Dommerforeningen mener det bør være flertall av dommere i behandlingen av innstillinger til ledige dommerembeter

Ifølge leder Kirsten Bleskestad, er det helt sentralt at dommerfaglige vurderinger gis stor vekt ved ansettelse av dommere.

Publisert Sist oppdatert

Da Innstillingsrådet for dommere behandlet søkerlisten til de to ledige embetene i Høyesterett, gjorde habilitetsutfordringer at det kun var én dommer til stede.

Det har fått flere til å reagere, og nå har Dommerforeningen besluttet å be innstillingsrådet redegjøre for egen praksis ved håndtering av nettopp habilitetsutfordringer, melder Rett24.

Da Domstolkommisjonen la frem sin andre delutredning tilbake i 2020, var det dissens om forslaget om å endre innstillingsrådets sammensetning. Mindretallet ønsket at rådet skulle bestå av et flertall av dommere.

«Kommisjonen er delt i synet på om dommere bør utgjøre et flertall av medlemmene i Innstillingsrådet. Flertallet i kommisjonen anbefaler av hensyn til demokratisk legitimitet at dommere skal utgjøre et mindretall i Innstillingsrådet», står det i rapporten.

Dommerforeningen er enig med kommisjonens mindretall. I dag er tre av Innstillingsrådets sju medlemmer, dommere.

– Vi mener det bør være et flertall av dommere i det organet som innstiller til dommerembeter. Etter vårt syn er det helt sentralt at dommerfaglige vurderinger gis stor vekt ved ansettelse av dommere, sier Dommerforeningens leder, Kirsten Bleskestad, til Rett24.

Innstillingsrådets leder, Arnfinn Agnalt, sier til Rett24 at habilitetsutfordringene knyttet til høyesterettsembetene dukket opp kort tid før behandlingen, og at det dermed ikke var tid til å innkalle varamedlemmer. Fordi rådet fremdeles var lovlig sammensatt med medlemmene som ikke var inhabile, ble behandlingen gjennomført som planlagt.

Powered by Labrador CMS