Lars Eirik Gåseide Røsås har siden 2009 vært Thommesen-partner stasjonert i London, og følger Brexit tett.

- Overrasket over enighet om ny Brexit-avtale

Thommesen-partner Lars Eirik Gåseide Røsås er spent på hva som vil skje når den nye Brexit-avtalen skal stemmes om i det britiske parlamentet på lørdag. Dersom britene må forlate EU uten en avtale, kan det bli dramatisk for mange av klientene.

Publisert Sist oppdatert

Torsdag morgen kom britene og EU, med statsminister Boris Johnson og EU-forhandler Michel Barnier i spissen, endelig til enighet om et utkast til en ny Brexit-avtale.

For at avtalen skal bli en realitet må det britiske parlamentet stemme den igjennom lørdag, noe som langt fra er sikkert.

Løsning for Nord Irland

Thommessen-partner Lars Eirik Gåseide Røsås bor og arbeider i London, og følger Brexit-utviklingen tett.

- Jeg er overrasket over at de nå på kort tid har kommet til enighet om forslag til en ny brexit-avtale gitt at dette så ut som en umulighet for bare en uke siden. En avtale uten Det demokratiske unionistpartiet (DUP) ombord reduserer imidlertid muligheten for å få den gjennom i parlamentet. DUP blir sett på som en kanarifugl i kullgruven: Om partiets representanter sier ja, vil flere si ja, om DUP sier nei, vil flere si nei – og de har foreløpig sagt nei, sier Røsås til Advokatbladet.

– En av de største utfordringene ved Brexit var hva som ville skje med Nord Irland. Nå har den mye omtalte backstop-løsningen blitt erstattet av en regulatorisk samordning mellom Nord-Irland og EU, og en grensekontroll over Irskesjøen der Nord-Irland skal beregne EUs tolltariffer på varer som kan ende opp i Irland.

Til tross for at Nord-Irland i prinsippet vil være innenfor Storbritannias tollområde, innebærer dette at Nord-Irland vil være tett knyttet til EUs tollunion og indre marked. Denne type avvik fra resten av Storbritannia er vanskelig for DUP å akseptere.

- Klienter spør oss om Brexit, og følger med. Det mest dramatiske for dem vil være om Storbritannia forlater EU uten en avtale, sier Lars Eirik Gåseide Røsås.

- Stort spørsmålstegn

Advokaten tillegger at statsminister Boris Johnson har bygd hele sin kampanje på at regjeringen hans skal få Storbritannia ut av EU innen 31. oktober, med eller uten en avtale, koste hva det koste vil.

- Ettersom parlamentet har etablert lovgivning som stenger for å forlate EU uten en avtale, ligger det et voldsomt press på Johnson om å få en avtale på plass, sier Røsås.

Akkurat nå ser det ifølge Røsås ikke ut som om avtalen vil kunne gå gjennom i parlamentet.

- Labour, SNP, DUP, de Grønne, Plaid og Liberaldemokratene vil stemme imot, og antakeligvis noen av de konservative også. Dermed er neppe tallene på Johnsons side, men dette er ting som kan endre seg. Aritmetikken i parlamentet har blitt mer og mer komplisert de siste månedene, og man kan se representanter fra både Labour og de konservative som bryter ut av rekkene. Det er uansett et veldig stort spørsmålstegn ved hva som vil skje hvis en avtale faller, ettersom regjeringen insisterer på at en utsettelse ikke er aktuelt, sier Røsås.

- Folk er lei

Brexit dominerer stadig mediebildet, og er et hett samtaleemne blant advokater, klienter og resten av befolkningen i Storbritannia.

- Folk flest begynner bli veldig lei hele saken. Lysten på nok en ny utsettelse av Brexit til januar 2020 er ikke veldig stor for noen av sidene. Det er farlig å spå, men jeg tror nok dem som argumenterer for en ny folkeavstemning har bedre sjanse til å få det nå enn noengang tidligere. Det vil bli fremmet forslag om å godkjenne Brexit-avtalen med forbehold for at den legges frem for en folkeavstemning, og det blir spennende å se hvor mange som stiller seg bak dette. Det er langt fra gitt at dette forslaget vil vinne frem, men jeg tror muligheten nå er større enn tidligere, sier Røsås.

- Foreløpig ser det ut som det enten blir en avtale som godkjennes nå eller en ny utsettelse. I så fall er det lite som endrer seg i praksis i løpet av de kommende månedene, sier Thommessen-partneren.

I statsråd fredag vedtok regjeringen endringer i advokatforskriften. Endringene sikrer at personer som har fullført advokatutdannelse i Storbritannia før Storbritannias uttreden fra EU vil få godkjent sine yrkeskvalifikasjoner i Norge.

Powered by Labrador CMS