Borgarting: Norsk IS-medlem dømt til tolv års fengsel for medvirkning til terror

Skiens-mann dømt for å ha støttet opp om terrorhandling i London.

Mannen, som er født og oppvokst i Skien med foreldre med bakgrunn fra Somalia, ble i lagmannsretten domfelt for å være medlem av terrororganisasjonen IS, jf. straffeloven § 136 a, og for å ha medvirket til forsøk på en terrorhandling i London.

Han ble videre domfelt for overtredelse av straffeloven § 136 bokstav a (offentlig oppfordring til terrorhandlinger) knyttet til ytringer fremsatt over internett i perioden 14. til 17. april 2019 mens det foregikk uroligheter i Danmark da lederen av partiet «Stram Kurs», Rasmus Paludan, reiste rundt i landet og holdt taler med fremmedfiendtlig og anti-islamsk innhold. For to av forholdene der kom lagmannsretten til at ytringene ikke kunne anses som forsøk på å medvirke til konkrete terrorhandlinger, jf. straffeloven § 131, slik tiltalen lød, eller medvirkning til noen andres forsøk.

Personen ble også domfelt for medvirkning til en engelsk kvinnes forsøk på å begå en terrorhandling i London, jf. straffeloven § 131. Også her foregikk kontakten i all hovedsak på Internett. Ifølge lagmannsretten er denne domfellelsen for medvirkning til forsøk på en terrorhandling, med en strafferamme på fengsel opp til 21 år, som er det alvorligste forholdet.

«Lagmannsretten finner det videre bevist utover enhver rimelig tvil at Sheikh gjennom de råd, den veiledning og den støtten som fremkommer i den siterte skriftlige korrespondansen, har søkt å støtte opp under Safiyyas ønske om å begå et alvorlig terrorangrep i London. De drøftet en konkret gjennomføringsplan, herunder passende mål og begge hadde tilgang til oppskrifter på bomber og andre måter å begå terrorhandlinger på», skriver lagmannsretten.

Kvinnen ble stanset før hun fikk begått terrorhandlingen.

Skiens-mannen ble dømt til totalt 12 års fengsel med fradrag av 866 dager for utholdt varetekt.

Powered by Labrador CMS