en rekke tiltak for å forsøke å minimere koronasmitten, og opplever stor pågang fra klienter som har spørsmål knyttet til smitteutbruddet.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge Wiersholms arbeidsrettsekspert Christel Søreide bør både ansatte og bedrifter redusere privat- og jobbrelatert reising, og ikke nøle med å treffe tiltak for å begrense koronasmitten.

Partner Christel Søreide i Wiersholm

Onsdag ble det klart at advokatfullmektiger har fått klarsignal fra Tilsynsrådet til å arbeide hjemmefra, og at korona-viruset har rammet ledelsen i Help forsikring.

Ifølge Wiersholms arbeidsrettsekspert og partner Christel Søreide opplever firmaet stor pågang av korona-relaterte spørsmål fra klientene.

- Klientene har behov på veldig mange områder, og det er nærmest et utømmelig behov for rådgivning i denne situasjonen. Derfor har vi satt sammen et tverrfaglig ekspertteam. Situasjonen endrer seg veldig fort, og vi følger utviklingen og klientene våre tett, sier Søreide til Advokatbladet.

TIPS OSS! Hvordan takler du eller ditt firma korona-tiltakene? Har du et spørsmål du mener vi bør stille til myndighetene? Ta kontakt her!

Får permitteringsspørsmål

Hun ser et skifte i arbeidsrettsrelaterte spørsmål fra forrige uke til denne uken.

- Fokus har på mange måter endret seg fra fredag til mandag. I forrige uke dreide mye seg om muligheten til pålegge karantene, eller pålegge hjemmekontor med endrede arbeidsoppgaver, altså klassisk styringsrett-spørsmål. Denne uken har alvoret virkelig sunket inn, og spørsmålene dreier seg mer om permitteringer, konstaterer Søreide.

Hun ser også en dreining fra spørsmål om restriksjoner på jobbreiser, til spørsmål om i hvor stor grad arbeidsgivere kan nekte de ansatte å reise privat.

Private reiser kan bryte med lojalitetsplikten

- En privat utenlandsreise vil etter omstendighetene kunne være i strid med lojalitetsplikten i arbeidsforhold, dersom du risikerer å ikke kunne oppfylle arbeidsplikten når du skal være tilbake på jobb. Dette er mest aktuelt der jobben ikke kan gjøres tilfredsstillende fra hjemmekontor. Da kan en privat utenlandsreise være i strid med lojalitetsplikten overfor arbeidsgiver - og ansatte må la være å reise, sier Søreide.

- I henhold til ferieloven kan arbeidsgiver også trekke tilbake innvilget ferie, selv om det er relativt strenge vilkår for det, fastslår Søreide.

Alle seminarer avlyst

Det er viktig å ikke bli handlingslammet, selv om situasjonen er ny.

Christel Søreide, Partner, Wiersholm

Ansatte i karantene må følges opp nøye, både de syke og de som ikke er syke, fremholder hun.

-Som leder bør du ringe egne ansatte i karantene jevnlig. Å sitte isolert i karantene, og kanskje være bekymret for egen helse, kan innebære en stor psykisk belastning for de ansatte, sier Søreide.

Markeds- og kommunikasjonsdirektør Christine Liæker Lindberg forteller at Wiersholm følger Folkehelseinstituttets råd, og i flere tilfeller også går lenger.

- Vi har avlyst alle seminarer og sammenkomster eksternt og internt, møter med internasjonale kontakter og de fleste klientmøter anmoder vi å ta via Skype eller videokonferanse. Vi har innført reiserestriksjoner og holder god oversikt over hvor ansatte har vært den siste tiden, sier Lindberg.

Blant annet har de måttet utsette det årlige halvdagsseminaret Oslo Compliance Forum som i år hadde rekordmange påmeldinger.

Wiersholm publiserte denne uken sitt eget nettseminar om spørsmål relatert til korona-viruset.

Mer vasking, enklere kantine

Firmaet har allerede anmodet enkelte grupper om å jobbe hjemme, og alle ansatte om å utøve fleksibel arbeidstid for å unngå kollektivtransport i rushtrafikken.

- Av forskjellige årsaker har vi hatt enkelte ansatte med potensiell smitterisiko som vi har pålagt å jobbe hjemmefra, for å være på den sikre siden. Vi har heldigvis ingen som er smittet. Vi har også svært lav terskel for at de med forkjølelsessymptomer holder seg hjemme.

Også kantine-tilbudet nå er svært begrenset.

- Vi gikk fra antibac ved alle innganger til kantinen, til ferdigporsjonerte salater, til at vi nå tilbyr ferdigpakkede matpakker.

Wiersholm har også intensivert vaskingen av lokalene, og tatt i bruk sterkere vaskemidler.

Thommessen: Oppdeling av fagmiljøer

Marthe Kaasa Færø, som er markeds- og kommunikasjonsansvarlig i Thommessen, forteller at firmaet fra og med i går innførte en oppdeling av alle firmaets fagmiljøer og funksjoner.

- Disse vil alternere med å være på kontoret og ha hjemmekontor. Samtidig vil det bli generelt mer utstrakt grad bruk av hjemmekontor. Fysiske møter og reiser begrenses også til situasjoner hvor det er strengt nødvendig, sier Færø.

Også Thommessen har stor pågang fra klienter som har spørsmål knyttet til følgene av utbrudd av koronaviruset.

