Advokatfullmektig Trym Bjørndal Portvik i Wiersholm og advokat Hanne Jahren i Regjeringsadvokaten i Oslo tingrett onsdag morgen.

Utested mener 23 års aldersgrense er lovlig forskjellsbehandling

I januar ble Festiviteten Bar & Scene i Hamar felt i Likestillings- og diskrimineringsnemnda for aldersdiskriminering som følge av sin praksis med 23-årsgrense. Onsdag møter de staten i Oslo tingrett for å få avklart lovligheten av nemndas vedtak.

Publisert Sist oppdatert

Sommeren 2022 ble en kvinne nektet adgang på utestedet Festiviteten Bar & Scene i Hamar fordi hun var under 23 år gammel.

Kvinnen klaget utestedet inn for Likestillings- og diskrimineringsnemnda, og i januar 2023 ble det konkludert med at praksisen med 23-årsgrense innebar et brudd på lovens forbud mot aldersdiskriminering. 

«Det foreligger ikke saklig grunn til å forskjellsbehandle yngre gjester på grunn av alder. Bruken av 23-års aldersgrense er derfor ulovlig», skrev nemnda i avgjørelsen datert 18. januar.

Dersom utestedet ikke stanset bruken av 23-årsgrense innen 30. januar, måtte de betale 2000 kroner i dagbøter.

Festiviteten besluttet å saksøke staten for å få rettslig overprøvd Diskrimineringsnemndas vedtak. Onsdag møttes partene til hovedforhandling i Oslo tingrett.

Sakens parter:

  • Saksøker: Festiviteten Bar & Scene AS, representert ved advokatfullmektig Trym Bjørndal Portvik fra Wiersholm
  • Saksøkte: Staten v/ likestillings- og diskrimineringsnemnda, representert ved advokat Hanne Inger Bjurstrøm Jahren fra Regjeringsadvokaten
  • Dommer i saken er Edvard Os

- Mister viktig møteplass for unge voksne

De sentrale spørsmålene som retten må ta stilling til, er om 23-årsgrensen utgjør en forskjellsbehandling med et saklig formål, om forskjellsbehandlingen er nødvendig for å oppnå formålet og om den er uforholdsmessig inngripende.

Ifølge Festivitetens prosessfullmektig, Trym Bjørndal Portvik i Wiersholm, utgjør det ikke diskriminering å praktisere en aldersgrense som er høyere enn alkohollovens grenser på 18 eller 20 år.

Prosessfullmektig Trym Bjørndal Portvik og Festiviteten Bar & Scenes styreleder Christian Alexander Vold.

I sluttinnlegget påpekes flere formål med særaldersgrenser som saksøker mener er saklige.

«Næringsdrivendes selvbestemmelsesrett er i seg selv et saklig formål. Aldersgrensene er også av stor betydning for utestedenes økonomi. Hensynet til å fremme kulturell og sosial integrering for alderssegmentet over aldersgrensen er også et saklig hensyn», heter det i sluttinnlegget.

Uten 23-årsgrense vil Hamars voksne befolkning – særlig de unge voksne – miste en sentral sosial møteplass og et viktig kulturtilbud, legges det til. 

Portvik påpeker i tillegg at et yngre klientell medfører at utestedene må håndtere økt bråk og uro, og at alder er det minst beskyttelsesverdige av samtlige diskrimineringsgrunnlag. 

- Ingen saklige formål for forskjellsbehandling

Staten, representert ved Hanne Jahren fra Regjeringsadvokaten, skriver i sitt sluttinnlegg at de kan ikke kan se det sannsynliggjort at utestedet vil lide et økonomisk tap ved å senke aldersgrensen fra 23 til 20.

«Uansett vil Festivitetens økonomiske interesser kunne ivaretas gjennom andre tiltak, for eksempel gjennom musikk og interiør rettet mot bestemte aldersgrupper, ved å ta inngangspenger eller justere prisnivået på enkelte drikkevarer», skriver hun.   

Advokat Hanne Inger Bjurstrøm Jahren i Regjeringsadvokaten.

Ifølge Jahren utgjør heller ikke utestedets selvbestemmelsesrett et saklig formål for en hevet aldersgrense. 

«Lovens forarbeider forutsetter at aldersgrenser på utsteder, som ikke har grunnlag i grensene for alkoholservering (18 og 20 år), som utgangspunktet vil være ulovlig forskjellsbehandling».

«Dersom selvbestemmelsesretten anses som et «saklig formål», vil nærmest enhver forskjellsbehandling basert på alder være saklig, klart i strid med lovgivers intensjon», understreker Jahren i sluttinnlegget.

Powered by Labrador CMS