Høyesterett avgjør om utlevering til Polen etter arrestordreloven er forsvarlig

Tirsdag og onsdag avklarer Høyesterett i avdeling om det polske rettssystemet er i en slik forfatning at utlevering på begjæring fra Polen vil være uforsvarlig.

Arrestordreloven som trådte i kraft i 2019 innebærer en gjennomføring av en parallellavtale mellom EU, Norge og Island, og sørger for en gjensidig overleveringsprosedyre av ettersøkte for straffbare forhold på grunnlag av en arrestordre.

Saken som nå behandles i Høyesterett dreier seg om et tilfelle der Polen har utferdiget en europeisk arrestordre, og begjært en polsk statsborger pågrepet og overlevert på bakgrunn av mistanke om en rekke tilfeller av grov narkotikakriminalitet.

Mannen mener derimot at han ikke vil få en rettferdig rettergang i Polen på grunn av polske domstolers manglende uavhengighet, og at polsk rettspraksis ikke tar hensyn til avgjørelser fra EU-domstolen og EMD. En utlevering måtte derfor være EMK-stridig, ifølge mannen og hans forsvarer.

Lagmannsretten konkluderte i høst med at at arrestordreloven § 8 andre ledd, som fastsetter at en arrestordre skal avslås dersom en utlevering vil være i strid med EMK, ikke var til hinder for overlevering til Polen.

Høyesterett tar saken

Den polske statsborgeren anket lagmannsrettens avgjørelse.

«Ankeutvalget finner at anken for så vidt gjelder rettsanvendelsen under spørsmålet om arrestordren skal avslås etter arrestordreloven § 8 andre ledd skal avgjøres av Høyesterett i avdeling med fem dommere», skrev ankeutvalget da det i november ble besluttet å løfte saken opp til behandling i øverste instans.

Tirsdag 29. og onsdag 30. mars er saken berammet for ankebehandling i Høyesterett. Advokat Nils Christian Nordhus representerer den polske statsborgeren.

Powered by Labrador CMS