- Historisk har dette legatet utdelt sine priser slik at det har etterlatt et inntrykk av at frie og uavhengige advokater kun finnes i Oslo. Det er feil, sa prisutdeler Berit Reiss-Andersen da hun overrakte prisen til Bjørn Hovstad.

Støren-advokat vant pris etter at han fakturerte en tiendedel av motparten

- Fakturering er ikke hans sterkeste side, sa prisutdeler Berit Reiss-Andersen da hun tildelte Espelands legat til advokat og bonde Bjørn Hovstad.

Publisert Sist oppdatert

Under Advokatforeningens årstalemiddag i forrige uke, ble advokat Bjørn Hovstad fra Støren i Trøndelag tildelt Espelands legat. Prisen skal ifølge statuttene gis til en advokat som har bidratt til å bevare, befeste og utvikle en fri og uavhengig advokatstand.

- Det priskomiteen ønsker å fremheve i år, er den lokale advokat, som betyr så mye for et lokalsamfunn, sa prisutdeler Berit Reiss-Andersen.

Hun fortalte at priskomiteen ble oppmerksom på advokat Bjørn Hovstad etter å ha lest om ham i Advokatbladet. Men først ville hun snakke om mannen som opprettet Espelands legat, høyesterettsadvokat Aasmund Espeland (1914-2001).

Mer om Espelands legat

  • Legatet er oppkalt etter Aasmund Espelands foreldre, og bærer navnet Nils og Dina Espelands legat.
  • Prisen er 100.000 kroner og en skulptur av den anerkjente billedhuggeren Nils Aas.
  • I 2021 vant Farook Ansari prisen for sitt lavterskeltilbud i Gamlebyen i Oslo som gir rettshjelp både individuelt og kollektivt.
  • Tidligere prisvinnere er Hans Stenberg Nilsen, Ole Jacob Bae (posthumt), Stein Rognlien, Harald Stabell, Rikke Lassen, Pål Lorentzen, Berit Reiss Andersen og Frode Sulland.
  • Prisen ble første gang utdelt i år 2000 av daværende justisminister Anne Holt.

- Han var en veldig begavet advokat med mange venner som var fremragende jurister, men selv valgte han å ha en praksis på et lite kontor der han hjalp de klientene som ingen andre ville ha. Mange av dem kunne ikke betale nevneverdig for seg.

Espeland hjalp blant annet utallige pakistanske innvandrere med å etablere kjøpmannsbedrifter i Oslo, sa Reiss-Andersen.

- Men han var ikke noe flink til å fakturere. Det er en anakronisme at en slik mann hadde penger til å opprette et legat. Men pengene tjente han ikke på sin advokatvirksomhet, men på sine aksjeinvesteringer, sa hun.

Landsens advokat vs. Oslofirma

Årets prisvinner har flere likhetstrekk med Aasmund Espeland, fortsatte hun.

- Det sies for det første at hans fakturering ikke er hans sterke side. Han har et mangfold av klienter innenfor det som heter grønn juss. Priskomiteen ble oppmerksom på ham da det i Advokatbladet stod en fortelling om at en advokat på landet hadde vunnet en sak over et forretningsjuridisk firma i Oslo.

- Den lokale advokaten hadde fakturert 240.000 kroner, mens Oslofirmaet leverte en regning på to millioner kroner, sa Reiss-Andersen.

Hun la til at prisvinneren selvfølgelig har lavere kostnader enn firmaer i Oslo.

Har kontorer fem mil sør for Trondheim

- Hans kontor ligger i utkanten av en kornåker, og han driver som bonde ved siden av å være advokat. Vår prisvinner setter sin ære i å levere skikkelig arbeid til en overkommelig kostnad, og i nærmeste by med stor lagmannsrett, gir både dommere og kolleger ham et godt faglig skussmål.

- De sier at han kjemper hardt for dem han tar inn under sine vinger, at han graver dypt, og at han på sitt beste er skikkelig god, sa Reiss-Andersen.

Bjørn Hovstad mottok lang applaus og jubelrop fra salen.

Bjørn Hovstads klienter er privatpersoner, bønder og småbedrifter.

Ble overrasket

- Jeg er veldig glad for å ha fått en sånn hederspris. Det er vanskelig sånn på direkten å komme opp med noen kommentarer som forhåpentligvis både er fornuftige og sympatiske, sa Bjørn Hovstad fra scenen.

- Det er mulig jeg må si som en stortingsmann fra Trøndelag sa ved en lignende anledning: Det er sikkert ikke sant, men det er artig å høre det lell.

Til Advokatbladet sier Hovstad at han ser på prisen som en stor ære.

- Ja det er klart, og det er jo åtte tusen advokater å velge mellom. Dette var absolutt en stor overraskelse.

Han vil ikke kritisere Oslo-firmaet som fakturerte nesten ti ganger så mye som ham selv - en sak som først ble omtalt av Finansavisen, deretter i Advokatbladet.

- De hadde sikkert bedre hjelp enn jeg hadde, og advokaten jobbet veldig mye med saken, sier Hovstad.

Oppdal Sten mot tyske Hofmann Naturstein

Saken gjaldt levering av mer enn 22.000 kvadratmeter skifter til fasaden på det nye Nasjonalmuseet i Oslo.

Det tyske selskapet Hofmann Naturstein kuttet, tilpasset og polerte skiferen, som ble levert fra Oppdal Sten. I prosessen oppstod det en konflikt mellom de to partene, og den norske råvareleverandøren tok saken til Oslo tingrett.

Der ble det tyske selskapet dømt til å betale nesten 3,5 millioner kroner til Oppdal Sten, som fikk medhold i to av tre hovedkrav. Dommen er rettskraftig.

- Mine klienter har typisk ikke en betalingsevne som gjør dem i stand til å betale i dyre dommer for advokatbistand. Dette må jeg forholde meg til når jeg setter satsen for jobben jeg gjør, sa Hovstad til Advokatbladet i sommer. Foran Hovstad sees blant andre justisminister Emile Mehl og Advokatforeningens leder Jon Wessel-Aas.

Powered by Labrador CMS