Tidligere Finansavisen-journalist Erlend Wessel Carlsen er Advokatbladets nye kommentator.
Tidligere Finansavisen-journalist Erlend Wessel Carlsen er Advokatbladets nye kommentator.

- Veldig tydelig hvem som har lykkes

Kommentar: Suksess i Finansavisens advokatundersøkelse er ikke noe man kan kjøpe. Men riktig rekruttering kan gjøre underverker.

Publisert

Enhver person over middels sportsinteressert vil forbinde ordet «kjøpelag» med et negativt ladet ord. Et skjellsord som brukes på klubber som sprenger banken for store stjerner som skal skyte laget til suksess, men som av motstanderlagenes supportere anses som feigt eller en uredelig måte å tilegne seg suksess på.

En slik aggressiv rekruttering har i mange år også vært sett på som uredelig i advokatbransjen, før overgangsmarkedet virkelig tok fyr noen år tilbake. Nå er overgangene større, flere og mer strategiske. Og like vanlige som i næringslivet ellers, med dertil hørende solid dekning i mediene.

<html><head></head><body> Faksimile: Finansavisens Jusbilag</body></html>
Faksimile: Finansavisens Jusbilag

Det siste året har særlig to firmaer pekt seg ut på rekrutteringstoppen, med jevnt tilsig av advokater fra ulike konkurrenter. Både Steenstrup Stordrange og DLA Piper har tatt opp et tosifret antall partnere i løpet av et drøyt år, som et ledd i en tydelig uttalt vekststrategi. Gitt at en del av vekststrategien også er omdømmevekst, kan man bruke topplistene i Finansavisens advokatundersøkelse som indikator. Da er det veldig tydelig hvem som har lyktes.

Steenstrup Stordrange tar sin første førsteplass i en hovedkategori på lang tid (Klaus Henrik Wiese-Hansen, forsikringsrett), og har 33 prosent flere topp tre-plasseringer og hele 76,5 prosent flere poeng i 2017 enn i undersøkelsen for ett år siden. Av andre positive momenter kan man notere:

  • Oddbjørn Slinning er ny på topp 10-listen i shipping, mens Lars Berge Andersen entrer topp 10-listen i offshore/oljeservice.
  • Bjørn Stordrange, Nikolai Skridshol, Ole-Martin Lund Andreassen befester sine sterke posisjoner helt i toppen i sine kategorier.
  • Lars S. Alsaker vinner up and coming innen fiskeri og havbruk, mens Wiese-Hansens makker i forsikringsrett Christian Kjellby Nesset er opp med en andreplass på up and coming-listene.
  • Aksel J. Hageler og Jens Aas er begge nye på topplistene innen up and coming i de strategisk viktige kategoriene konkurranserett og fast eiendom, hvilket viser at satsingen ikke bare er i frontrekkene, selv om det er mange store navn som har gått inn døren i Haakon VIIs gate det seneste året.

At Jon E. Skjørshammer går én plass tilbake blir dermed ikke for et skår i gleden å regne. I tillegg skal man ta med minuset med å være et selskap som gir folk sjansen, nemlig at de blir attraktive for de store firmaene. Ingrid Høstmælingen, som etter å ha fått partnersjansen i Steenstrup Stordrange ble rekruttert til Wikborg Rein et knapt år senere, dro inn en solid førsteplass for dem, som landets mest talentfulle eiendomsadvokat.

For ser man på den andre offensive aktøren, DLA Piper, så har Berit Reiss-Andersen falt fire plasser fra i fjor etter å ha blitt en del av firmaet, mens de andre representerte stort sett har fått færre poeng eller har falt på listene siden i fjor.

En rask titt bak fasaden til Finansavisen Jus’ tre posterboys, Christian Fr. Michelet, Nils-Henrik Pettersson og Fredrik Berg, ser man at det å starte for seg selv ikke er negativt for poengsankingen. Men der de to førstnevnte har vært opptatt av å vise at de er en del av et team, har markedet vanskeligere for å se det, for enernes kolleger er milevis bak på listene og med ganske få poeng. Solide partnersigneringer til tross, så har det gitt mindre resultater på poengfangsten.

Steenstrup Stordrange var ett poeng bak Michelet & co på totale poeng i 2016-undersøkelsen, i år er de 150 poeng foran.

Så kan man selvsagt argumentere med at dette kun er en undersøkelse, at den har sine åpenbare svakheter og at konkurrentenes stemmer ikke gjenspeiler markedet 100 prosent, men faktum er at utmerkelser i Advokatundersøkelsen i dag nevnes på nesten samtlige firmaers nettsider og på sosiale medier som LinkedIn. Og for firmaene som ligger på 5. til 15.plass på listen over firmaer med flest poeng, gir små og store hopp tilsvarende bevegelse på tabellen, som gir tilsvarende kredibilitet i markedet.

Erlend Wessel Carlsen var frem til utgangen av 2016 redaksjonssjef for Finansavisen Jus, og hadde ansvaret for Advokatundersøkelsen fra 2008-2016. I dag jobber han som kommunikasjonssjef i snusprodusenten Swedish Match Norge.