Advokatfirmaet Lund & Co, Selmer, Thommessen, Wiersholm og Wikborg Rein er nominert til talentprisen.
Internskoler, flerkulturell jobbing, globale muligheter, miljø for læring, selvstendiggjøring – alle har de mange gode tiltak og resultater å vise til. Men på Advokatfesten 30. mai er det bare én av de fem nominerte som står igjen med Advokatforeningens Talentpris.
Fem nominerte
– Vi konkurrerer om å utvikle det aller beste læringsmiljøet i bransjen, sier Kai Thøgersen i Thommessen. – Vi ønsker å tilrettelegge for at våre unge ansatte er så bra skodd som mulig, sier Caroline Lund i Advokatfirmaet Lund & Co. – Vi lever som vi lærer, og talentutviklingen er godt forankret strategisk, sier Steinar ter Jung hos Selmer. – Vi har lykkes godt med å rekruttere blant de flinkeste studentene, mener Wiersholms Hilde Simenstad. – Det viktigste er ikke bare de formelle tiltakene, men også at mangfoldet fungerer i praksis, sier Kaare Andreas Shetelig i Wikborg Rein.
De fem firmaene er nominert til årets talentpris. Advokatbladet har stilt dem noen spørsmål om talentutviklingen hos hver enkelt.
Nye bevillinger
Lund & Co: Siden oppstarten for fem år siden, med tre partnere og ingen fullmektiger, har vi «egenprodusert» ni advokater med bevilling. I gjennomsnitt har det tatt omlag to år.
Thommessen: Tre personer i 2013 (12 fikk bevilling i 2012). I gjennomsnitt har det tatt cirka 2,5 år.
Selmer: Ni har fått bevilling i 2012 og 2013. Det har tatt stort sett to til tre år.
Wiersholm: Så langt i 2013 har fem fullmektiger oppnådd advokatbevilling, og det har gjennomsnittlig tatt tre år og to måneder.
Wikborg Rein: De siste 12 månedene har 10 fullmektiger fått bevilling, pluss to som er til behandling nå. For to med noe erfaring fra tidligere har det tatt ett år, for tre to år og for fem tre år.
Prosedyre
For å sikre advokatfullmektigene den prosedyreerfaringen som er nødvendig for å få bevilling, har de fem nominerte forskjellige rutiner:
Lund & Co: For å sikre en jevn fordeling av prosessoppdrag har vi hver mandag møter med fordeling av saker. Vi har årlige prosedyreseminarer (hvor vi reiser bort og setter «Høyfjellsrett» i nærheten av Finse. I tillegg må alle advokatfullmektiger – før de selv går i retten – ha vært med en erfaren advokat under hovedforhandling.
Thommessen: Vi har iverksatt en rekke tiltak for å øke tilfanget av «bevillingssaker», blant annet samarbeidsavtaler med selskaper som genererer saker som er egnet som «bevillingssak». Firmaet har etablert en intern fordelingsnøkkel for å sikre at alle fullmektigene får rimelig tilgang på saker, selv om mange til daglig jobber mer med rådgivning enn prosedyre. For å kvalitetssikre og støtte er det alltid en erfaren advokat som har saks- og veiledningsansvaret og samarbeider om rettsdokumenter, innledningsforedrag, prosedyre og spørsmålsskrift – og med «pre trial» og som rettslig medhjelper etter behov.
Selmer: Større advokatfirmaer har veldig mange områder som vi skal utvikle medarbeidere på. Prosess er bare én del av veldig mye vi gjør for å heve kompetansen. Men vi har inngått avtale med flere firmaer som har massekontrakter, typisk inkassobyråer og forsikringsselskaper, som gjør at vi får småkravsprosesser og begrensede tvister som våre yngre fullmektiger får prøvd seg på. Selvfølgelig har vi også mange egengenererte treningssaker.
Wiersholm: To av de yngre partnerne har i samarbeid med HR et særskilt ansvar for å sikre advokatfullmektigene prosedyre. Vi jobber målrettet for å etablere samarbeidsavtaler for økt tilfang av saker. Vi har mål om at alle fullmektiger som ønsker det selv, skal ha oppnådd advokatbevilling innen tre år etter tiltredelse. Vi bistår også organisasjoner, foreninger og enkeltindivider på pro bono-basis, for eksempel ved prøving av asylsaker som etter NOAS' og vår vurdering er av prinsipiell betydning. Erfarne fullmektiger vil ha mulighet til å ta disse sakene og også opparbeide viktig erfaring på det mellommenneskelige plan. Støtten fra erfarne advokater er satt grundig i system.
