Kan foreldre gi egne barn over 18 år husarrest dersom de fremdeles bor hjemme?

- Er ikke dette frihetsberøvelse, spør to ungdommer som har henvendt seg til Advokaten hjelper deg for svar.

Foreldrene våre gir oss fortsatt husarrest selv om vi er fylt 18 år. Mamma og pappa sier at vi må finne oss i å få husarrest når vi bryter reglene deres, så lenge vi velger å bo hjemme. Men er ikke dette frihetsberøvelse eller noe sånt?

Dette spørsmålet stiller to 18-årige søsken til advokatene som besvarer henvendelser om hverdagsjuss på Advokatforeningens nettjeneste «Advokaten hjelper deg».

Advokat Torgeir Røinås Pedersen som jobber i Advokathuset Fredrikstad påpeker i sitt svar til ungdommene at man som 18-åring er myndig og i utgangspunktet ikke kan pålegges noe som en selv er uenig i.

- Så lenge man fortsetter å bo hjemme vil man allikevel kunne være forpliktet til å følge de reglene som foreldre setter, da det er de som eier huset. Typisk vil være et klokkeslett for når det skal være stille, at dere ikke kan drikke alkohol i hjemmet, at det er begrenset hvor mange venner dere kan ha på besøk o.l. Dersom dere ikke forholder dere til denne type regler vil de kunne be dere om å flytte ut av huset, skriver Pedersen.

- Ikke lov med makt eller fysiske begrensninger

Han påpeker samtidig at å ilegge sine myndige barn husarrest i ytterste konsekvens kan være straffbart, fordi det ikke er tillat å begrense deres frihet som en form for straff.

- De kan ikke låse dere inne, eller på annen måte holde dere tilbake mot deres vilje. Det kan altså ikke benyttes makt eller fysiske begrensninger dersom dere ikke forholder dere til de regler som foreldrene setter, understreker Pedersen.

Powered by Labrador CMS