- Det er et stort spenn i temaene som diskuteres, alt fra tolkning av avtaler knyttet til leveranser til arbeidsrettslige spørsmål knyttet til for eksempel permittering, forsikringsspørsmål og andre selskapsrettslige problemstillinger, sier hun.

- Vi jobber nå med å ta vare på alle medarbeidere i Thommessen, opprettholde kapasiteten til å bistå våre klienter og være med på samfunnsdugnaden, sier Færø.

Kluge: Litt færre folk på jobb

Advokatfirmaet Kluge har også opprettet et tverrfaglig ekspertteam for å håndtere korona-spørsmål.

Managing partner i Kluge, Bjørnar Alterskjær.

– Det finnes knapt en bransje i Norge som ikke er berørt. Vi får mange arbeidsrettslige spørsmål, men også om alt annet, sier Bjørnar Alterskjær, managing partner i Kluge.

Firmaets ekspertteam består av advokater med kompetanse i alt fra arbeidsliv, bank og finans, eiendom, entreprise, insolvens, fornybar energi, kapitalmarkeder, olje- og gass-kontrakter, oppkjøp og fusjoner, tvisteløsning, GDPR, forsikring, offentlige anskaffelser og statsstøtte.

Firmaet er «særs fleksible» overfor ansatte som ønsker hjemmekontor, forteller Alterskjær.

– I dag har vi en god del folk på kontoret, men litt færre enn vanlig. Vi oppfordrer pr. nå ikke til hjemmekontor, men vi er åpne for at det kan benyttes. Vi har innført en rekke tiltak for å begrense smittefaren, sier han.

For eksempel må Kluge-ansatte i både Oslo, Bergen og Stavanger nå ha med matpakke på jobb, da de ikke kan bruke felleskantinene.

Firmaet har også avlyst alle interne arrangementer og kundearrangementer ut mars. Nye tiltak vurderes hver morgen, forteller Alterskjær.

– Vi lytter til hva Folkehelseinstituttet til enhver tid anbefaler, legger samtidig til rette for fleksibilitet for medarbeiderne våre, så sant det ikke hindrer forretningskritisk virksomhet, sier Bentzen.

Wikborg Rein: Hyppig dialog med oppdragsgivere

Wikborg Rein har også innført begrenset reising og deltagelse på arrangementer som ikke er forretningskritiske.

– Vi er i en situasjon der vi har veldig mye å gjøre, og har en god og hyppig dialog med våre oppdragsgivere, og speiler deres behov til enhver tid, sier Martin Bentzen., som er COO i firmaet.

Oslo kommune meldte midt på dagen torsdag at alle skoler og barnehager stenger fra førstkommende mandag, noe som mest sannsynlig kan føre til at flere ansatte vil ha behov for økt grad av fleksibilitet knyttet til hvor de fysisk jobber, forteller han.

– I Wikborg Rein har vi heldigvis lagt til rette for svært gode digitale løsninger, så vi har stor grad av fleksibilitet, sier Bentzen.

I denne situasjonen er det viktig med tett oppfølgning og å utøve god ledelse, påpeker han.

- Ingen i firmaet er koronasmittet, og firmaet har innført en rekke tiltak for å begrense smitte.

Skjermbilde fra oppdatering på Codex´ LinkedIn-profil.

Avlyser forelesninger

Mens flere advokatfirmaer har avholdt web-seminarer, melder advokatfirmaet Codex på LinkedIn at de satser på en egen juridisk hjelpetelefon for bedrifter med bekymringer vedrørende korona-viruset.

Også Universitetet i Oslo har satt inn flere tiltak. Fra og med i dag legger UiO til rette for at mest mulig av undervisningen skal foregå digitalt. I en oppdatering som ble publisert i formiddag på Facebook, heter det at kursundervisning inntil videre vil gå som planlagt.

«Men fakultetet jobber med å tilrettelegge for at det også kan tilbys alternativer til fysisk oppmøte på kursundervisning, der det er mulig (digitale sådanne, f eks podcast)», står det i oppdateringen.

Professor Geir Woxholth ved Det juridiske fakultet skrev på sin Facebook-profil i går at han selv har valgt å avlyse sine forelesninger.

Skjermbilde fra professor Geir Woxholts Facebook-profil.

«Jeg har sendt mail til dekanus, og varslet at jeg har avlyst og anmodet samtidig administrasjonen om å varsle studentene. UiO har satt en grense ved 100 studenter. Jeg har nå kun 40, i et lite lokale, og kan ikke forstå at potensialet for smitte er noe særlig mindre (kanskje større) i den situasjonen. Jeg har samtidig opplyst at jeg tilbyr meg å undervise alene i lokalet, digitalt».

Ikke digitalt rustet

Professorkollega Malcolm Langford peker på at universitetet ikke er rustet til en massiv digitalisering av undervisningen.

«Corona-krisen viser hvor lite klar vi er for digital undervisning. Universitet i Texas har interaktiv digital undervisning til opp til 3000 studenter i en forelesning, samtidig med 7 undervisningsassistenter som hjelper underveis», påpeker han.

Ved Universitetet i Tromsø ble det i går besluttet at alle forelesninger med mer enn ett hundre studenter, enten skal avlyses eller gjennomføres digitalt.

Ved juridisk fakultet ved UiB ble alle forelesninger på obligatorisk emner på 1., 2., 3. og 4. studieår avlyst inntil videre fra og med i dag. Universitetet lover at filmopptak av forelesningene eller annet relevant undervisningsmateriell snarest mulig skal publiseres digitalt.

Powered by Labrador CMS