Wikborg Rein: Vi har en avtale med et firma som behandler krav under eierskifteforsikringer, hvor WR får tildelt en del rettssaker som våre advokatfullmektiger kan prosedere. I tillegg har prosedyregruppen et fokus på å ta inn mindre saker som egner seg for advokatfullmektiger. Dette medfører at advokatfullmektigene i hovedsak får sakene sine – og dermed bevilling – innen tiden.
Klatrer i eget firma
En stor del av de fast ansatte advokatene kommer fra stilling som advokatfullmektig i samme firma, og de fleste kvinnelige partnerne er rekruttert innenfra.
Lund & Co: Vi er i dag tre partnere, og 16 ansatte advokater og fullmektiger. Bare tre av firmaets ansatte advokater hadde bevillingen da de ble ansatt i Lund & Co. Ni av dagens ansatte er ansatt rett fra universitetet. En av våre faste advokater, som også har fått møterett for Høyesterett, går nå i partnerskole for å bli partner fra 1. januar 2014.
Thommessen: 62 ansatte advokater har startet som advokatfullmektig i firmaet. Alle de kvinnelige partnerne med unntak av én, har startet som fullmektig hos oss.
Selmer: Advokatfullmektigene er hovedrekrutteringskanalen vår, og av de 37 ansatte advokatene har 30 startet som fullmektiger hos oss. Én av de kvinnelige partnerne har hatt hele karrieren hos oss, og startet her som advokatfullmektig. De to andre hadde noe arbeidserfaring før, men ikke mye.
Wiersholm: Av alle de 100 som har oppnådd advokatbevilling, er det 37 som har sin erfaring utelukkende fra Wiersholm. Tre av totalt fire kvinnelige partnere er tatt opp som partner fra en stilling som ansatt advokat.
Wikborg Rein: 76 av våre faste advokater, i stilling som fast advokat eller senioradvokat, har startet her som fullmektiger. I Oslo, Bergen, London og Singapore er det tilsammen syv kvinner som har arbeidet seg oppover til å bli partnere. I tillegg har vi ytterligere syv kvinnelige partnere som er hentet utenfra direkte som partnere.
Støtte for Høyesterett
Alle de fem nominerte støtter godt opp om advokater som skal ha prøvesaker i Høyesterett:
Lund & Co: I løpet av de fem årene vi har vært i virksomhet, har vi hatt ni saker for Høyesterett. Fire advokater har hatt prøvesaker. To har fått møterett for Høyesterett, den yngste var 34 år. Og ytterligere to advokater (31 og 33 år, begge kvinner) har hatt en prøvesak hver. Vi har nedsatt prøveadvokat-team bestående av firmaets partnere og kontorfelle (Ketil Lund) for å bistå prøveadvokatene med faglige og praktiske råd. Prøveadvokatene har prøveforelesning for firmaets partnere.
Thommessen: Høyesterettssaker forberedes meget grundig gjennom systematisk involvering av erfarne kolleger på tvers av firmaet. Før saken kommer opp, gjennomføres et såkalt «grillparty» hvor den respektive advokaten testes grundig på faktum og argumentasjon av et panel av meget erfarne advokater.
Selmer: Dette tar vi veldig alvorlig. Vårt forretningsområde for prosess etablerer da et eget team av advokater som rådgir den som skal til Høyesterett. Det består dels av erfarne advokater med møterett for Høyesterett, og dels av advokater med spisskompetanse på det temaet man skal i retten med.
Wiersholm: Vi har i løpet av det siste året hatt to yngre, kvinnelige advokater under 30 år i Høyesterett, den ene med en selvstendig sak. Vi er opptatt av å tilpasse et opplegg til den enkelte advokats erfaring og kompetansenivå. I den saken var det naturlig å lage et opplegg som bidro til trygghet rundt prosessen og mulighet for å prøveprosedere internt. Det ble oppnevnt to erfarne partnere som har lang erfaring i Høyesterett, og de siste ukene ble hun fritatt for øvrige oppgaver og fikk tilgang til de ressurser hun hadde behov for.
