– Juss er juss, uansett hvor i Norge man praktiserer. Der det bor folk og er næringsvirksomhet, er det også et marked, sier Hanne Elise Skare.

Hanne Elise fulgte drømmen og flyttet fra Oslo til advokatjobb i Vesterålen

Hanne Elise Skare (41) forlot Oslo til fordel for en tilværelse som advokat i lille Melbu i Vesterålen. Selv om det er visse ting hun savner fra hovedstaden, angrer hun ikke på valget.

Publisert Sist oppdatert

MELBU I VESTERÅLEN: Drøye førti minutters biltur fra Sortland ligger det lille tettstedet Melbu, med om lag 2200 innbyggere. Stedet huser blant annet en av fabrikkene til hjørnestensbedriften Lerøy Seafoods. Siden 1982 har også Advokatfirmaet Øraker holdt til på Melbu.

I firmaet jobber tre advokater, én advokatfullmektig og én kontorleder, deriblant advokat Hanne Elise Skare.

Større marked

– Markedet vårt er i hele Vesterålen, ikke bare Melbu. At firmaet vårt har drevet advokatfirma her siden 1982 viser at det faktisk går an å sette opp firmaskiltet på en liten plass, og å ha sitt virke i distriktet også, sier Skare, som også er styremedlem i Advokatforeningen Midt Hålogaland krets.

Hun vokste opp i Melbu, men flyttet til Oslo for å studere juss. Der ble hun værende i seksten år, før hun i 2011 flyttet med familien til Stokmarknes, midt mellom Melbu og Sortland.

Styret i Advokatforeningen Midt Hålogaland krets (f.v.) Stian Auglend, Hanne Elise Skare, Trude Marie Wold og Daniel Riibe-Stokland var på plass for å vise sin støtte til Vesterålen tingrett da Advokatbladet nylig besøkte Sortland og Melbu. Foto: Marius Birkeland

– Vi fikk to barn på rappen, og det var vanskelig å få barnehageplass i Oslo. Med null logistikkproblemer var det som en drøm å komme tilbake hit, sier Skare.

Stor aktivitet

I 2011 fikk hun jobb som dommerfullmektig i Vesterålen tingrett, før hun startet som advokat på Melbu i 2014.

– Å få en kompetansearbeidsplass i distriktet er ofte en utfordring, spesielt når man er et par. Da jeg var ønsket i tingretten, og mannen min fikk jobb som ingeniør, var det enkelt å dra.

Hun er opptatt av å få frem at det skjer mye i regionen – og er nesten litt lei av dem som lurer på hvordan det er å være advokat så langt i «gokk».

– Sannheten er at det skjer masse i regionen vår, eksempelvis investeres det i milliardklassen og skjer en særdeles stor verdiskapning innen sjømatindustrien, påpeker Skare, som har ganske varierte arbeidsoppgaver.

De fleste advokatoppdragene er innen strafferett, arbeidsrett og for næringsklienter.

– Vi får ikke den samme dybdekompetansen som det spesialiserte advokater får. Det må vi ha en bevissthet rundt, og vite når det er behov for å henvise til en spesialist, påpeker Skare.

Advokatetikk i praksis

Mange av kundene verdsetter ifølge Skare å kunne bruke advokater som kjenner regionen, næringslivet, og folkene som bor der godt.

Selv om Skare stortrives i regionen, erkjenner hun at det selvfølgelig er noe hun savner fra storbylivet.

– Man vil ikke kunne være anonym på en mindre plass. I tillegg savner jeg nisjebutikker og å ha et mer variert restauranttilbud, sier Skare.

Som advokat på et mindre sted opplever hun å møte på klienter i andre sammenhenger.

– Det er ingen tvil om at de advokatetiske retningslinjene er aktivt i bruk her. Jeg er for eksempel ofte inne for å se på retningslinjene om klientkollisjon.

Ifølge advokaten gjelder problemstillingen for mange andre yrker i distriktet også, både lærere, leger, og sykepleiere.

– Jeg var spent på hvordan det ville bli før jeg flyttet hjem, men i praksis går det veldig fint. Jeg opplever at folk er avslappet, og ganske proffe på det. Det er ikke akkurat sånn at man begynner å diskutere sak når man treffer noen kjente på butikken!

I likhet med advokatkollegene i distriktet er hun nå bekymret for hva som vil skje om Vesterålen tingrett legges ned, der hun deler et fast forsvarerverv med en annen advokat.

– Vesterålen tingrett er en velfungerende domstol der sakene ikke hoper seg opp. Hvorfor endre noe som fungerer, undrer Skare.

Powered by Labrador CMS