ADVOKAT-SOMMER

Guy Leonard setter stor pris på den norske naturen, og tilbringer deler av sommerferien på Vestlandet.

SANDS-partner Guy Leonard har jobbet som advokat i fire land. Han mener flere egenskaper skiller norske klienter fra de utenlandske

- Nordmenn har en «can do»-attitude, og liker at sakene har fort fremgang.

Publisert Sist oppdatert

- Jeg flyttet til Oslo fra London sammen med min norske kjæreste i 2008. Den opprinnelige planen var å bli her i tre år, men så fikk vi flere barn, og da endret den tidshorisonten seg. Jeg husker at de første vintermånedene var kjempekalde, og at jeg hadde lyst til å reise tilbake. Nå har det gått tretten år, og jeg har med tiden vendt meg til å like vinteren også, sier Guy Leonard.

Guy Leonard

Sivil status: Gift, tre barn

Firma: SANDS

Fagområde: Shipping & energi

Antall timer på jobb i uken: Det varierer veldig, men gjennomsnittlig cirka 45

Antall saker i retten siste år: 0 – men bidrar i noen voldgiftssaker i UK.

Antall champagneglass i måneden?: Ikke så mange, mer fan av øl! Aas er godt.

Han er i dag partner i SANDS i Oslo, og jobber med shipping og energi som fagområde.

Foruten Norge og Storbritannia har han også arbeidserfaring fra Spania og Argentina, og snakker flytende spansk.

- Før jeg tok jussen, jobbet jeg seks måneder i et advokatfirma i Buenos Aires. Ikke som advokat, men som oversetter. Men i praksis endte jeg opp med å bidra på kontrakter og med ulike fullmektigoppgaver. Det var nok denne jobben som først fikk meg på tanken om at det kunne være gøy å ta jusstudiet.

Deretter fulgte to kortere opphold i i Madrid der han jobbet i Freshfields, og jusstudier i London.

- Siden jeg hadde et tydelig internasjonalt fokus fikk jeg raskt en oppfordring om å begynne med shipping fordi det gir så mange muligheter i ulike land. At det var en bra match, viste seg å stemme.

Myk overgang til Norge

Fra 2003 jobbet han fire og et halvt år for Ince i London, den gang et av verdens fremste advokatfirmaer på shipping.

- På den tiden var de verdensledende, men det har endret seg litt nå. De har vært gjennom en tøff periode, siden mange shippingselskaper som før hadde behov for eksterne advokater, nå har fått mye mer kompetanse in house. I dag er det mindre behov for engelske advokater til å bistå i de mindre sakene rundt om i verden.

Med en norsk kjæreste var det naturlig at Leonard fant veien til Norge og Wikborg Rein i 2008.

- Jeg startet på London-kontoret først, noe som ga meg muligheten til å jobbe med nordmenn, og møte noen av dem jeg skulle jobbe med før jeg flyttet til Oslo. Jobben innebar mye reising og internasjonale prosjekter over hele verden, til spennende land som Colombia og Egypt. Jeg liker å bistå på store prosjekter i andre land over tid, ikke bare dra rett inn og rett ut. På den måten lærer man i større grad kulturen å kjenne.

Han har hatt stor glede av å jobbe med advokater og klienter fra store deler av verden.

- Å forhandle med kinesere, og å oppnå tillitt hos dem er alltid en stor utfordring. De har alltid en naturlig bekymring i seg. Man er nødt til å finne en måte de kan stole på deg på, for å komme i mål med forhandlingene. I andre land, som Brasil, er det forventet at du bruker tid på samtaler utenom selve forhandlingene.

- Nordmenn er pragmatiske - og litt utålmodige

I 2015 startet Leonard som partner i SANDS, der han er i dag.

Guy Leonards favoritter

Bok: The Honorary Consul av Graham Greene er helt fantastisk.

TV-serie: «Le Bureau» er veldig gøy. «Only Fools & Horses» er klassisk engelsk humor.

Podcast: Vi startet nylig å høre på «Harald og Thomas skriver dagbok» i bilen. BBCs historiske radiodokumentarer er gode. Jeg hører også på «The News quiz» - britenes radioversjon av Nytt på nytt.

Sommerlåt: «Sun is Shining» av Bob Marley & The Wailers.

- Vi var flere fra Wikborg Rein som startet her, og så på det som en god mulighet i et miljø som kanskje har et litt annerledes fokus. Jeg opplever at SANDS har tatt store steg i de årene jeg har vært her.

- Hvordan ser du på norske advokater sammenlignet med advokater fra andre land?