Wikborg Rein: Det lages et opplegg hvor den som skal ha prøvesak, i god tid før ankeforhandlingen, får testet ut sitt utkast til innlegg på en gruppe advokater hvor noen har erfaring med prosedyre fra Høyesterett og andre har spesiell innsikt i rettsområdet eller bransjen. I tillegg vil en advokat med tidligere erfaring fra prosedyre for Høyesterett ha som oppgave å svare på små og store praktiske spørsmål.
Derfor er de best
Advokatbladet har spurt de fem nominerte: Hvorfor bør akkurat dere vinne? Noen av svarene er omfattende. Men her er et sammendrag:
Lund & Co: Vi ønsker å vise at vi som et lite firma er opptatt av talentutvikling på linje med de store firmaene. I et lite firma blir man tidlig gitt ansvar, og man blir lettere synlig, noe som bør være attraktivt for de beste juridiske kandidatene fra fakultetet. De fleste konkurransene som involverer advokatbransjen i dag, synes å være basert på en oppfatning av at størrelse er det viktigste kriteriet for kompetanse og kvalitet. Våre unge talenter deltar med selvstendige roller i forhandlinger og i retten relativt tidlig, og det er da ekstra viktig med gode systemer for en solid oppfølging og kvalitetssikring.
Thommessen: Vår ambisjon er at samtlige medarbeidere skal få muligheten til å realisere sitt talent hos oss. Det forplikter. Derfor betyr det sosiale og faglige miljøet så mye for oss – vi konkurrerer om å utvikle det aller beste læringsmiljøet i bransjen. Dette har vi høstet regelmessig anerkjennelse for i ulike bransjekåringer som Prospera og Universum. Det er grunnlaget for at vi kan rekruttere og videreutvikle de største talentene. Dette er ikke noe vi har begynt med i 2012, men jobbet systematisk med over lang tid.
Selmer: Vi har jobbet godt med talentutvikling, forankret strategisk i våre målsettinger. Vi lever som vi lærer, og den langsiktigheten og tydeligheten som ligger i det i forhold til organisasjonen, gjør at vi bør kunne tilgodesees. Vi er med i Alarga, som jobber med å få inn flerkulturelle i advokatbransjen, og er beriket med tre medarbeidere som er ansatt etter at stipendperioden er over. Vi har lykkes med å utvikle og beholde en stor gruppe kvinner på senior ansatt- og partnerniå som har store ressurser og lykkes i å markere seg i økende grad.
Wiersholm: Vi samarbeider med ulike studentnettverk, tilbyr en prøveeksamen der studentene får skrive en reell eksamen og får den gjennomgått av erfarne sensorer, og vi arrangerer Wiersholm Summer School med fokus på fag som det ikke undervises i på universitetene. Alle nyansatte gjennomgår et introduksjonsprogram, og utvikling av talentene starter med Wiersholmskolen gjennom de to første ansettelsesårene. Vi har god erfaring med secondments med gode advokatfirmaer i London og New York som mottagere. Kurs innenlands og utenlands er viktig. Arbeidet tilpasses den enkelte, og det er utarbeidet rapporteringssystemer for å følge opp arbeidstid.
Wikborg Rein: Vi har en systematisk tilnærming til å rekruttere, beholde og utvikle våre medarbeidere. Vi kan tilby karrieremuligheter på seks kontorer i fem ulike land, og det er vanlig at de ansatte er på utveksling mellom de ulike kontorene. Det viktigste for oss er ikke bare de formelle tiltakene, men også at mangfoldet fungerer i praksis. For vår organisasjon er ulike språk, kulturer, religioner og nasjonaliteter en integrert del av hverdagen med tre kontorer i Europa og tre i Asia. Wikborg Rein har også vært en pioner med tanke på å få frem kvinnelige talenter, og var blant annet det første store forretningsjuridiske firmaet som utnevnte en kvinnelig partner, og også det første med kvinnelig managing partner.
Ny talentpris, mangfoldighetspris. Møte i juryen. : Beate Skjerven Nygårdshaug, Head of legal affairs, Kistefos, Thomas Falck, managing partner i Agenda capital, Hanne Olberg, leder av Femme som er en undergruppe Congregatio Forensis UiO og Dilek Ayhan, Daglig leder i Alarga