Jon Wessel-AAs er Advokatforeningens leder.

Jon Wessel-Aas mener justisministeren har skapt tvil om hun er kompetent i stillingen

Også presidenten i Juristforbundet kritiserer Mehl etter at hun i et intervju tok et oppgjør med kritikken mot politiet.

Publisert Sist oppdatert

Det var Rett24 som skrev om saken først.

I forbindelse med Senterpartiets landsmøte i Trondheim sist helg, ble justisminister Emilie E. Mehl (Sp) intervjuet i Nettavisen. Der kommenterte hun kritikken som er kommet mot politiet i kjølvannet av den uhjemlede ransakingspraksisen av rusmisbrukere som Riksadvokaten avdekket i en undersøkelse, samt kritikken mot Norsk narkotikapolitiforeningen (NNPF), som kom frem i Rolleforståelsesutvalgets rapport.

Mehl kommenterer blant annet kritikken som er kommet fra MDG og SV: MDG-leder Arild Hermstad skrev i et innlegg på Twitter at politiets fremferd i narko-ransakinger har vært «brutal, urettferdig og ulovlig».

I intervjuet med Nettavisen sier justisminister Mehl at hun opplever Hermstads utsagn på Twitter som «veldig drøyt».

«Det har ikke rot i virkeligheten og det skaper en konfliktfylt debatt. Det er en kritikk som er helt feilslått», sa Mehl til Nettavisen.

Mener kritikerne bidrar til økt polarisering

SVs justispolitiske talsperson, Andreas Sjalg Unneland, uttalte om NNPF-saken at «det mest alvorlige er hvordan denne saken bidrar til å svekke politiets tillit».

Til dette sier Mehl at kritikken fra SV bidrar til «økt polarisering og et konfliktfylt ordskifte. Til syvende og sist er jeg redd det i seg selv kan påvirke tilliten til politiet - når man hele tiden angriper tilliten.»

På spørsmål fra Nettavisen om Riksadvokatens konklusjon om uhjemlet praksis i narkotika-ransakinger kan svekke tilliten til politiet hos mange, svarer Mehl:

«Det har ikke jeg grunnlag for å slå fast. Det er bra at Riksadvokaten har tydelige retningslinjer, og i lys av de nye retningslinjene som kom i 2021, har det vært gjort en viktig jobb i politiet for å endre praksis. Det er sånn man forvalter tillit. Når man avdekker feil, gjør man tiltak for å rette opp i det.»

- Skaper tvil om hun er kompetent

På sin Facebook-side reagerte Advokatforeningens leder Jon Wessel-Aas i helgen.

«Det kan også være en justisministers oppgave å forsvare etater og tjenestepersoner under hennes ansvarsområde mot urimelig kritikk, men det justisministeren gjør i denne saken - der hun ikke bare har nektet å ta innover seg hva som er avdekket, men dertil angriper dem som kritiserer politietaten, og beskylder dem for å bidra til å svekke tilliten til etaten - skaper tvil om hvorvidt hun er kompetent til å være politisk ansvarlig for en så sentral del av rettsstaten som justissektoren», skriver Wessel-Aas.

Advokat Frode Sulland er blant advokatene som reagerer.

Flere advokater har kommentert innlegget, blant annet tidligere leder av Forsvarergruppen, Frode Sulland.

«Det er åpenbart politiet selv som har sørget for en sterk svekkelse av den tillit de er avhengig av - og ikke alle de som har gitt berettiget og alvorlig kritikk av politiets opptreden på rusfeltet. Mehl snur det meste på hodet i dette intervjuet og som politiet sørger hun for at den tillit hun også er avhengig av blir borte. Enda verre blir det når hun heller ikke ser ut til å godta kritikken mot politiets rolleblanding», skriver Sulland.

Jon Wessel-Aas sier til Rett24 at «han reagerer på kombinasjonen av at Mehl verken har beklaget eller etter hans syn uttrykt noe som viser at hun vil bidra til at det ryddes opp i det Rolleforståelsesutvalget har påpekt».

- Justisministeren svikter i sin rolle

Vi vil alle ha et godt politi, og vi har også generelt et godt politi i Norge, understreker Wessel-Aas overfor Advokatbladet.

- Det er også viktig at politiet nyter tillit, i alle deler av befolkningen. Når det avdekkes systemiske uregelmessigheter som går utover enkeltindividers rettigheter, bidrar det til å svekke tilliten. Både det som er avdekket om manglende rolleforståelse og Riksadvokatens avdekking av ulovlig bruk av tvangsmidler, er slike systemiske uregelmessigheter, sier Wessel-Aas.

Da er det ikke kritikken av slike uregelmessigheter som svekker tilliten til politiet, understreker han.

- Kritikken og ikke minst politisk ledelses synlige vilje og evne til å ta kritikken på alvor og bidra til at feilene rettes opp, er hva som kreves for å gjenopprette tilliten. Å angripe kritikken bidrar til det motsatte, og også til å svekke tilliten til politisk ledelse. Det er på dette punktet at jeg mener at justisministeren svikter i sin rolle, sier Wessel-Aas.

Ved å gjøre det, risikerer hun å bidra til at tilliten til både politiet og til politisk ledelses evne og vilje til å rette opp i feilene, svikter ytterligere, påpeker han.

- Det taper i så fall alle på. Det går nemlig fint an å si at vårt norske politi gjør en viktig jobb og at den jobben gjøres generelt godt, men samtidig si at de feilene som er avdekket er alvorlige og at det derfor små tas grep for å rette opp i dem.

Juristforbundet: Borgerne vs. politiet

Også president Sverre Bromander kritiserer Mehl på Twitter.

Han har delt Nettavisens intervju med Mehl med følgende kommentar: «Enda en gang får justisministeren mulighet til å velge side mellom borgernes interesser og rettigheter på den ene siden, og politiets interesser på den andre. Og velger på denne måten…».

Advokatbladet har spurt Justis- og beredskapsdepartementet om Mehl ønsker å kommentere kritikken fra lederne i Advokatforeningen og Juristforbundet, men har ikke fått svar foreløpig. Heller ikke Rett24 har fått svar fra statsråden.

Powered by Labrador CMS