En rekke advokater innen maritim-sektoren er denne uken samlet på en IBA-konferanse på Grand hotell i Oslo. Foto: Henrik Skjevestad

Samler 220 sjørettsadvokater fra 38 land i Oslo

Rekordstor IBA-konferanse i Oslo ble innledet med statusrapport fra FNs norske spesialutsending på hav. - Viktig at vi alle får løftet blikket litt, sier Thommessen-partner Henrik Hagberg, som sitter i programkomitéen for konferansen.

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag startet fagprogrammet av den internasjonale sjørettskonferansen Maritime and Transport Law Conference, som arrangeres av International Bar Association (IBA) på Grand Hotell i Oslo denne uken. Thommessen-partner Henrik Hagberg sitter i programkomiteen for konferansen, og har arbeidet i et drøyt år med å utarbeide programmet.

Han jobber selv med sjørett, og tvisteløsning innenfor shipping- og offshore-segmentet.

- Vi er veldig fornøyd med at så mange er på plass her. Ofte har vi pleid å være rundt 120 på disse konferansene. 220 deltagere er ny rekord, sier Hagberg.

Samarbeider

Thommessen-partner Henrik Hagberg er en av de mest sentrale bidragsyterne til konferansen.

Han er også med i IBAs Maritime and Transport Law Committee.

- Vi bestemte i mai i fjor at konferansen skulle være i Oslo i mai i år. I jobben med programmet har vi vektlagt at det faglige skal være relevant, i tiden, og at programmet er tilpasset andre konferanser, forteller Hagberg.

I tillegg til alle de internasjonale advokatene, som inkluderer advokater fra land som India, Brasil og Nigeria,- for å nevne noen- er også drøyt femti norske advokater påmeldt.

- Selvfølgelig er vi veldig glad for at dette har slått an blant så mange norske advokater også. Vi tok ganske tidlig kontakt med de firmaene som jobber mest med sjørett, og vi ble enige om å gå inn som konferansesponsorer på lik linje, sier Hagberg.

Unni Einemo er direktør i International Bunker Industry Association i London, og holdt foredrag under konferansen.

For å styrke og sikre tilstedeværelse i det offisielle programmet ble firmaene også enige om å ikke legge opp til egne mottagelser denne uken, forteller Hagberg.

- Dugnad-preg

Flere velkjente norske advokater og næringslivsledere bidrar som foredragsholdere.

- Jeg har vært opptatt av at dette ikke skal være en «Thommessen-konferanse» , men en konferanse for hele det norske og internasjonale sjørettsmiljøet. Det hele har litt dugnad-preg over seg, der vi legger konkurransen mellom oss til side for noen dager. Jeg tror interessen blant de norske har vært stor nettopp fordi vi gjorde det slik, påpeker Hagberg.

FNs spesialrådgiver Sturla Henriksen innledet konferansen.

Norske Sturla Henriksen, som er FNs spesialrådgiver på hav, innledet da det faglige programmet av IBA Maritime and Transport Law Conference startet tirsdag formiddag.

- Hovedtanken da vi spurte Henriksen om å innlede konferansen var å ha en hovedtaler som kunne sette det vi driver med i perspektiv, så vi alle får løftet blikket litt, sier Hagberg.

Ut mot beaching

Henriksen, som tidligere ledet Norges rederiforbund, kunne fortelle om dystre forhold på verdens hav preget av søppel, plast og klimaendringer.

Spesialrådgiveren forsøker med initiativet UN Global Compacts å få med bedrifter til å bidra til å utvikle en mer bærekraftig forvaltning av havressurser.

Henriksen ba i sitt foredrag også advokater og rederier om å ta ansvar i sitt arbeid. Et av temaene som står på programmet under konferansen er opphugging av skip, såkalt beaching.

- Ikke vent på reguleringer før dere gjør det rette, det er mange områder der reguleringene ikke er ferdige, oppfordret Henriksen.

Et annet tema på programmet er nye retningslinjer for svovelutslipp som blir gjeldende fra 01.01.2020. Thommessen-partner Mads Haavardsholm holdt foredrag i den sesjonen.

- Selv om dette ikke skjer før neste år, er dette noe vi må tenke på allerede nå. Neste år vil det være for sent, sa han til forsamlingen.

Andre norske foredragsholdere inkluderer Simonsen Vogt Wiigs Christine Rødsæther, Wiersholms Ståle Gjengset, Selmer Norman Hansen Mayer, Wikborg Reins Gaute Gjelsten, Christian Björtuft Ellingsen, og BAHRs Geir Gustavsson.

Konferansen avsluttes med en mottagelse på taket av Grand hotell onsdag kveld.

Konferansens co-chairs ønsket deltagerne velkommen til Oslo. (f.v.) Godofredo Mendes Vianna fra Kincaid Mendes Vianna i Rio De Janeiro, Henrik Hagberg fra Thommessen i Oslo, Johannes Grove Nielsen fra Bech-Bruun i København, og Richard V Singleton fra Blank Rome i New York
Powered by Labrador CMS