Kirker over hele Norge holdt en grunnlovsgudstjeneste med historisk vri på bededagsgudstjenesten 23. februar.
Det var rett og slett 17. mai-stemning da Liungene samlet seg i sin valgkirke, Frogner kirke, 200 år etter at Norges første, demokratiske valg ble holdt.
Kirkene var de eneste forsamlingsstedene som har spredt ut over hele landet, og var dermed et naturlig valg da representanter til grunnlovsforsamlingen skulle velges. Dessuten var prestene stort sett lojale mot kongen i København, embetsmenn som de var – og utdannet Danmark alle som en.
Demokratisk?
Veldig demokratisk var dog ikke vårt første valg. Bare åtte prosent av befolkningen hadde stemmerett, og det var en engere krets som var aktuelle kandidater. Thor Sørli fra Lier historielag tror nominasjonen skjedde blant bygdas ledende menn før valget.
Prins Christian Fredrik hadde, som midlertidig regent, sendt ut en kunngjøring som i detalj forklarte hvordan nordmenn skulle sverge ed til Norges selvstendighet i gudstjenesten før valget ble avholdt. Morten Ekeberg, iført en original prestekjole fra rundt 1814, ikledte seg identiteten til daværende sogneprest Thorbjørn Lechve, og holdt en tale basert på den opprinnelige talen fra 25. februar 1915:
- Norges land, som ingen fiende har maktet å besette, er overgitt oss som en gave. En gave til hvem? Til det land som har nedverdiget oss mest de seneste årene. Kongen har gitt oss fra seg med blødende hjerte, og har sendt oss denne beskjeden. I brevet sier han at han har gjort dette for å unngå en forferdelig hungerkatastrofe, og anbefaler alle å fredelig gå over til den nye regjeringen, sa Morten Ekeberg som Thorbjørn Lechve.
Sverget på Norges selvstendighet
I følge Christian Frederiks kunngjøring skulle kirkefolket sverge, noe som også ble gjort i Frogner kirke 23. februar i år. Folket «med oppløftede fingre» skulle avlegge denne eden:
«Sverge I at hævde Norges selv stændighet og at vove liv og blod for det elskede fædreland?» «Det sverge vi, saasandt hjælpe os Gud og hans hellige ord.» Deretter holdt presten en tale basert på den samme salmen som det ble holdt preken fra i 1814. Salme 62, 8-9 var håndplukket av Prins Christian Fredrik for denne dagen: «Min frelse og min ære har sin grunn i Gud. Han er mitt faste fjell, jeg søker tilflukt hos ham. Folk, stol alltid på Gud, øs ut for ham det som fyller hjertet! Gud er vår tilflukt.»
– Kanskje ville prinsen minne seg selv om å løfte blikket, og fokusere på evighetsperspektivet. Salmen minner oss om at det er noe som står fast i skiftende tider, sa prost Ellen Martha Blaasvær.
Fra hvert av valgene i 1814 har Riksarkivaren bevart fullmakter skrevet ut til dem som ble valgt. Riksarkivaren, Stortinget og Riksantikvaren har samarbeidet om å gi reproduksjoner av fullmaktene til kirker og kommuner der valgene sto. Frogner kirke var valgkirke, og kultursjef Ingeborg Rivelsrud avdekket både reproduksjonen og et emaljeskilt som markerer dette. 180 av de 300 kirkene det ble avholdt valg i 1814, står enda. Disse 180 har nå fått sitt eget historiske emaljeskilt.
Kirker over hele Norge holdt en Grunnlovsgudstjeneste med historisk vri på bededagsgudstjenesten 23. februar. Prest Solveig Aas Kristiansen bar en kappe fra 1777 på festgudstjenesten, og Morten Ekeberg var iført en original prestekjole fra rundt 1814. Frogner kirke i Lier var valgkirke i 1814.