Dette kan arbeidsgiver gjøre med uvaksinerte ansatte

- Ikke utenkelig at vaksinemangel i enkelte situasjoner kan begrunne oppsigelse.

Det skriver Kluge-advokat Ove A. Vanebo i et innlegg i Dagens Næringsliv.

Han etterlyser arbeidslivseksperter som i større grad går inn på hva arbeidsgiver faktisk kan gjøre på arbeidsplassen, nå som korona-smittetallene er på vei opp og enkelte fremdeles er uvaksinerte.

- I utgangspunktet kan ikke arbeidsgiver pålegge ansatte å ta vaksine. Vaksinering er et medisinsk inngrep, og dermed utenfor arbeidsgivers styringsrett å pålegge ansatte dette uten hjemmel i lov eller forskrift, skriver han.

Vanebo påpeker at enkelte forsøker å bruke permittering som et virkemiddel, men at dette er et uegnet tiltak fordi permittering skal forankres i virksomhetens, og ikke arbeidstakers, forhold.

- Sikkerhetstiltak for å begrense smitterisiko

Arbeidsgiver står likevel ikke uten virkemidler overfor ansatte som nekter å vaksinere seg, understreker Vanebo.

- Arbeidsgiver pålegge ansatte sikkerhetstiltak for å begrense smitterisiko. Det henger sammen med arbeidsgivers plikt til å sikre et fullt forsvarlig arbeidsmiljø, skriver han.

Som eksempel på slike sikkerhetstiltak nevnes regler om hygiene og bruk av munnbind.

Han forklarer også at arbeidsgiver i relativt stor grad har anledning til å styre de ansattes arbeidshverdag for å redusere smitterisikoen.

- I en situasjon med høy smitterisiko vil arbeidsgiver også ha en utvidet styringsrett. Nekter ansatte å ta imot vaksinering, i en situasjon hvor det kan redusere smitterisikoen, kan arbeidsgiveren etter forholdene nekte ansatte å utføre oppgaver, skriver Vanebo i innlegget.

- Arbeidsgiver må også kunne forflytte ansatte til å utføre andre og nye arbeidsoppgaver, og vil ha et større handlingsrom hvis endringen er midlertidig, legger han til.

- Kan arbeidsgiver si opp vaksinenektere?

I likhet med andre oppsigelsessituasjoner blir det et spørsmål om saklighet, der det kreves tungtveiende grunner fra arbeidsgivers side:

- En oppsigelse kan ikke baseres på kun at en ansatt nekter å la seg vaksinere etter pålegg fra arbeidsgiver, understreker Vanebo.

Han mener likevel at det ikke er utenkelig at vaksinemangel i noen tilfeller kan begrunne oppsigelse, selv om terskelen er høy.

- Oppsigelse vil først og fremst være aktuelt hvis vaksinenekt i praksis vil medføre at den ansattes arbeidskraft ikke kan brukes på hensiktsmessig måte, slik arbeidsavtalen legger opp til, forklarer han.

Powered by Labrador CMS