– At man bruker isolasjonen som en tilleggs-straff innebærer en inhumanitet man burde få avsluttet, sa advokat Øystein Storrvik. I panelet satt også sivilombudsmannens Helga Fastrup Ervik og advokat Thomas Horn, mens professor og KROM-veteran Aslak Syse styrte ordet.

- Isolasjon gir ekstrem hevntørst

Advokat Øystein Storrvik mener isolasjon i fengsel fører til et ekstremt hat mot samfunnet, og til at innsatte begår ny, alvorlig kriminalitet når de slipper ut.

Det var på KROMs (Norsk forening for kriminal reform) debatt om isolasjon og fangebehandling på Litteraturhuset i Oslo nylig at Storrvik la frem sitt syn på isolasjon.

Advokaten, som representerte Anders Behring Breivik i hans sak mot Staten, har i en årrekke jobbet med klienter som er blitt holdt i isolasjon i fengsel.

– I alle årene jeg har holdt på med dette, har det slått meg at de unge guttene jeg har møtt i ekstreme isolasjonsregimer, kan bli veldig kriminelle når de kommer ut. Og det har slått til: Hvis man ser på noen av de mest spektakulære sakene, har gjerningen ofte blitt begått veldig raskt etter løslatelse, av menn som har sittet ekstremt mye isolert i soningstiden sin, sa Storrvik til forsamlingen.

Forsvarsadvokaten fortalte at i samtale med ham har isolerte fanger fremstått med en ekstrem hevntørst mot samfunnet.

– Flere har på tomannshånd sagt til meg at de har mistet begrepet om hva som er rett og galt. Da er det ikke så mye igjen. Dette er kanskje den verste skadevirkningen av overdreven bruk av isolasjon, fortsatte Storrvik.

Ifølge advokaten er det slik at jo bedre denne gruppen innsatte behandles, jo større er sjansen for at de gjør noe annet enn kriminalitet når de slipper ut.

Han stilte så spørsmål om hva det er vi har i dag som man en eller annen gang i fremtiden vil synes være rart at vi har hatt?

Ifølge Storrvik kan svaret være isolasjon som tilleggs-straff.

– Breivik-saken er et eksempel på dette. Saken er bygget opp med at han er tenkelig til å gjøre alt mulig uten forvarsel. Det blir irrasjonelt, han har ikke den muligheten i fengselet, sa Storrvik, og viste til at land som Danmark og England isolerer langt færre fanger enn tilfellet er i Norge.

– Han sitter i dag fortsatt helt isolert på en avdeling. Forsvarer må være helt i ytterkant i en annen avdeling med glass-skjerm ved besøk. Det er en type ensomhet som er ekstremt inhumant, hevdet Storrvik, før han kom inn på forholdene ved Ilas avdeling G.

– Dere la kanskje merke til at fengselsdirektøren ved Ila benyttet avdelingen til å snakke om dette i forbindelse med Breivik-dommen. Avdeling G er et merkelig fenomen som har bestått i nesten tretti år. Den har et helt vanvittig soningsregime med fanger som er midt imellom psykiatrien og fengselsvesenet, sa Storrvik.

Han stilte så spørsmålstegn ved om det egentlig er noen rasjonelle grunner til at fanger skal holdes alene.

– Det er klart at det må være et regime rundt Breivik, fordi han har sagt han skal bygge opp en type organisasjon i fengselet. Men etter min mening er det ubegripelig at ikke et par andre innsatte kan plukkes ut til å sitte sammen med ham. Det er vanskelig å se at kriminalomsorgens hensyn ville tape noe på det, mente Storrvik, før han la til:

– I veldig mange land brukes ikke isolasjon over lang tid. Isolasjon ikke er i samsvar med human fangebehandling. Praktisk erfaring tilsier at man like gjerne kunne hatt et motsatt utgangspunkt, slik at isolering nesten aldri skjedde, men bare i helt spesielle tilfeller, med helt spesielle begrunnelser, mente Storrvik.

Etter advokat Storrviks innlegg fulgte advokat og dr. jur Thomas Horn opp.

– Etter hvert har det vokst frem en konsensus om at isolasjon kan være potensielt skadelig, innledet han.

– Vi vet at de aller fleste blir psykisk påvirket og utsatt for depresjoner, nedsatt konsentrasjonsevne, forvirring og forstyrrelse av tankeprosesser, tap av tidsfølelse, redusert hukommelse, vansker med å snakke med andre, overfølsomhet mot lyder og stimuli, problemer med impulskontroll, og aggresjon mot samfunnet. Alt dette er godt dokumentert, påpekte Horn.

Ifølge Horn er det vanskelig å forutse hvem som rammes.

– De sterkeste kan bryte sammen, og de man skulle tro var skjøre, kan tåle det, sa han.

– En ting er viktig ikke å glemme: At isolasjon er en ekstrem belastning er hevet over enhver tvil.

– Isolasjon skal ikke brukes med mindre det er strengt nødvendig, ifølge menneskerettighetslover. Det som er et relevant spørsmål er da hvor vidt isolasjon brukes bare når det er nødvendig, eller også i andre tilfeller.

Helga Fastrup Ervik, er leder for Sivilombudsmannens avdeling for forebygging av tortur. Enheten besøker alle slags steder der folk er fratatt friheten, og undersøker at retningslinjene for isolasjon følges.

Ervik benyttet anledningen til å rose de ansatte i fengslene.

– Vi ser flere steder at betjentene gjør mye for enkeltinnsatte for å avhjelpe med isolasjonsproblematikk. Jeg synes direktøren i Bergen fengsel sa det godt for en tid tilbake på NRK, da han sa at de tar det tungt når de ser at det bare blir vanskeligere og vanskeligere å få en fange som har vært isolert ut av det, sa Ervik.

– For meg var det enormt tankevekkende å stå foran beltesengen på et fengselsbesøk. Betjentene forklarte at de pratet litt med den innsatte, men at de prøvde å ikke gjøre det for hyggelig, så han skulle ville bli liggende. Og det var ingen spøk! Det er et faktum at noen innsatte heller ønsker å ligge i en belteseng med noen sittende ved siden av seg. Det er til ettertanke, sa Ervik.

 

Helga Ervik er leder av Forebyggingsenheten mot tortur.
Powered by Labrador CMS