Advokat Nicolai V. Skjerdal (t.h.) har representert Mustafa Hasan i flere år. Her er de to på vei til Oslo tingrett.

Skjerdals kamp for Mustafa blir NRK-serie

- Dette er en sak som har fått mye oppmerksomhet. Forhåpentligvis vil serien kunne bidra til å opplyse publikum om hva som egentlig er Hasans historie, sier advokat Nicolai V. Skjerdal.

Publisert Sist oppdatert

Siden desember 2017 har advokatene Nicolai V. Skjerdal og Vilde Glosemeyer Havrevold i Fend advokatfirma i Oslo bistått Mustafa Hasan (19) og hans to år eldre bror Abdel.

Mens broren ble innvilget oppholdstillatelse i 2020 vedtok Utlendingsnemnda (UNE) at Mustafa i likhet med flere av hans andre familiemedlemmer skulle sendes ut av landet.

Bakgrunnen var at UNE mente moren hans hadde oppgitt feil informasjon om hvor familien kom fra.

Nicolai V. Skjerdal i samtale med NRK-programleder Leo Ajkic.

Etter at Hasan vant frem i Oslo tingrett fjor sommer med et søksmål mot UNE i saken, har UNE nå snudd. Tirsdag denne uken vedtok UNE at Hasan, som kom til Norge som seksåring, får bli værende i landet - og den årelange saken har dermed fått sin ende.

Nå kan du følge historien og Skjerdals advokatarbeid i saken i en ny NRK-serien «Uønsket» med Leo Ajkic i programlederrollen.

- Vi fikk en henvendelse av NRK etter at vi kunngjorde søksmålet mot UNE i desember 2020. De ønsket å lage en dokumentar. Et TV-team har fulgt oss gjennom mange måneder, og vært med på forberedelse til sak, klientmøter og gjennomføring av rettssaken, sier Nicolai Skjerdal til Advokatbladet.

«Uønsket»

  • Dokumentarserie som retter et kritisk søkelys på norsk asylpolitikk og især problematikken rundt lengeværende asylbarn.
  • Produsert av NRK Dokumentar og samfunn i 2021/2022.

  • Fire episoder.

  • Programleder er Leo Ajkic.

Håper serien vil opplyse

To episoder er allerede publisert i NRK TV, mens ytterligere to episoder vil bli publisert i løpet av kort tid. Første episode kan også sees på NRK1 onsdag 2. februar klokken 20:00

- Det har vært en ryddig og fin prosess med NRK. De har vært gjennomgående forståelsesfulle og diskrete der vi har vært opptatt av det, og imøtekommende for tilpasningene vi ønsket å gjøre. I klientmøtene har vi tatt opp noen temaer i enerom, mens andre ting har vi kunnet ta foran kamera, sier Skjerdal.

Som en del av prosessen har han fått muligheten til å se episodene i forkant.

- Dette er en sak som har fått mye oppmerksomhet. Forhåpentligvis vil serien kunne bidra til å opplyse publikum om hva som egentlig er Hasans historie, påpeker Skjerdal.

Foruten å følge Mustafas sak, har NRK ønsket å belyse problematikken med at barn som har vært i Norge lenge blir vedtatt utvist fordi oppholdsgrunnlaget har vist seg å svikte.

- Meningsfylt

Selv synes Skjerdal det har vært en fin opplevelse å delta i serien og å jobbe med saken.

- Det er alltid meningsfylt å jobbe med saker som gjelder klientens tilværelse og livsskjebne. Jeg har lært Mustafa å kjenne, og har jobbet med hjerte og inspirasjon i denne saken.

- Etter en strabasiøs kamp, er dette en lykkens dag, sier Skjerdal.

Powered by Labrador CMS