- Jeg har hatt få norske advokater som kolleger, ettersom de fleste prosjektene jeg har jobbet med, har internasjonale advokater på den andre siden. Som kunder synes jeg nordmenn har vært interessante og morsomme å jobbe med. De er innovative, og har en «can do»-attitude. De liker at kontraktene eller prosjektene har rask fremgang.

- Nordmenn er pragmatiske, og noen ganger litt utålmodige. I forhandlinger vil de gjerne fort til mål, og få i havn avtalene raskt. At Norge har en såpass flat samfunnsstruktur tror jeg bidrar til at de gjerne møter andre med åpne øyne - og har en respekt og interesse overfor nye kulturer.

– Er det noe du skulle ønske du hadde gjort annerledes i løpet av karrieren?

- Jeg har hatt mange fantastiske erfaringer fra alle de ulike prosjektene jeg har jobbet med. Jeg tror sterkt på at livet er bygget opp av alle erfaringene man gjør seg, der noen er positive og andre negative.

- Koronasertifikat må ha sluttdato

– Hva er ditt syn på innføringen av koronasertifikat-ordningen?

– Jeg tror det er bra, samtidig som det åpenbart er noen spørsmål som må besvares, eksempelvis hvorvidt de som nekter å ta vaksinen skal nektes et sertifikat.

- Mange bedrifter og enkeltpersoner har lidd så mye under pandemien at jeg tror dette er noe vi trenger. Likevel burde det settes en klar sluttdato for ordningen, for eksempel når man når et visst antall vaksinerte, og smittetallene er på et visst nivå. Dagens omstendigheter er ikke optimale. At myndighetene bidrar til å sørge for at bedrifter kan komme tilbake på beina, er svært viktig.

– Hva er det første du skal gjøre når den normale hverdagen er tilbake?

– Gjennom jobben har jeg fått reist masse, og møtt mange interessante mennesker, og jeg merker at det er noe jeg savner. Nylig dro jeg tilbake til UK for første gang på nesten to år. Jeg fikk se familien min, men dessverre måtte jeg være i karantene hele oppholdet. Jeg ser frem til mer tid med venner og familie i England, og en pint på en engelsk pub!

- Teams har vært et fantastisk alternativ, men det har sine begrensninger. I tøffe forhandlinger i fysiske møter er det lett å ta en kaffepause, og få snakket litt om andre ting, for så å gå tilbake til jobben. Digitale møter kan erstatte mange unødvendig reiser - men ikke alle, spesielt ikke på de stadiene der man er avhengig av å bli kjent, og å bygge tillitt, eller når man skal lande krevende avtaler.

– På hvilket område bør rettstilstanden endres fortest mulig?

– Det må bli tatt skritt for å få ned forurensningen. Og vi må lage lover som forhindrer at selskaper kan sette sjøfolk på land langt vekke fra familiene sine i månedsvis. Mange blir behandlet på en umenneskelig måte. Det er også behov for endringer som hindrer produsenter i å benytte barnearbeid i produksjonen av sine produkter. At det fremdeles foregår, er helt utrolig!

Backpacking og fjellturer

– Hvis vi legger fag til side; hva brenner du for, utenom jussen?

– Først og fremst å tilbringe tid med familie og venner. Før jeg fikk barn elsket jeg å dra på backpacking-turer, særlig i Sør-Amerika og Asia. Guatemala er en favoritt. Dit dro jeg alene i seks uker, og siden jeg snakker spansk fikk jeg god kontakt med folk. Argentina er også fantastisk, med mange hyggelige mennesker.

- Vi hadde også noen flotte familieturer til Asia med barna da de var små. Vi er glad i fjellturer. I fjor gikk vi i fjellet i Rondane. De siste årene har kajakk blitt en lidenskap. Jeg prøver å bli bedre på langrenn, noe jeg synes var kjempevanskelig i starten.

– Hvem er ditt faglige forbilde?

– Jeg har mange flinke kolleger her i SANDS med ulike kvaliteter. For meg er de viktigste kvalitetene i en advokat at man har integritet og tilbyr god service. Jeg ser ulike kvaliteter i forskjellige advokater. Men man må være litt forsiktig med å ha forbilder. Da jeg jobbet i England var det en advokat jeg synes var skikkelig flink, og så opp til. Senere ble han arrestert for å ha tatt klientmidler.

– Hva får deg til å le?

– Jeg har nok en veldig britisk sans for humor, så folk som kommer i absurde situasjoner.

– Hvem fortjener en ufrivillig dukkert?

– Donald Trump og Jair Bolsonaro. I politikken er det dessverre ikke alltid de bra folkene som når lengst.

– Hvor går årets sommerferie?

– I år blir det norgesferie med familien til blant annet Hemsedal og Møre. Neste år blir det nok å se den britiske familien. Jeg ser også frem til å tilbringe tid i Stavern.

Powered by Labrador CMS