Advokat Brynjulf Risnes mottar prisen fra juryleder Berit Reiss-Andersen. Til v. generalsekretær Merete Smith i Advokatforeningen.

Advokat Brynjulf Risnes tildelt pris for å ha styrket den frie og uavhengige advokatstand

- Han har formidlet rettslivets synspunkter på samfunnsspørsmål på en saklig og sober måte, sa prisutdeler Berit Reiss-Andersen.

Publisert Sist oppdatert

Under Advokatforeningens årstalearrangement i forrige uke ble advokat Brynjulf Risnes (62) tildelt Nils og Dina Espelands legat. 

- Dette er en pris som går til en advokat som har befestet den frie og uavhengige advokatstand, med andre ord, en veldig god advokat, sa prisutdeler og jurymedlem Berit Reiss-Andersen.

Årets prisvinner Brynjulf Risnes - som til daglig er en del av advokatfellesskapet Matrix advokater i Oslo - er noe mer enn en god advokat, han er en skikkelig god advokat, fortsatte hun.

- Han tok juridikum for nesten førti år siden, men har så gjort veldig mye annet. På begynnelsen av 1980-tallet begynte det å skje veldig interessante ting i vårt store naboland Russland, og prisvinneren engasjerte seg veldig i det. Han lærte seg russisk, og ble til slutt forsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt, sa hun.

Brynjulf Risnes med skulpturen av billedhugger Nils Aas og gavesjekken.

- Inntil han ble advokat, hadde han vandret gjennom en rekke karrierer som en askeladd, og plukket opp mange ulike erfaringer som han la i skreppa si, sa hun.

Var forsker i NUPI

Risnes, som begynte å arbeide som advokat i 2006, snakker flytende russisk. Han fikk møterett i Høyesterett i 2010, og har også prosedert saker for Den europeiske menneskerettsdomstolen i Strasbourg.

Han har sittet i Advokatforeningens lovutvalg for asyl- og utlendingsrett, og i Menneskerettighetsutvalget. 

I fjor sommer ble han ny styreleder i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS), der han i flere år har arbeidet med organisasjonens domstolprosjekt, der NOAS samarbeider med en rekke advokatfirmaer for å prøve asylsaker for retten.

- Jeg mener at Risnes som advokat er et veldig stort forbilde for oss alle. Han leter etter rettssikkerhetsmessige svakheter, og former sin advokatgjerning etter det. Han har jobbet med krigsforbrytersaker, han var advokat i Maria Ameli-saken, og har arbeidet mye med utlendingsrett, og var blant annet advokat for Frode Berg, sa Reiss-Andersen.

Den tidligere grenseinspektøren Frode Berg ble i 2017 anklaget for spionasje i Russland, og dømt til 14 års fengsel. I 2019 ble han benådet og utlevert til Norge.

- Faglig engasjement

Tidligere vinnere

Bjørn Hovstad, Farooq Ansari, Hans Martin Stenberg-Nilsen, Ole Jacob Bae (posthumt), Stein Rognlien, Harald Stabell, Rikke Lassen, Pål Lorentzen, Berit Reiss-Andersen og Frode Sulland.

- Risnes er en advokat som har brukt sin advokatgjerning til et faglig engasjement, og formidlet rettslivets synspunkter på samfunnsspørsmål på en saklig og sober måte, sa Reiss-Andersen.

Brynjulf Risnes mottok prisen til jubel fra de nærmere to hundre deltagerne på årstalen.

- Jeg er kjent for å gå mine egne veier, og det kan være litt ensomt. Men når man får en sånn pris, er det en glede. Tusen takk, sa Risnes fra scenen.

- Jeg tror jo alltid at jeg er såpass utenfor allfarvei, at jeg ikke blir fanget helt opp. Jeg setter veldig stor pris på dette, sier han til Advokatbladet.

Prisen er en gavesjekk på 100.000 kroner og en skulptur av billedhuggeren Nils Aas.

Noen av Risnes' saker

  • Representerte Wagner-soldaten Andrej Medvedev som tok seg ulovlig over grensen i Pasvik i januar i år. Saken ble en verdensnyhet. 
  • Syklende flyktninger i årene 2015 til 2017: Over fem tusen flyktninger kom syklende fra Russland til Norge. Risnes førte saker for en lang rekke flyktninger pro bono.
  • Representerte russiske Maria Amelie som i 2010 utga boken Ulovlig norsk , og som deretter ble pågrepet. Saken førte til store demonstrasjoner flere steder i Norge. Ble til slutt innvilget arbeidstillatelse.
  • Advokat i Norges første krigsforbrytersak: En mann som kom til Norge som flyktning fra Bosnia ble i 2007 siktet for krigsforbrytelser. Dømt til 8 års fengsel i Høyesterett.
  • EMD-sak i 2012-2014: Om forsvinninger i Tsjetsjenia. 

Kilde: Matrix Advokater 

Powered by Labrador CMS