– Flinkere i Molde enn i Oslo

Roy Peder Kulblik flyttet til Molde etter nesten 20 år som advokat i Oslo. – Her opplever jeg at advokatene ofte er mer interesserte i å løse sakene, sier han. Han er ikke ukjent med romsdalsbyen, Roy Peder Kulblik. Selv om han vokste opp i Oslo og har arbeidet der siden han begynte som advokatfullmektig i 1993, så har han sannelig prosedert i Molde, også. Ikke så rart, så lenge kona kommer derfra.

– Det er blitt noen saker som jeg har prosedert i lokale domstoler, blant annet mot og med advokater her i firmaet, forteller 53-åringen.

Fylkets største

«Her i firmaet», det vil si Advokatfirmaet Øverbø Gjørtz. Etter at Øverbø Standal & Co og Gjørtz & Co fusjonerte fra nyttår, er det blitt fylkets største advokatfirma, med 33 ansatte. 15 partnere, 11 ansatte advokater og advokatfullmektiger og sju administrativt ansatte. I Møre og Romsdal må et fylkesdekkende firma nesten ha tre hovedkontorer – i Ålesund, Molde og Kristiansund, med avdelingskontorer på Sunndalsøra, på Åndalsnes, i Ørsta og på Sjøholt.

Kulblik føler seg revitalisert etter flyttingen. Det er ikke blitt mindre å gjøre, men det er blitt bredere utvalg av saker. Nå har han ansvaret for familie, barnevern og personskader i firmaet, og går også i retten for å prosedere for kolleger.

– Med saker om sameier, odelsrett, nabotvister, gjerdetvister og eierskifte i landbruket, har det ført til at jeg er nødt til å sette meg inn i jussen. Jeg kan ikke gå på autopilot, slik som jeg kunne tidligere. Det er mer spennende, sier han.

Løsningsorienterte

Faglig sett er den store forskjellen han har merket, at kollegene i Møre og Romsdal ofte er mer interesserte i å forsøke å løse sakene, i motsetning til advokater i Oslo:

– Der blir de mye mer konfronterende tidlig i en sak. Det kan være veldig feil, for eksempel i barnefordelingssaker, sier Kulblik.

– Her har advokatene en veldig grei dialog, og så prøver vi å finne en løsning, sier han, og understreker: – Det er ikke snakk om å gi ved dørene, men vi er interesserte i å finne løsninger for å unngå de harde konfrontasjonene. Dialogn er veldig grei; det var det ikke bestandig den var i Oslo, sier han, og innrømmer at han aldri har forstått hvorfor det skal være så harde fronter, spesielt i barnefordelingssaker, dødsboskifter, og forsåvidt også i straffesaker. – Også der er det mye en politiadvokat og en forsvarer bør kunne løse uten at retten trenger å ta stilling til det, sier han.

I Molde karakteriserer han forholdet mellom advokatene og politiet som «ryddig og avklart». – Vi er ikke bestevenner, men det er heller ikke sånn at man tar på seg boksehanskene hver gang. 

Faglig ros

Roy Peder Kulblik benytter også anledningen til å rose kollegene i Molde rent faglig: – Man kan sin juss her oppe. Jeg har dyktige kolleger, dommerne er dyktige, og vi kommer ikke gratis til noe resultat, sier han.

Selv har han kontor med drømmebeliggenhet: Fjorden rett utenfor vinduet, utsikt til Moldepanoramaet, og domstolen og fylkesnemnda rett over gaten. – Det er bare å løpe over gaten og levere stevninger og prosesskriv. Enklere enn å sende dem, smiler han.

Rett utenfor døren hjemme har han jakt, fiske og friluftsliv. Litt hektisk aktivitet om høsten fyller fryseren med fisk for resten av året. Jakt på hjort, rådyr og fugl gir også matauk, og turmulighetene får han ikke fullrost. Når det samtidig er under en time med flyet til Oslo og mulighet for å arbeide seg og sove seg til Bergen med Hurtigruten, så kan det ikke bedre bli. I hvert fall ifølge Roy Peder Kulblik.

 

Gode kolleger hos Øverbø Gjørtz i Molde – fra venstre Øyvind Panzer Iversen, Øyvind H. Meisingset, Roy Peder Kulblik og Ole Houlder Rødstøl.

Powered by Labrador CMS