Bør Høyesteretts høringsuttalelse om reversering av domstolsreformen ikke vektlegges, da den er avgitt av et juridisk ekspertmiljø i Oslo?

Justiskomiteens leder, Per-Willy Amundsen (Frp) har stilt skriftlig spørsmål til justisminister Emilie Enger Mehl (Sp).

I begrunnelsen for spørsmålet, viser Amundsen til følgende fra Høyesteretts høringsuttalelse:

«Høyesterett kan ikke se at det ved en gjeninnføring av tidligere domstolstruktur, finnes tiltak som samlet sett er like godt egnet til å møte utfordringene domstolene står overfor, som dem som kan settes inn med dagens struktur.

De minste domstolene vil ha få dommere selv etter en viss styrking. Departementet peker i høringsnotatet på at det i små domstoler kan være utfordrende å sikre god kompetanse i saker som involverer barn. Dette er en sakstype hvor rettssikkerhetshensyn gjør seg særlig sterkt gjeldende.

I høringsuttalelsen fra Domstoladministrasjonen er det redegjort for hvordan en reversering av reformen vil virke negativt inn på iverksatte og planlagte tiltak for å styrke kvaliteten på domstolenes behandling av saker som gjelder barn. Behovet for å sikre god kompetanse er for øvrig ikke begrenset til denne sakstypen, men gjelder generelt. Ikke minst stiller anvendelsen av EØS-retten og menneskerettighetene store faglige krav til dommere.

Større rettskretser legger bedre til rette for robuste fagmiljøer innenfor slike rettsområder, samt for moderat spesialisering innenfor rettsmekling og rettsområder hvor det er særlig behov for erfaring og spesialkunnskap.

Økt bruk av tilkalling av dommere fra andre tingretter, konstitusjon ved sideordnede domstoler, opprettelse av faste dommerstillinger felles for flere domstoler og etablering av en ordning med felles saksinntak, som trekkes frem som alternative tiltak i høringsnotatet, reiser en rekke problemstillinger som ikke er vurdert nærmere av departementet. Etter Høyesteretts mening er det vanskelig å se hvordan slike tiltak skal kunne løse de utfordringer som har begrunnet domstolsreformen, på en bedre måte enn dagens ordning.»

Hele spørsmålet fra Amundsen kan du lese her.

- Ikke særlig interessert i å lytte til faglig ekspertise

Amundsen viser videre til Mehls uttalelser i VG «om at hun ikke er særlig interessert i å lytte til den faglige ekspertise på justisfeltet, som ble omtalt som «Oslo-eksperter».

Her kan du lese VGs intervju med Mehl

Amundsen vil «derfor ha svar på om statsråden med dette også mener at den tydelige høringsuttalelsen fra landets øverste domstol da heller ikke vil bli tillagt særlig vekt ved vurderingen av om domstolsreformen bør reverseres».

Spørsmålet ble stilt den 19.april. Statsråden må gi et skriftlig svar innen seks hverdager.

Powered by Labrador CMS