– NOU-er er blitt dyre og nesten umulige å få tak i, mener advokat John Arff-Pettersen. – For de fleste er det billigere å kjøpe dem på papir enn å skrive dem ut selv, protesterer forlegger Arnstein Bjørke.
Er det blitt for vanskelig og for dyrt å få tak i offentlige utredninger? Ja, mener John Arff-Pettersen, etter at han nylig måtte ha tak i en fersk utredning. Han mener en NOU, som er en billig og statlig produksjon, skal være billig og lett tilgjengelig.
– Tar lang tid
– I gamle dager kjøpte jeg den i Universitetsbokhandelen i kjelleren på universitetet, men der er det jo ikke bokhandel lenger. Nå gikk jeg til Norli, som er den største fagbokhandelen på juridiske bøker, men de hadde ikke noe. De sendte meg til Akademika, som heller ikke hadde den. Det tidligere utsalget for offentlige publikasjoner ved Venstres Hus er lagt ned. Det endte med at jeg måtte skrive til Fagbokforlaget i Bergen og be dem sende den, forteller han.
Da var portoen dyrere enn innkjøpet, og det tok en uke.
– Det skulle vært en offentlig bokhandel, mener Arff-Pettersen.
– Kunne du ikke bare ha lastet den ned fra nett, da?
– Den er jo på flere hundre sider. De aller fleste NOU-er er over hundre sider. Rapporten fra Gjørv-kommisjonen, derimot, hentet jeg bare nede på Stortinget, for den var det Stortinget som hadde bestilt, og ikke et departement.
– Det er blitt umulig å få tak i de NOU-ene, og du må vente lenge fordi de er sene med å sende ut. Dessuten koster portoen mye, og det er jo ikke nødvendig å pakke den i så flott omslag, mener John Arff-Pettersen.
– Raskt og billig
Arnstein Bjørke, som er forlegger i Fagbokforlaget, er slett ikke enig i kritikken. – I praksis er det like enkelt å få tak i NOU-ene nå som det har vært i mange år, sier han.
Det er ikke første gangen han hører kritikken:
– Da vi ble tildelt oppdraget fra Departementenes servicesenter, DSS, fikk vi noen advokater i Oslo sentrum på telefonen. De var bekymret for at leveringstiden ville bli lenger siden lageret nå var i Bergen. Vi spurte om de ikke kunne ringe tilbake hvis de fikk utredningene senere enn de hadde gjort før. Det var veldig kjekt da noen av dem ringte tilbake og bekreftet at distribusjonen aldri hadde gått så raskt før, sier Bjørke.
Nå har Fagbokforlaget hatt oppdraget i noen år; tidligere lå det hos Akademika. Felles for begge periodene er at NOU-ene kan fås tilsendt direkte eller via bokhandel.
– Du kan gå inn i bokhandelen. Enten har de den, eller så tar de den inn på bestilling. Eller du kan bestille direkte fra oss, og det er i mange tilfeller raskere. I hovedsak kan du bestille hos oss og få den neste dag. Om noen er misfornøyde med leveringstiden, så har man enten vært uheldig med postgangen eller bestilt gamle NOU-er som ikke er på lager hos oss, men som først må skaffes fra DSS, sier han.
Arnstein Bjørke mener at det i dag ville vært helt akseptabelt om for eksempel de gamle NOU-ene bare hadde vært tilgjengelige i elektronisk versjon:
– Departementenes servicesenter gjør en stor jobb for at også gamle NOU-er skal være tilgjengelige på papir, og kundene betaler i realiteten kun for distribusjonen, sier han.
– Nett bra nok
Advokat Jon Wessel-Aas slutter seg ikke til noen kritikk av at NOU-ene er for vanskelige å få tak i:
– Det finnes vel ikke en NOU i dag som ikke gjøres tilgjengelig på nett. Prinsippet må selvfølgelig være at den typen offentlige dokumenter må være tilgjengelige gratis på en eller annen praktisk måte. Det er en viktig side av offentlighetsprinsippet. Men hvis problemstillingen er at «jeg liker å ha den på papir, og det er tungvint å skrive ut fordi jeg har ikke printer hjemme,» da har jeg ikke mye sympati for den, sier han.
Wessel-Aas mener det er merkelig å ville belemre staten med å bestille utredningene i papirutgave og få dem tilsendt uten å betale porto, engang. Dessuten er det jo et poeng å ikke belaste miljøet mer enn nødvendig med utskrifter, mener han.
– Det ville bli ganske bakstreversk hvis du skulle gå tilbake til mer papirdistribusjon og transport enn nødvendig.
Det eneste Jon Wessel-Aas etterlyser når det gjelder tilgjengeligheten til lovforarbeidene, er bedre presentasjon av referatene fra Stortinget på nett. Der er det uoversiktlig og vanskelig å finne frem, mener han: – Stortingets nettsider kunne med fordel hente mer inspirasjon fra Regjeringens nettsider.
John Arff-Pettersen synes det tar for lang tid å få tak i en NOU.