Foto:

DISSENS-SAKEN

Borgarting lagmannsrett: - Aktor, forsvarer og bistandsadvokat har et betydelig medansvar for sakens opplysning

- Det er viktig å sikre gode arbeidsforhold for alle rettens medlemmer, og motvirke et informasjonsgap mellom fagdommere og meddommere, sier lagmann Tonje Vang. Domstoladministrasjonen jobber nå med en løsning for digital deling av dokumenter til meddommere.

Publisert Sist oppdatert

Tidligere denne uken omtalte Advokatbladet en dissens i en voldtektssak i Borgarting lagmannsrett.

I dissensen ble det blant annet gitt uttrykk for at meddommerne ikke fikk den samme tilgang til det skriftlige bevismaterialet i saken som fagdommerne. Advokat Øystein Storrvik, som er en av de tiltaltes forsvarere, jobber med dissensen som et utgangspunkt for en saksbehandlingsanke til Høyesterett.

Leder av Forsvarergruppen, Marius Dietrichson og leder av Oslo krets, Trygve Staff, fremhever at meddommerne må likestilles med fagdommerne så langt mulig.

Lagmann Tonje Vang, som er leder av Borgartings straffeprosessgruppe, forteller til Advokatbladet at det er viktig for domstolen å sikre gode arbeidsforhold for alle rettens medlemmer.

- Vi må motvirke informasjonsgapet

- Vi må motvirke at det oppstår et informasjonsgap mellom de ulike dommerne. I den innledende gjennomgangen med meddommerne informerer derfor rettens leder om grunnleggende strafferettslige- og straffeprosessuelle prinsipper, og man gjennomgår også praktiske forhold knyttet til gjennomføring av ankeforhandlingen, sier hun.

Det at straffesakene blir presentert på en god og pedagogisk måte i rettssalen, bidrar til å sikre at retten tar riktige avgjørelser, ifølge Vang.

- Dokumentbevis fremvises om igjen

Etter at alle dokumentene i retten ble digitalisert, skjer det i dag kun en høytlesning fra en felles skjerm – fellesvisning. Dommerforeningen nedsatte en arbeidsgruppe som i mai i fjor beskrev utfordringene dette har skapt for meddommerne. Her påpekes det blant annet at «dokumentene bare flyr forbi på en skjerm.».

I et intervju med Rett24 fortalte Vang at fellesvisningen likevel ikke er siste sjanse for meddommerne til å få med seg dokumentene. Dersom noe skulle være uklart, vil disse uklarhetene kunne bli tatt hånd om i en pause.

På spørsmål om pause-ordningen er en tilstrekkelig god løsning, forteller Vang at rettens leder alltid sørger for at for dokumenter blir vist på nytt.

- Meddommerne gjøres blant annet oppmerksom på at dersom noe av det som gjennomgås i retten er uklart, eller dersom noen skulle ha behov for å se på dokumentbevis på nytt, så vil rettens leder sørge for at for eksempel dokumentbevis fremvises om igjen under forhandlingene, sier hun.

- Alternativt kan oppleste eller fremviste deler av dokumentbevis tas frem inne på dommerrommet og gjennomgås i en pause, før eller etter rettstid, eller i domskonferansen etter at forhandlingen er avsluttet, fortsetter hun.

- Drøftelser avklarer misforståelser

Vang sier at det gjennomføres grundige drøftelser etter at saken er tatt opp til doms.

- Det er fagdommernes oppgave å gi meddommerne veiledning om lovanvendelse og prosessuelle spørsmål. Samtlige av rettens medlemmer må redegjøre for sitt syn og forklare hvordan man har kommet frem til sin konklusjon.

Som følge av at meddommerne får redegjort for sitt syn, får man bekreftet at rettens medlemmer kun bygger på faktum som er bevisført i retten, ifølge lagmannen.

- Gjennom disse drøftelsene får man dessuten avklart om det har oppstått misforståelser som bør oppklares, sier hun.

- Aktørene har et betydelig medansvar

Dietrichson fremhevet tidligere denne uken at uavklarte misforståelser hos meddommerne vil kunne indikere at misforståelser også foreligger hos de siktede: «Forstår ikke legdommeren det som foregår, er det grunn til å frykte at heller ikke siktede gjør det», sa han.

- Vi er enig i at det er viktig at siktede forstår hva som skjer under forhandlingene, slik at vedkommende blir satt i stand til å forsvare seg på en effektiv måte. Dette handler om rettssikkerhet. Vi er derfor opptatt av å fortsette vår gode dialog med aktørene for å legge til rette for en felles kultur for forsvarlig og effektiv gjennomføring av straffesaker, sier Vang.

- Og selv om domstolen har et overordnet ansvar for straffesakenes opplysning, har aktørene i retten - aktor, forsvarer og bistandsadvokat - et betydelig medansvar, fortsetter hun.

Pilotprosjekt med aktørportal

I det omtalte intervjuet med Rett24, fortalte Vang at meddommere i Borgarting lagmannsrett ikke har tilgang til egne PC'er. Årsaken er at domstolen ikke har råd til låne-PC'er.

I streben etter å unngå at det skal oppstå et informasjonsgap mellom meddommere og fagdommere, har Domstoladministrasjonen derfor jobbet med en løsning for digital deling av dokumenter til meddommere gjennom en aktørportal.

-Dette har DA jobbet med over tid. Flere domstoler er med på dette pilotprosjektet, blant annet Gulating lagmannsrett, sier Vang.

Borgarting ikke med

Men Borgarting lagmannsrett er foreløpig ikke med i prosjektet.

- Borgarting lagmannsrett vil forhåpentligvis bli inkludert i prosjektet i nær fremtid, men vi har ingen opplysninger om når dette vil skje.

Vang kan fortelle at prosjektet tilbyr en løsning som gjør det mulig for meddommerne å logge seg på med egen PC eller nettbrett, slik at også de har tilgang til dokumentbevisene underveis i ankeforhandlingen, og frem til domsavsigelse.

- Det vil likevel fortsatt være fellesvisning i retten, og meddommerne vil ikke være avhengig av slå opp i dokumenter på egen hånd. Det siste er viktig med tanke på at meddommere fortsatt har svært ulik digital kompetanse og ulik tilgang til egnet datautstyr, forteller hun.

Powered by Labrador CMS