Pål Kvernaas er styreleder i Haavind, og har stor nytte av å snakke med andre i ledende stillinger i advokatfirmaer i Europa

IBA skaffer nye oppdrag

Publisert

Pål Kvernaas i Haavind har over flere år jobbet seg inn i IBAs faglige nettverk – og mener det absolutt har vært verdt innsatsen. I år satt han i panelet på et av fagseminarene – og kom hjem med et par nye oppdrag i kofferten.

Vi møter Kvernaas i øverste etasje i et av konferansehotellene for å snakke om hva IBA kan bety for norske forretningsadvokater. Kvernaas er personlig medlem av IBA, og med i IBAs arbeidsrettsgrupper. Som personlig medlem får man velge grupper som passer til eget arbeidsfelt, og mulighet til å være med på egne seminarer, middager og arrangementer. Kvernaas har i flere år deltatt på de årlige arbeidsrettsseminarene innen IBA, og de to siste årene har han vært på IBAs årlige kongress.

Det er mye på IBAs årlige kongress som tar diskusjonen opp på et høyere nivå enn hjemme. Det gir deg en bedre forståelse av det store bildet, sier Kvernaas som synes det er synd at så få norske advokater viser frem sin kompetanse på sesjonene.

Det er fire advokater som drar fra Haavind til IBA. Et ikke tilfeldig antall. Fire er nok til å møte flere samtidig, og der man skal ha et møte med en advokat eller to, kan man dele seg opp. De som reiser er først og fremst advokater som har mange internasjonale oppdrag og kunder. Kvernaas selv er styreleder i Haavind, og har stor nytte av å snakke med andre i ledende stillinger i advokatfirmaer i Europa.

- Vi snakker med flere forskjellige om hvordan de håndterer sine markeder, og totalinntrykket gir oss et godt bilde. Hvordan er markedet i Danmark nå, og hvordan reagerer advokatfirmaene på det, for eksempel. Hvordan møter de konkurransen og hvordan forholder de seg til utfordringer som stort sett er sammenfallende i ulike land. Utviklingen i bransjen går raskere i andre land, og deres erfaringer er viktige for hvordan vi bør møte våre utfordringer, sier Kvernaas.

Starter tidlig

Kvernaas synes det er ekstra morsomt å dra på IBA i en periode der det går svært bra for Haavind. Ryktene spres, og de får høre fra andre at de har kjennskap til at bedriften har et godt år. Å få avtaler med de man ønsker å treffe er ikke vanskelig, men Haavind starter tidlig med å sende ut forespørsler. En viktig arena for nettverksarbeidet for Kvernaas har vært på IBAs faggrupper.

- Det ble tidlig klart for meg at mye av oppdragshenvisningene relaterer seg til denne typen nettverk, og gjerne til de som tar roller innenfor IBA. Det er en arena for å vise frem faglig dyktighet, og å etablere tillitt, sier Kvernaas som har holdt foredrag på IBA-møter i Boston og Cape Town, i tillegg til her i Tokyo. Gjennom dette har jeg fått nettverk det ellers ville vært vanskelig å få, slår han fast.

For å få komme inn i slike nettverk, må man bidra, understreker han. Og ja, det er ressurskrevende å skulle sitte i et panel, og holde innlegg. Mange telefonkonferanser og mye individuell forberedelse. Men, også de som ikke bidrar på seminarene, jobber beinhardt på IBA, understreker Kvernaas.

- De norske advokatene her nede begynner gjerne dagen med et frokostmøte klokken åtte, og er i seng 01.00. At de legger så mye arbeid ned i IBA, betyr jo at de får noe igjen for det, sier Kvernaas. Selv forsøker han å bruke mest tid på samtaler med andre styreledere og Managing Partnere.

- Med danske og svenske kolleger kan jeg lufte tanker det er for sensitivt å snakke med andre norske ledere om. Andre lands firma oppfatter oss ikke som en konkurrent på samme måte og de er villige til å diskutere utfordringer de står overfor på en helt annen måte, avslutter han.

Pål Kvernaas holdt innlegg på IBA i sesjonen «Fashion, furs and faux pair», som handlet om arbeidsgivere i motebransjen som diskriminerer på bakgrunn av utseende . (Faux pair = sosial blunder eller større brudd på etikette.)
Powered by Labrador CMS