Borgarting nektet muntlig ankeforhandling i to av tre henviste straffesaker i 2021

– Ankesilingen i seksårssaker er hovedårsaken, presiserte lagmann Torkjel Nesheim under fremleggelsen av årsmeldingen for Borgarting lagmannsrett.

Publisert

Mandag ettermiddag arrangerte Borgarting lagmannsrett den årlige pressebriefen med en gjennomgang av fjorårets årsmelding.

Førstelagmann Marianne Vollan innledet sitt innlegg med et overordnet blikk på statistikken, og kunne blant annet fortelle at beholdningen i de aller fleste sakstyper ble redusert i løpet av fjoråret.

- Vi har hatt en noe lavere innkomst av saker, i tillegg til at vi i forbindelse med pandemien ble tildelt ekstra midler til flere dommerkonstitusjoner for å kompensere for etterslepet. Beholdningen i sivile saker har også jevnt og trutt gått nedover de siste årene, noe som har gjort at vi nå begynner å nærme oss målene vi har satt for saksbehandlingstid og selve seksmånedersfristen i tvisteloven. Det er inspirerende, sa Vollan.

Førstelagmann Marianne Vollan i Borgarting lagmannsrett.

- Det er ikke saken som siles!

Etter at endringen i straffeprosesslovens regler for ankesiling i seksårssaker trådte i kraft i 2020, har dette også fått merkbare utslag på årsmeldingene både for 2020 og senest også for 2021.

Lagmann Torkjel Nesheim påpekte at lovendringen riktignok ikke innebærer en begrensning i selve ankeretten i de alvorlige straffesakene: Det er retten til en muntlig ankeforhandling som siles vekk, ikke saken i seg selv, understreket han.

Statistikken for fjoråret viste at henvisningsprosenten har hatt en liten økning i løpet av fjoråret, fra cirka 31 prosent av straffesaker henvist til muntlig ankeforhandling i 2020, til 31,7 prosent i 2021. Rett over halvparten av sakene som ble henvist til muntlig behandling var seksårssaker.

- Nektelsesprosenten må naturligvis svare til henvisningsprosenten, noe som medfører at 67,3 prosent av alle straffeanker ble nektet fremmet i fjor. Cirka 19 prosent av disse var seksårssaker, mens rett i overkant av 80 prosent var saker med en strafferamme på seks år eller mindre, forklarte Nesheim.

- Ser man på disse to gruppene av sakstyper så ser man at nektelsesprosenten for seksårssakene ligger like under 50 prosent, mens tallet for straffesakene med lavere strafferammer ligger på litt over 73 prosent, påpekte han.

Her kan du lese hele årsmeldingen fra Borgarting.

Powered by Labrador CMS