rekruttering

Lettere å få jobb i advokatbransjen dersom du driver med organisert idrett på høyt nivå, ifølge fersk studie

Toppidrett sies å fremme attraktive egenskaper som sterkt konkurranseinstinkt og utholdenhet. En oppfatning i advokatbransjen skal være at atletiske kropper gir firmaet økt symbolsk og økonomisk verdi.

En av intensjonene med å ansette flinke idrettsfolk er å toppe firmaets lag i Holmenkollstafetten, ifølge forskeren. I 2024 deltok hele 98 advokatlag.
Publisert Sist oppdatert

Advokat-, revisjons- og finansbransjen favoriserer kandidater som har drevet idrett på høyt nivå, ifølge en ny studie, skriver NRK.

Funnene kommer frem i en studie gjort av doktorgradsstipendiat Lisa Sølvberg ved Sosiologisk Institutt ved Universitetet i Bergen og professor Lauren A. Rivera ved Northwestern University i Illinois, USA.

Studien ble publisert i midten av februar i The British Journal of Sociology og har tittelen Physical Fit. The Role of Sports in Elite Hiring in Norway.

«Idrettsdeltakelse fungerer som en viktig markør for eliteutmerkelse som er nyttig for å komme inn i, og komme videre ved elitearbeidsplasser», heter det innledningsvis i studiens oppsummering.

De to forskerne har gjort femti intervjuer med arbeidsgivere og har observert over seksti jobbintervjuer i Norge.

Smalltalker om idrett

Resultatene fra undersøkelsen viser at idrett var tema i over åtti prosent av jobbintervjuene i advokat-, revisjons- og finansbransjene.

- I startet av et jobbintervju har du ofte den smalltalken der man blir kjent, og da var sport en sentral ting man snakket om de første minuttene av intervjuet, sier Sølvberg til NRK.

– Mange sa at de så på personer som driver med idrett som mer utholdende, hardtarbeidende, ambisiøse og hadde høyere konkurranseinstinkt. De passet også bedre inn sosialt i firmaet, var det flere som la vekt på, sier Sølvberg videre.

- Ekskluderer folk med funksjonsvariasjoner og kvinner

Hun mener at det ikke er rettferdig å vurdere jobbsøkere på bakgrunn av deres sportslige innsats «fordi det ekskluderer folk med lavere klassebakgrunner - som i langt mindre grad er involvert i organisert idrett - folk med funksjonsnedsettelser og til dels kvinner», uttaler Sølvberg.

Selv om Norge er et land som tilstreber likhet knyttet til kjønn og sosial klasse, så er rekrutteringen innenfor elitefag som juss, revisjon og finans slående lik den som man finner i land der klasseskillene er store, skriver forskerne i studien.

I land med store klasseskiller er arbeidsgivere i såkalte elitebransjer klokkeklare på at de favoriserer jobbsøkere som deltar i organisert idrett, spesielt idretter som betraktes som maskuline og «high class», ifølge studien.

Topper lagene til Holmenkollstafetten og Birken

Jobbsøkere med bakgrunn fra organisert idrett har ikke bare større sosial og moralsk verdi: Arbeidsgiverne i studien var av den oppfatning at idrettsutøvernes atletiske kropper gir symbolsk og økonomisk verdi til selskapene deres, heter det i studien.

«Dette fordi firmaer i de tre bransjene deltar i nasjonale atletiske konkurranser. Å ansette idrettsutøvere som kan delta ble sett på en som en god kilde til å øke firmaets omdømme og stolthet.»

- Å rekruttere idrettsutøvere øker statusen til firmaet og topper lagene til Holmenkollstafetten og Birkebeinerrennet, sier Sølvberg til NRK.

«Fysisk kapital har økonomisk konverteringsverdi i visse elitearbeidsmarkeder», konkluderer forskerne.

Powered by Labrador CMS