– Jeg har en opplevelse av at det er større takhøyde for mer variasjon nå enn før, sier Anne Bogen. Her sammen med fullmektig Fredrik Svartberg Tonholt.

DEN VIKTIGE KLESKODEN

- Ikke jeans i klientmøter

– Den personlige stilen man har, skal få skinne gjennom. Samtidig skal man alltid representere, og klientene har en viss forventning når de møter deg. Dette må balanseres, sier HR-sjef i Thommessen, Anne Bogen.

Publisert

– Vi vet at mange nyutdannede på vei inn i sin første advokatjobb er usikre på hva som er vanlig å ha på seg på kontoret. Vi har derfor et såkalt preboarding-system hvor nyansatte får tilgang til en app om lag en måned før de starter. I den ligger det mye informasjon, blant annet tips om klær, forteller Thommessens HR-sjef Anne Bogen.

– Der sier vi at vi ønsker at alle skal kunne være seg selv på jobb, også i klesveien. Når man arbeider i et forretningsadvokatfirma forventer klientene at vi ser profesjonelle ut. Det vanligste er å kle seg i pen bukse, dress, skjørt, kjole, blazer og bluse. Samtidig bør antrekket tilpasses omstendighetene. Skal du besøke en klient på en oljerigg eller befare et vindkraftverk som er under utbygging, lar du dressen henge hjemme.

– Hva er et typisk antrekk i møte med klient?

– Det er nok dress, eller pen bukse og bluse. Mitt inntrykk er at det er mindre bruk av slips enn det var tidligere, og det kan nok oppleves som mindre konservativt, svarer advokatfullmektig Fredrik Svartberg Tonholt.

– Det er ikke noe problem å ha på seg genser istedenfor dressjakke eller blazer. Den kommer typisk på når man skal opp i møtesenteret i et klientmøte. Flere går også i jeans, legger Bogen til.

– Også i klientmøter?

– Nei, svarer Bogen og suppleres av Tonholt.

– Det er ikke noe vi ser så ofte.

– I arbeidsarealene er det ofte jeans og andre litt mer avslappede bukser, både på kvinner og menn, men dette er ikke vanlig i klientmøter, utdyper Bogen.

Mer avslappet post covid

Ifølge HR-sjefen har det skjedd en endring i kleskoden etter pandemien, og de ansatte kler seg mer hverdagslig nå enn tidligere. Særlig utenfor klientmøter. Spesielt er dette synlig på skofronten.

– Før covid gikk folk i dressko og høye hæler for det meste, men nå går man mer i joggesko og skifter når man skal i møte. Før skiftet vi med en gang vi kom på kontoret. Det gjør vi ikke like mye nå lenger, sier hun.

– Noen går i hæler, noen går i flate sko og noen går i sneakers. Det er fint at personligheten synes også når man er på jobb. Vi skal se profesjonelle ut i møte med klientene, men har ingen uniform.

Avhenger av klientrelasjonen

Det viktigste er hva man leverer og hvordan man er, mener Tonholt.

– Det er ikke sånn at det er så farlig at jeg har på dressjakke i hvert eneste møte, men pen bukse og skjorte har man alltid. Og jo bedre man kjenner klienten, jo mindre formell blir man gjerne også i klesveien, sier han.

– Jeg synes det er fint at den personlige stilen man har, skal få skinne gjennom. Samtidig er det forventet at vi fremstår profesjonelle når vi representerer Thommessen, og klientene har en viss forventning når de møter deg. Det må balanseres. Det viktigste er at man opplever å kunne være seg selv. Liker man for eksempel godt å kle seg i sterke farger, så gjør man det, sier Bogen.

– Hva bør man ikke ha på seg på jobb?

– Man kommer ikke med shorts og singlet. Altfor lettkledd bør man heller ikke være, svarer Bogen.

– Det handler om at man representerer firmaet når man er på jobb, legger Tonholt til.

Thommessens klestips til ferske advokater

«Hos oss ønsker vi at du skal kunne være deg selv – også i klesveien. Samtidig er det forventet at vi fremstår profesjonelle når vi representerer Thommessen. Det vil si at vi gjerne kler oss pent i form av pen bukse, skjorte eller bluse, skjørt, kjole, jakke og liknende når vi er på kontoret eller har møter hos klient.

Skal vi møte klienten på båt, på en rigg, på et fiskeoppdrett eller i felt, kler vi oss gjerne deretter og lar kontorklærne henge igjen hjemme. Et godt tips er å ha klær tilpasset til klientmøter tilgjengelig på kontoret – i tilfelle det dukker opp uforutsette møter eller eventer man må delta på.»

Powered by Labrador CMS