Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap).
Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap).

Frykter arrestasjon av menneskerettighets-arbeidere

Palestinske menneskerettighetsorganisasjoner stengt av israelske soldater.

Denne uken ble det kjent at israelske soldater har tatt seg inn i og stengt flere palestinske menneskerettighetsorganisasjoner i byen Ramallah på den okkuperte vestbredden. En av organisasjonene, Al Haq, har Norge støttet i mange år.

- Jeg er opprørt over meldinger om at israelske sikkerhetsstyrker har gjennomført aksjoner mot kontorene til palestinske menneskerettighets- og sivilsamfunnsorganisasjoner, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) til Aftenposten.

En annen norskstøttet organisasjon, Defense for Children International-Palestine, forteller til avisen at soldatene tok med seg flere mapper med informasjon om palestinske barn i israelske fengsler.

LO-nestleder Steinar Krogstad frykter aksjonen er et forsøk på å hindre Den internasjonale straffedomstolen i Haags etterforskning av Israel, ifølge FriFagbevegelse.

Norsk folkehjelp, som arbeider flere av organisasjonene, ber Norge reagere raskt og tydelig, skriver Dagsavisen.

– Vår frykt er at hvis ikke Israel nå møtes med kraftig motbør fra det internasjonale samfunnet, så er neste steg å fengsle ledelse og ansatte i disse organisasjonene, sier generalsekretær Henriette Westhrin.

Seks organisasjoner har tidligere blitt terrorstemplet av israelske myndigheter, som mener de har tilknytning til Folkefronten for Palestinas frigjøring (PFLP).

Powered by Labrador CMS