Hyenseo Lee rømte fra Nord Korea:

Hyenseo Lee i samtale med Mark Ellis (t.v.) under IBA-konferansen i Seoul.

- Hjernevaskingen av befolkningen starter allerede i barnehagen

- Min oppgave som avhopper er å tale det nord-koreanske folkets sak.

Publisert Sist oppdatert

SEOUL: De nord-koreanske avhopperen Hyeonseo Lee deltok som foredragsholder under IBA-konferansen som fant sted i Seoul nylig.

- Noe av det viktigste du lærer som barn i Nord Korea, er at du ikke kan stole på noen. Venner, klassekamerater, kolleger og lærere blir alle tvunget til å spionere på hverandre. Er det noen som har noe som ser litt verdifullt ut hjemme, sier folk fra om det til myndighetene. Denne hjernevaskingen starter allerede i barnehagen, sa Lee i samtale med IBAs generalsekretær Mark Ellis.

Selv om familien hennes selv ikke led hungersnød, opplevde hun å se mye elendighet i fødelandet.

Som sjuåring så hun sin første offentlige henrettelse.

- Advokater så vi aldri noe til. Rettssaker gikk uten dem, sa Lee, og tilla at hun senere har skjønt at det faktisk finnes noen advokater i landet.

Se hele Lees foredrag på IBAs nettsider

Skjebnesvanger reise

I 1997, da hun var sytten år, dro hun over grensen til Kina, i et forsøk på å se mer av verden.

Planen var å komme tilbake etter et par uker, men det skulle ta hele tolv år før hun fikk se sin egen familie igjen. Det nordkoreanske grensepolitiet ville ikke slippe henne inn i landet igjen.

Etter ti år på flukt i Kina, klarte hun ved hjelp av en australsk turist å flykte videre til Sør Korea, der hun søkte, og fikk innvilget asyl.

Fra samtalen mellom Hyeonseo Lee og Mark Ellis i Seoul.

Lee er en av relativt få nord-koreanske avhoppere som snakker godt engelsk, og dermed kan dokumentere forholdene i landet bedre til resten av verden. I 2015 ga hun ut boken «The girl with seven names», der hun omtaler flukten.

I dag ser Lee på seg selv som en ambassadør for det nord-koreanske folket.

- Verden er klar over, og bekymret for Nord-Koreas atomvåpen, men det er ikke så mye fokus på hvordan folket der lever. Mennesker i Nord-Korea lider fremdeles. Mange lever som slaver. De har ingen stemme. Derfor må vi som er avhoppere være deres stemme, og tale deres sak, sa Lee.

Ser endring

Hun påpekte at en svært stor andel av befolkningen i Nord Korea ikke trodde det var sant da daværende prisdent, diktatoren Kim Il-sung døde i 1994. Da Kim Jong-il døde i 2011 hadde imidlertid ting forandret seg, ifølge Lee.

- I løpet av den tiden hadde folk forstått at han ikke var noen gud. Vi er alle mennesker, sa Lee og anslo likevel at 60 prosent av befolkningen var svært lei seg da Jong-Il døde.

Hun håper dagens diktatorregime ved president Kim Jong-Un en gang vil kollapse.

- Vår oppgave nå er å hjelpe folk i Nord Korea med å våkne opp fra hjernevaskingen. Pr. nå har de mer makt enn noensinne. Før trodde jeg vi kunne klare å få til en endring innen femten år, men nå tror jeg dessverre det kan gå mye lenger tid enn det, sa Lee.

Støtter sanksjoner

En ting gjør henne imidlertid litt optimistisk. Ny teknologi gjør at stadig flere nord-koreanere begynner å få øynene opp for at alt ikke er som det skal være i diktaturet.

- Systemet kontrollerer folket, og folket er virkelig skremt. For tjue år siden skjønte ikke nordkoreanerne at noe var galt. Men nå begynner mange å bli klar over at Nord-Korea ikke er det beste landet i verden. De færreste tør si det offentlig, fordi de er redd for myndighetenes represalier, sa Lee.

På Mark Ellis´ spørsmål om hva hun mener om USAs sanksjoner mot landet, fastslo Lee at spørsmålet er kontroversielt, men at hun mener det eneste rette var å sanksjonere mot regimet.

– USA skulle aldri gitt opp sanksjonene. På grunn av de amerikanske sanksjonene har i det minste folk i Nord Korea våknet opp, sa Lee.

Powered by Labrador CMS