Grunnlov 1814: Forsket frem en Eidsvollmann

Publisert

Ole Jan Halvorsen har selv drevet slektsforskning og laget slektsbok fra familiegården. Født og oppvokst på Eidsvoll kjente han godt til sin grunnlovstipptipptippoldefar Valentin Sibbern.

Halvorsen jobber som advokat på Skjetten sammen med 14 andre advokater. Til kontoret har han denne dagen dratt med seg hele slektspermen sin, der noe er arvet fra foreldrene sine. I tillegg har han selv lagt ned ganske mange «ikke-fakturerbare» timer.

– Slekt og røtter er moro. Jeg har noen ringpermer hjemme. Det hender at jeg drar til noen gamle slektninger, spør og noterer, sier Halvorsen.

Halvorsen har en enda mer dedikert slektsforsker i slekta si, nemlig Stein Sibbern. Det var Stein som kunne avdekke akkurat hvordan Halvorsen var i slekt med Eidsvollsmann Valentin Sibbern.

– Det var 3-4 år siden at jeg møtte Stein Sibbern og fikk avklart at det var to Axel Christian Sibbern blant tippoldeforeldrene mine. Jeg visste hele tiden at jeg var etterkommer etter Valentin, men hadde en «missing link», sier Halvorsen.

Stein Sibbern har «adoptert» Valentin Sibbern i det store Eidsvollsmannsprosjektet som skal kartlegge alle etterkommerne av Eidsvollsmennene. Halvorsen på sin side, har foret Stein Sibbern med informasjon om den andre delen av slekta, den som kom fra gården Karlstua på Eidsvoll Verk. I slektsjakten har Halvorsen også tegning som viser linjene som gjør begge besteforeldre til tremenninger med Kirsten Flagstad. Og barnebarnet til Eidsvollmannen Valentin Sibbern giftet seg med bror til Henrik Wergeland. I tillegg til å ha lett bakover i slekta, har Halvorsen også tatt seg tid til å jakte etter nålevende slektninger, og var i fjor sommer på besøk hos slekta i Calgary i Canada. Grådig moro, konkluderer han.

Jurist på Eidsvoll

Valentin Sibbern hadde en juridisk grad på et lavere nivå, og fikk god bruk for denne både på Eidsvoll i 1814 og i årene etterpå. I følge en jubileumsbok fra 1814 som Halvorsen har fått i gave av sin svigermor, var Valentin en umåtelig aktet person i Rygge. Han ble både valgt som representant fra Smaalenene amt og fra det ridende jegerkorpset, der han var sekondløytnant. I følge jubileumsboka ble det strid om hvem som skulle få beholde ham som representant, og det endte opp med at han representerte jegerkorpset. Valentin skrev dagbok fra forhandlingene på Eidsvoll, og han deltok aktivt i diskusjonene. Han stod Wedels standpunkt nærmest, og var opptatt av rettferdighet og upartiskhet. Det ble i forhandlingene hevdet at han var Sverige-vennlig, og Valentin ble så rasende over denne beskyldningen at han ville ha offentliggjort en uttalelse der han erklærte seg mot en hver underordnet forbindelse med Sverige. Etter mye oppstuss ble han overtalt til ikke å offentliggjøre dokumentet, men dette ble bevart for ettertiden.

Valentin satt i det første storting, og var senere stortingsrepresentant flere ganger. Han ble amtmann og stiftsmann i Akershus, og ble også statsråd. Som godseier på Værne Kloster i Rygge ble han aktet for sin dyktighet og storsinn.

– Jeg synes det er morsomt å ta opp dette tema internt i familien, og peprer ungene mine med det. Jeg er jo selv oppvokst på Eidsvold, så 17. mai for meg har nesten alltid vært feiret ved Eidsvollsbygningen. Slekt er gøy, og kona mi skal ha rettlinjet slekt helt opp til Harald Hårfagre og Halvdan Svarte der sistnevnte var 34 x tipp-oldefaren til min kone, sier Halvorsen.

Ole Jan Halvorsen er oppvokst på Eidsvold, og i voksen alder fikk han vite at han selv et eidsvollsetterkommer.

Powered by Labrador CMS