bobehandling

Skatteetaten med egen tips-kanal for bostyrere i konkursbo

Nå kan bostyrere tipse Skatteetaten på nett om kritikkverdige forhold i foretak som er begjært konkurs.

Illustrasjonsfoto:
Publisert Sist oppdatert

- Skatteetaten gjennomfører årlig et betydelig antall kontroller av foretak etter at de er gått konkurs. I mange av disse kontrollene opplever vi en bra dialog og godt samarbeide med bostyrerne rundt om i landet. Men vi har stadig fått henvendelser fra bostyrer om at de savner en enklere kanal til å kunne informere og tipse oss om kritikkverdige forhold, sier Kim Schack Petersen i Skatteetaten Innland. 

Han forteller at når et foretak går konkurs, sender Skatteetaten en e-post til bostyrere for innhenting av boinnberetninger.

Kim Schack Petersen er brukerdialog i Skatteetaten i Innlandet, seksjon 5.

- Boinnberetningene blir gjennomgått for å vurdere om noen foretak er kontrollverdige. I e-posten vi sender ut har vi nå også ført opp en lenke til et formsskjema med tretten enkle spørsmål. Svarene på spørsmålene skal gi oss en bedre forutsetning til å kunne vurdere om foretaket er kontrollverdig og eventuelt omfanget av kritikkverdige forhold, sier Petersen.

- Domstoladministrasjonen er positive

Det er frivillig og uforpliktende for bostyrer å fylle ut skjemaet.

- Svarene kan være til stor hjelp for Skatteetaten til vurdering av hvilke foretak vi skal prioritere kontroll av, sier Kim Schack Petersen.

I forbindelse med utarbeidelsen av skjemaet har Skatteetaten vært i kontakt med både Konkursrådet og med Domstolsadministrasjonen, forteller Petersen.

- Begge stiller seg positive til tiltaket, sier han.

13 spørsmål

Skjemaet inneholder spørsmål som foretakets organisasjonsnummer, om det har vært utbetalt lønn fra foretaket siste år og siste dato for lønnsutbetaling, hvor mye som er utbetalt i lønn, om foretaket har en skattetrekkskonto, om det er ført regnskap og når siste regnskap ble ført, og om regnskapet er ført internt eller eksternt.

Videre spørres det om foretaket eier eiendom eller andre formuesgoder  og om det er foretatt overføringer til ledelse, aksjonærer, nærstående eller til dekning av private kostnader. 

Skjemaet inneholder også et åpent felt der bostyrer kan formidle andre tips som omhandler lønnsområdet som bostyrer mener at Skatteetaten bør se nærmere på.

Skjemaet finner du også her.

1566 konkurser pr. 1. mai

Ifølge tall fra Konkursregisteret, var det 1566 konkurser i Norge i årets fire første måneder. Flest konkurser fant sted i Oslo (315), med Akershus som nr. 2 på oversikten (243) og Vestland som nr. 3 (150).

I hele fjor ble det rapport inn 3861 konkurser.

Powered by Labrador CMS