Klienter som klager på advokater, klager ofte for sent, viser statistikken.

71 advokater felt i disiplinærutvalgene i fjor, og 23 advokater fikk satt ned salæret

Andelen klagere som fikk medhold sank fra 38 prosent i 2014 til 20,6 prosent i fjor.

Publisert Sist oppdatert

Statistikken over arbeidet i Advokatforeningens disiplinærutvalg for 2021 er nå klar.

Foreningen har syv regionale disiplinærutvalg, og disse er førsteinstans for klager mot advokater som er medlemmer av Advokatforeningen. Oslos disiplinærutvalg består av åtte underutvalg.

I fjor kom det inn 628 klager til disiplinærutvalget, et snitt på 1,72 saker hver dag, hele året.

Rettslig klageinteresse

«Hvem som anses for å ha rettslig klageinteresse, beror på en konkret vurdering. Det er ikke et krav om at det foreligger et formelt klientforhold. Normalt er det partene i saken som anses for å ha rettslig klageinteresse. Særlige grunner kan imidlertid åpne for at også andre personer omfattes. Dersom klager ikke anses for å ha rettslig klageinteresse i saken, blir klagen avvist.»

Fra Advokatklageordningen.

En del av sakene ble trukket eller ikke tatt til behandling av andre grunner. 388 klager ble realitetsbehandlet, og 158 klager ble avvist.

I over seks av ti tilfeller skyldtes avvisningen at klagen var foreldet. I nærmere ni prosent av tilfellene skyldtes avvisningen at advokaten bragte saken inn for domstolene.

En annen vesentlig avvisningsgrunn, som utgjorde over tjue prosent av tilfellene, skyldtes at klager ikke hadde såkalt rettslig klageinteresse.

Klagefristen er seks måneder.

Drøye to av ti klagere får medhold

I de 388 realitetsbehandlede sakene, ble det gitt kritikk i 65 saker, irettesettelse i fem saker, og advarsel i én sak. I 23 saker ble salæret satt ned. Totalt ble det gitt reaksjoner i 94 saker, noe som gir klagerne en medholdsprosent på 20,62 prosent.

Dette er den laveste andelen siden 2014, da nærmere fire av ti realitetsbehandlede klager endte med at klageren fikk medhold (se tabell).

Advokatklageordningen har siden oktober 2019 vært digital.

- Vi kan ikke si noe sikkert om årsaken til at medholdsprosenten er blitt lavere. Men vi ser at det ble en nedgang i medholdsprosenten da vi fikk digital klageordning. Det kan tenkes at når det er blitt lettere å sende inn en klage, har det medført at terskelen for å klage er blitt lavere, sier generalsekretær Merete Smith i Advokatforeningen.

Disiplinærnemnden er ankeinstans for klager avsagt av Advokatforeningens disiplinærutvalg, og også førsteinstans for klager mot advokater som ikke er medlemmer av Advokatforeningen.

Avvisningsgrunnene i 2021

Klager om brudd på RGA:

  • Klager har ikke rettslig klageinteresse: 23 saker
  • Klagen er ikke gjort på riktig måte: 3 saker
  • Klagen gjelder ikke advokatvirksomhet: 9 saker
  • Klagen er foreldet: 97 saker
  • Advokaten har brakt saken inn for domstolene: 14 saker

Klager på salæret:

  • Klager har ikke rettslig klageinteresse: 14 saker
  • Klagen er ikke gjort på riktig måte: 2 saker
  • Klagen er foreldet: 50 saker
  • Advokaten har brakt saken inn for domstolene: 14 saker

Disiplinærnemnden behandlet 191 ankesaker i fjor. I 73 prosent av sakene ble utvalgets beslutning opprettholdt, mens utvalgets beslutning ble endret helt i 14 prosent av sakene.

Medholdsprosenten i disiplinærutvalgene i perioden 2014 til 2021

Årstall 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014
Prosentandel av saker hvor klager er gitt medhold20,628273031323438

Kilde: Advokatforeningen

Flere reaksjoner pr. sak

I 2021 ble det i 308 av sakene i disiplinærutvalgene avsagt frifinnelser.

At tallene ikke går opp (388 saker, 308 frifinnelser, 94 fellelser) skyldes at det i enkelte saker avsies flere reaksjoner: Man kan for eksempel både bli felt for brudd på Regler for god advokatskikk og for salærkravet, eller bli dømt for ett forhold, og frifunnet for et annet.

Advokatforeningen fører ikke statistikk over beløpene i salærsakene, og opplyser heller ikke i årsstatistikken om hvilke punkter i Regler for god advokatskikk som advokatene er felt for.

Nettstedet Advokatguiden.no offentliggjør oversikt over alle advokater som har tre eller flere fellelser mot seg i siste femårsperiode. I øyeblikket er det elleve advokater på listen, som toppes av advokat Per Danielsen, med elleve fellelser. To advokater er felt fire ganger hver, mens de resterende åtte har tre fellelser hver.

De elleve advokatene har til sammen fått salæret nedsatt 14 ganger i perioden.

Saklig og korrekt-regelen brytes oftest

I 2018 gjennomgikk Advokatbladet samtlige disiplinærfellelser i foregående femårsperiode, og fant at det er to punkter i Regler for god advokatskikk (RGA) som topper listen over antall fellelser.

De to punktene, punkt 1.3 og punkt 3.1.2. stod for over halvparten av fellelsene.

Punkt 1.3 lyder: «En advokat skal i sitt virke opptre saklig og korrekt. Advokaten må unngå en opptreden som er egnet til å skade standens og yrkets anseelse.»

Punkt 3.1.2 lyder: «En advokat skal gi råd til klienten og ivareta hans interesser raskt, samvittighetsfullt og påpasselig. Advokaten er personlig ansvarlig for å utføre de oppgaver han påtar seg. Han skal holde klienten underrettet om sakens gang.»

På tredjeplass over punktene advokater oftest felles for, med nærmere fjorten prosent av fellelsene i femårsperioden, stod punkt 3.3.1, som lyder slik: «Klienten har krav på å få opplyst hvordan advokaten har beregnet sitt salær. Salæret skal stå i rimelig forhold til oppdraget og arbeidet som er utført av advokaten.»

Powered by Labrador CMS